Wegierska zupa rybnaPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 45 min.1,2 kg karpia,2 srednie cebule,1 zielona papryka,1 sredni pomidor,3 lyzki papryki,2 l wody,sol.1. Rybe oczyscic, wypatroszyc, usunac skrzela, zolc i ostatni krag widocznyprzy oddzielaniu glowy od tulowia. Ulyc. Wyjac osci, zdjac skore i usunackregoslup. Tak przygotowana rybe pociac na plasterki grubosci 2 cm. Usunacpozostale osci, posolic. Wlozyc do naczynia i wstawic do lodowki na 1 godz.2. Pomidor i papryke umyc, cebule drobno posiekac, z papryki usunac gniazda nasienne i pokroic na paski.3. Przygotowac bulion: kregoslup, skore, pletwy i glowe karpia wrzucic do 2 lwody. Gdy woda sie agotuje dodac cebule, troche zielonej papryki, pomidor,mielona papryke i sol. Gotowac 1 godz.4. Gotowy bulion przecedzic i zagotowac. Dodac pozostala zielona papryke, pokrojonego karpia, gotowac 10 min na malym ogniu. Podawac od razu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 20.
Ari_Arielka