TVN Style - Przepisy - Sezon 2 - odc. 1-6.pdf

(811 KB) Pobierz
Odcinek 1
Rewolucja na talerzu
Przepisy z programu
Sezon 2
Odcinek 1
Fast Food
Uwielbiamy jeść Fast Food, ponieważ jest tani, szybki i szeroko dostępny. Niestety jest też tłusty,
pełen pustych kalorii i niezdrowy. Nasze dzieci również uwielbiają hamburgery i pizze, które nie
dostarczają im żadnych witamin. Jak można temu zaradzić? Zaszalejmy i zróbmy domowy Fast
Food. Olga i Agata pokażą Wam, że może być to proste, szybkie, a co ważniejsze zdrowe dla
was i waszych dzieci.
Dla miłośników orientalnych smaków pierwsza propozycja to kebab. Z mięsem kurczaka, lekko
odchudzonym sosem tzatzyki, chlebkiem lavash z pełnoziarnistej mąki, osiągniemy cud
dietetyczny. Dzięki słodkiej papryce, chili i kuminowi nasz kebab będzie miał intensywny smak.
Kolejna potrawa to domowy hamburger. Dietetyczny i smaczny! Wykorzystując chude mięso z
indyka, ziarnisty twarożek i świeże zioła, uzyskamy efekt, którym nasze dzieci będą zachwycone.
Na koniec, coś dla całej rodziny, królowa Fast Food – pizza. Cienkie ciasto w mąki
pełnoziarnistej, pomidory, świeże zioła i serek mozzarella. To bardzo prosty przepis, który
możecie robić razem z dziećmi.
W programie również pokażemy dwie domowe porady: jak zrobić zdrowy ketchup i humus.
Spróbujcie, a zachwyci was szybkość przyrządzania, brak pustych kalorii i dużo witamin.
Zapraszamy!
KEBAB
Farsz mięsny:
podwójna pierś z kurczaka
sok z połowy limonki
1 łyżka oliwy
3 łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli
sól i pieprz
Tzatzyki:
388386186.002.png
1 mały jogurt
1 ząbek czosnku
1 mały ogórek
szczypta mielonego kuminu
sól i pieprz
Lavash:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
ok. 1/8 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka miękkiego masła
sól
Dodatki :
pomidor
chrupiąca sałata
czerwona cebula
Pierś z kurczaka należy pokroić w paski. Włożyć do miski, zalać oliwą, sokiem z limonki, dodać
przyprawy, wymieszać i odstawić do marynowania na minimum godzinę. Smażyć 5 minut w
małej ilości oliwy, na teflonowej patelni.
Ogórka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na chwilę, aż
ogórek puści sok. Następnie należy odcisnąć nadmiar wody. Odciśniętego ogórka dodać do
jogurtu. Wycisnąć czosnek, dodać do masy jogurtowo-ogórkowej. Posolić , popieprzyć i dodać
szczyptę kuminu. Wymieszać i odstawić na godzinę.
Mąkę rozrobić z masłem, solą i wodą. Zagnieść ciasto W razie potrzeby dodać jeszcze wody –
konsystencją ciasto powinno przypominać ciasto na pierogi. Wyrobione ciasto zostawić by
odpoczęło na 20 minut. Następnie ciasto należy podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować
cienki placek. Podczas wałkowania podsypać mąką, tak by ciasto nie lepiło się do wałka i
stolnicy. Gotowe placki smażyć na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu. Placki
smażą się bardzo szybko. Gdy tylko na ich powierzchni pojawią się bąble, należy je przewrócić
na drugą stronę, smażyć jeszcze chwilę i zdjąć z patelni. Nie należy ich za długo smażyć
ponieważ robią się suche i łamliwe.
Na gotowy placek nakładamy sos tzatzyki, chrupiącą sałatę, plaster pomidora i czerwonej cebuli i
zawijamy.
Tradycyjny kebab ma 1200 kcal, nasza wersja 600 kcal
HAMBURGERY (4 porcje)
Burger:
250g mielonego udźca z indyka
2 płaskie łyżki twarożku ziarnistego light
2 gałązki tymianku cytrynowego
skórka z połowy cytryny
½ łyżeczki musztardy
sól i pieprz
388386186.003.png
Dodatki:
kilka listków chrupiącej sałaty
kiełki
pomidor
2 bułki pełnoziarniste
domowy ketchup
Twarożek odsączyć z nadmiaru serwatki, starannie rozdrobnić widelcem, połączyć z mięsem.
Dodać sól, pieprz, listki tymianku, drobno posiekaną skórkę cytrynową, musztardę, wyrobić
masę. Uformować 4 płaskie kotleciki i smażyć na patelni teflonowej na niedużym gazie.
Podawać z bułką pełnoziarnistą, domowym ketchupem, pomidorem, kiełkami i chrupiąca sałatą.
Tradycyjny hamburger ma 350 kcal, nasza wersja 225 kcal
PIZZA
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
5 g drożdży
ok. 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów pelati
1 ząbek czosnku
1 pęczek bazylii razem z łodygami
garść oregano
sól i pieprz
szczypta cukru
Dodatki:
mozzarella light
ruccola
pomidor
Drożdże rozrobić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę,
dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i
odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek,
maksymalnie 2-3 minimetry. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (minimum 230*).
Na rozgrzaną blachę kładziemy rozwałkowane ciasto, smarujemy je 3 łyżkami sosy
pomidorowego, układamy pokrojoną w plastry mozarellę i pomidora. Pieczemy aż się zrumienią
brzegi a ser rozpłynie. Po upieczeniu posypujemy ją garścią ruccoli i podajemy.
Tradycyjna pizza ma 2000 kcal, nasza wersja 880 kcal
388386186.004.png
Odcinek 2
PIEROGI
Pierogi to nasza duma narodowa i popisowe świąteczne danie. Nie zawsze mamy jednak czas,
żeby je przygotować. Przekonamy was, że robienie pierogów nie musi być ani trudne ani nudne.
A same pierogi mogą być zdrowe i nietuczące.
Pierwsza propozycja to tradycyjne, choć pieczone, pierogi z grzybami. Zdrowe i bez zawrotnej
ilości tłuszczu. Olga i Agata wybrały do farszu boczniaki, najzdrowsze z dostępnych grzybów.
Zawierają dużo białka i witamin. Kolejny składnik farszu to orzechy włoskie, które wpływają
korzystnie na pracę mózgu i wspomagają pamięć. Kolejne przepis to azjatyckie pierożki,
gotowane na parze. Aromatyczne, z dodatkiem imbiru, kolendry, chilli, mogą być idealną, bo
lekką przekąską na waszych stołach. I wreszcie coś dla miłośników pierogów na słodko. Z
nadzieniem śliwkowym z imbirem, miodem i migdałami będą słodką przyjemnością dla całej
rodziny.
Zapraszamy również na dwie nowe domowe porady. Tym razem Agata pokaże wam jak najlepiej
przechowywać świeże zioła, a Olga jak zrobić z domowy parownik by móc nawet bez większych
wydatków gotować na parze.
W tym odcinku powiemy, dlaczego śliwki powinni jeść cholerycy, jakie właściwości ma imbir i
czym go najlepiej obierać. Dowiecie się również, jaką przyprawą zastąpić sól i które zioła
powodują, że szybciej trawimy jedzenie. Zapraszamy!
PIECZONE PIEROŻKI z boczniakami
Na ciasto:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
ok. 1 szklanki ciepłego mleka
10g drożdży
1 łyżka oliwy
sól
Na farsz:
250g boczniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki
50g orzechów włoskich
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
Na sos:
1 jogurt nisko tłuszczowy
1 gałązka tymianku
sól i pieprz
388386186.005.png
Drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól.
Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia
na ok. 30 minut.
Przygotować nadzienie. Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać
posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Przyprawić solą, grubo mielonym pieprzem i octem
balsamicznym. Dusić ok.15 minut na małym ogniu, pod koniec dodać posiekaną natkę.
Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz i ulepić pierogi. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez
20 minut.
Przygotować sos. Listki tymianku, wymieszać z jogurtem, posolić i popieprzyć. Upieczone
pierożki podawać z sosem.
Tradycyjna porcja pierogów z grzybami 600 kcal, nasza wersja 340 kcal
Azjatyckie PIEROŻKI NA PARZE
2 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłej wody
spora szczypta soli
na nadzienie:
1 pierś kurczaka
0,5 pęczka kolendry
2 cm imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
szczypta chilli
na sos:
sok i skórka z 0,5 limonki
¼ szklanki cieplej wody
2 łyżeczki brązowego cukru
1/2 papryczki chilli
garść listków kolendry
1łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku
Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, odstawić do lodówki na 15 minut. W tym
czasie pokroić kurczaka, wrzucić do blendera razem z kolendrą, startym imbirem, chilli, sosem i
przesiekanym czosnkiem. Dodać sos sojowy, zblendować. Ciasto cienko rozwałkować i nożem
wyciąć kwadraty (ok.6cm/6cm). Nakładać nadzienie i formować pierożki a’la dim sum. Gotować
na parze 10 minut. Przygotować sos. Do garnka wycisnąć sok z limonki, dodać sos sojowy i
wodę, dodać cukier, skórkę limonki, posiekane chili. Całość redukować aż zmniejszy objętość o
połowę i zgęstnieje. Przestudzić, przed podaniem dodać bardzo drobno posiekaną kolendrę.
Tradycyjna porcja pierogów z mięsem 540 kcal, nasza wersja 220 kcal
PIEROGI NA SŁODKO ze śliwkami
388386186.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin