zapobieganie zakażeniom szpitalnym.doc
(
75 KB
)
Pobierz
ZAPOBIEGANIE ZAKAŻENIOM SZPITALNYM
mgr Katarzyna Salik
METODY DEKONTAMINACJI
n
Dekontaminacja
to proces prowadzący do usunięcia lub zabicia drobnoustrojów; używane obiekty stają się bezpieczne dla zdrowia.
n
Pojęcie to obejmuje oczyszczanie, dezynfekcję i sterylizację.
n
Oczyszczanie
-
metody doprowadzające do usunięcia obcych materiałów (zanieczyszczeń) z oczyszczanego obiektu.
ê
Wyróżniamy oczyszczanie:
ê
ręczne
ê
mechaniczne (myjki ultradzwiękowe, urządzenia myjąco - dezynfekujące).
n
Dezynfekcja
-
proces zmniejszający liczbę patogennych drobnoustrojów, lecz nie zawsze przetrwalników bakteryjnych, znajdujących się na przedmiotach bądź skórze, do poziomu, który nie zagraża zdrowiu ludzi.
n
Dezynfekcja wysokiego stopnia
-
proces doprowadzający do zabicia nie tylko wrażliwych form wegetatywnych bakterii, grzybów i wirusów, prątków gruźlicy i enterowirusów.
n
Sterylizacja
-
proces, w wyniku którego całkowitemu zniszczeniu ulegają wszystkie drobnoustroje oraz ich formy przetrwalnikowe.
n
Zastosowanie poziomu dekontaminacji zależy od stopnia zagrożenia zakażeniem podczas stosowania sprzętu po dekontaminacji.
n
Wybór metody zależy od
:
ê
rodzaju materiału
ê
liczby i rodzaju potencjalnie zakażających drobnoustrojów
ê
ryzyka przeniesienia zakażenia na chorych lub personel
KATEGORIE KLASYFIKACJI RYZYKA ZAKAŻRNIA ZE STRONY ŚRODOWISKA I SPRZĘTU
Kategoria wysokiego ryzyka
ê
przedmioty, których używanie jest związane z dużym ryzykiem, to takie, które wnikają do jałowych tkanek, jam ciała i naczyń krwionośnych;
ê
przedmioty należące do tej kategorii to: narzędzia chirurgiczne, ginekologiczne, igły, strzykawki, opatrunki, cewniki moczowe itp.
Kategoria wysokiego ryzyka
ê
wymagany poziom dekontaminacji: dokładne oczyszczenie, dezynfekcja i sterylizacja;
ê
preferowaną metodą sterylizacji jest metoda termiczna (autoklaw);
ê
dla sprzętu termolobilnego - sterylizacja niskotemperaturow;
ê
w niektórych przypadkach dopuszcza się stosowanie płynnych środków chemicznych o szerokim spektrum aktywności np. aldehydu glutarowego lub mrówkowego.
Katego
ria średniego ryzyka
ê
przedmioty, których stosowanie jest związane ze średnim ryzykiem przeniesienia zakażenia, to takie, które mają bezpośredni kontakt z błonami śluzowymi;
ê
np.respiratory, gastroskopy,
ê
zalecany poziom dekontaminacji: dokładne oczyszczenie i dezynfekcja termiczna lub sterylizacja;
ê
przedmioty tej kategorii mogą stanowić duże ryzyko zakażenia, jeśli stosowane są u pacjentów z obniżona odpornością
ê
wskazana jest sterylizacja.
Kategoria małego ryzyka
ê
sprzęt środowiska szpitalnego mający kontakt ze zdrową nieuszkodzoną skórą
ê
są to np.stetoskopy, aparaty do mierzenia ciśnienia krwi, miednice;
ê
zalecany poziom dekontaminacji: zwykle mycie i suszenie jest wystarczające;
ê
jeśli przedmioty sklasyfikowane w tej grupie mają u pacjenta z obniżoną odpornością zalecana jest dezynfekcja.
Kategoria ryzyka minimalnego
ê
przedmioty, których stosowanie jest związane z małym ryzykiem przeniesienia zakażenia, to takie, które nie mają bezpośredniego kontaktu z chorym;
ê
do tej kategorii zalicz się: podłogi, ściany, sufity, toalety, umywalki, meble, ramy łóżek, szafki;
ê
zalecany poziom dekontaminacji - zwykle wystarczy oczyszczanie i wysuszenie.
DEZYNFEKCJA
n
Dezynfekcja jest podstawowym elementem higieny szpitalnej.
n
Dezynfekcji poddaje się, zanieczyszczone w czasie używania narzędzia, sprzęt medyczny, bieliznę, powierzchnie, przedmioty w otoczeniu zakaźnie chorego.
n
Ma na celu ochronę personelu przed zakażeniami, a środowisko przed zanieczyszczeniem drobnoustrojami.
n
Procesy dezynfekcji można przeprowadzić stosując metody:
ê
fizyczne
- promieniowanie nadfioletowe, ultradźwięki i filtracja;
ê
termiczne
- wysoka temperatura;
ê
chemiczne
- aktywne środki dezynfekcji w postaci roztworów, proszków, granulatów, par, aerozoli;
ê
termiczno-chemiczna
- preparaty chemiczne w roztworach
wodnych o temp. 60
0
C.
n
Dezynfekcja wysokiego stopnia nie może być określona jako sterylizacja, ponieważ nie spełnia wymagań monitorowania wskaźnikami chemicznymi i biologicznymi.
n
Przedmiot po dezynfekcji chemicznej poddany płukaniu jest narażony na wtórne skażenie.
Wybór metody i techniki dezynfekcji
n
Uzależniony jest
:
ê
celu (jakie drogi szerzenia się drobnoustrojów mają ulec przerwaniu),
ê
zakresu działania (jakie drobnoustroje należy wyeliminować),
ê
miejsce (w jakim środowisku drobnoustroje mają ulec zniszczeniu).
DEZYNFEKCJA TERMICZNA
n
Najbardziej polecana metoda niszczenia drobnoustrojów, uważana za skuteczniejszą od metod chemicznych, nietoksyczną,nie pozostawiającą zanieczyszczeń oraz łatwiejsza do kontroli.
n
Metody termiczne dezynfekcji:
ê
pasteryzac
ja
ê
dekoktacja
ê
gotowane
ê
wyparzanie wodą
r
urządzenia mechaniczne
ê
dezynfektory termiczne - do kuchni mlecznych
ê
laboratoryjne myjnie - dezynfektory
ê
myjnie basenów
ê
mechaniczne myjnie - dezynfektory do narzędzi chirurgicznych
DEZYNFEKCJA TERMICZNO - CHEMICZ
NA
n
Metoda ma zastosowanie do dezynfekcji sprzętu termolabilnego jakim są np. endoskopy w automatycznych dezynfektorach termiczno - chemicznych w tem. 60 *C.
n
W procesach dezynfekcji mają również zastosowanie myjnie ultradźwiękowe do narzędzi laparoskopowych.
n
Komory dezynfekcyjne - urządzenia do dezynfekcji termiczno-chemicznej takich przedmiotów jak: materace, koce, poduszki, ubrania, sprzęt ortopedyczny, rehabilitacyjny, meble, łóżka.
DEZYNFEKCJA CHEMICZNA
Dezynfekcja chemiczna polega na zastosowaniu che
micznych substancji inaktywujących drobnoustroje.
n
Dezynfekcję z użyciem środka chemicznego stosujemy wtedy, gdy zastosowanie innej metody nie jest możliwe.
n
Należy stosować środki pozytywnie zaopiniowane przez PZH, umieszczone w wykazie „Preparaty dezynfekcyjne przeznaczone do stosowania w zakładach opieki zdrowotnej, „zasady doboru preparatów dezynfekcyjnych” oraz „Zasady bezpiecznego stosowania preparatów dezynfekcyjnych”.
ZASADY DOBORU ŚRODKÓW DEZYNFEKCYJNYCH
n
Narzędzia lekarskie (chirurgiczne) „
brudne„
zanieczyszczone krwią, należy po użyciu dezynfekować w roztworach preparatów o szerokim spektrum działania, obejmującym bakterie, wirusy, grzyby, łącznie z prątkami gruźlicy. Narzędzia i sprzęt należy po dezynfekcji umyć i poddać sterylizacji lub dezynfekcji wysokiego stopnia.
n
Roztwory środków dezynfekcyjnych należy używać zgodnie z ich przeznaczeniem, uwzględniając wymagane w danych okolicznościach spektrum działania, w ściśle określonym czasie i odpowiednim stężeniu.
n
Skuteczność działania preparatów dezynfekcyjnych zależy od wielu czynników należą do nich: czas działania, stężenie preparatu, temp. pH, twardość wody, ilość drobnoustrojów, zanieczyszczenie substancjami organicznymi oraz obecność związków powierzchniowo czynnych.
n
Po zastosowaniu substanc
ji chemicznych w postaci roztworów konieczne jest, po zakończeniu procesu, dokładne wypłukanie narzędzi wodą; w przypadku działania sporobójczego należy zastosować wodę sterylną.
n
Do dezynfekcji powierzchni
stosuje się roztwory preparatów działających skutecznie w czasie 15 min. Roztwory preparatów działające w czasie dłuższym niż 15 min stosuje się do dezynfekcji sprzętów i przedmiotów, które można znu...
Plik z chomika:
bogdan2111
Inne pliki z tego folderu:
zakażenia ran.doc
(43 KB)
Prezentacja2.rtf
(677 KB)
zakażenia szpitalne.doc
(96 KB)
zapobieganie zakażeniom szpitalnym.doc
(75 KB)
sterylizacja materiały.doc
(47 KB)
Inne foldery tego chomika:
Gruchaj-Pacholarz
Jasiuk B
Odleżyny
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin