Snikers.doc

(425 KB) Pobierz
Snikers

Snikers

 

Składniki na biszkopt (dostosowane do formy 35x20 cm):

·         7 jajek (jeżeli są małe to 8)

·         3/4 szklanki + 6 łyżek mąki pszennej

·         3/4 szklanki + 6 łyżek cukru

·         1/4 szklanki + 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Formę do ciasta o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty.

Krem:

·         1 całe jajo + 1 żółtko

·         1 łyżka cukru z wanilią

·         0,5 szkl. cukru

·         2 czubate łyżki mąki pszennej

·         2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

·         3/4 litra mleka

·         1 kostka masła

·         2 łyżki ekstraktu waniliowego

Zmiksować jajko z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Wlać do gotującej się reszty mleka i postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ugotowany budyń (jeszcze gorący) przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała całej powierzchni - zapobiegnie to powstaniu "korzucha" :) Wystudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce budyniu (cały czas ucierając). Na koniec dodać ekstrakt waniliowy.

Ponadto:

·         700g masy krówkowej (lub gotowanego w puszce przez 2 godziny słodzonego mleka skondensowanego)

·         150 g solonych orzeszków ziemnych

·         gorzka czekolada

·         pół szklanki przegotowanej wody + 1 łyżka cukru + 1 kieliszek wódki (do nasączenia biszkoptu)

Wykonanie:

Jeden blat biszkoptu nasączamy, wykładamy 3/4 kremu i przykrywamy drugim blatem. Znowu nasączamy, rozsmarowujemy pozostały krem. Na wierzch rozsypujemy orzeszki (możemy je lekko posiekać) i na nie nakładamy masę krówkową *. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą.

 

* ja wykładam masę małą łyżeczką, porcjami obok siebie i potem łączę je w całość - tak jest najłatwiej, przetrenowałam wielokrotnie :)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin