SERNIK.doc

(23 KB) Pobierz
SERNIK (średnia blacha)

SERNIK (średnia blacha)

 

CIASTO

 

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ masła (np. roślinnego)

1 jajko + 1 żółtko

masło do formy

z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na ok. 1 godz.

 

MASA SEROWA

 

1 kg sera twarogowego (ser w wiaderkach na sernik)

7 jajek

1 szklanka cukru pudru

aromat cytrynowy

1 masła

rodzynki (rodzynki  wypłukać)

oddzielić białko  od żółtek

masło utrzeć z cukrem  z żółtkami i aromatem na puch , dodawać ser ,

białka ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać bardzo delikatnie z serem i rodzynkami

ciasto można rozwałkować lub zetrzeć na tarce (grube oczka)

jedną część ciasta rozłożyć do wysmarowanej masłem blachy, wyłożyć masę serową i przykryć drugą częścią ciasta

piekarnik rozgrzany do 180*C piec około 70 min po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na co najmniej 30 min

Zgłoś jeśli naruszono regulamin