Składniki na biszkopt:
· 5 jajek
· 1 niepełna szklanka mąki pszennej
· pół szklanki cukru
· 2 łyżki kakao
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
· 1/2 litra mleka
· 1/2 szklanki cukru
· 20 dag masła
· 25 dag wiórek kokosowych
· cukier waniliowy - 16 g
Polewa:
· czekolada mleczna 100 g
· czekolada gorzka 100 g
· 12,5 dag margaryny
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć
na biszkopt. Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.
Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.
ROZAROZ