Dewolaje pieczarkowo-serowe
Składniki:
· 4 filety z kurczaka lub 4 plastry schabu (zależy kto, co lubi)
· ok. 15 dag pieczarek
· 0,5 - 1 cebuli
· 2 grubsze plastry sera
· 1 - 2 jajka rozmącone
· bułka tarta lub mąka
· margaryna lub olej
· pieprz
· sól
· wegeta
· olej do smażenia
Wykonanie:
1. Pieczarki pokrój na części lub w kostkę.
2. Cebulę pokrój drobno.
3. Posól i popieprz wg siebie.
4. Usmaż wszystko razem po chwili podlewając lekko wodą i duś je ok. 10-15 min - będą wtedy soczyste i miękkie.
5. Filety ubij tłuczkiem.
6. Dopraw wegeta wg siebie (ale tylko strony zewnętrzne - dopasuj do siebie 2 filety tak, aby w miarę możliwości krawędzie pokrywały sie jednakowo i te właśnie strony wierzchnie dopraw wegetą itd.)
7. Zamocz w jajku
, a następnie w bułce.
8. Połóż 1 z 2. filetów na desce stroną opanierowaną i na stronę bez panierki kładz pieczarki z cebulą, tak żeby były skupione w środku na przestrzeni mięsa.
9. Na pieczarki połóż 1 plaster sera żółtego.
10. Przykryj to 2. filetem.
11. Złap w ręce lub posmaruj jajkiem np. pędzlem brzegi i obtocz je w bułce, tak aby się skleiły i nic nie wyplynęło ze środka w czasie smążenia.
12. Smaż na oleju z obu stron delikatnie przewracając.
13. Smacznego !!!
Smaczne i baaardzo syte danie. Pieczarki również mają swój wyjątkowy smak
, ponieważ łącza się z całą resztą tzn. z serem żółtym i cebulą, a do tego przesiąkają sokiem kurczaka w środku.
Tatar73