kostka alpejska.doc

(175 KB) Pobierz

 

Składniki

4 jajka

3/4 szkl.mąki

3/4 szkl.cukru

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

20 dag margaryny

1 puszka masy krówkowej lub skondensowanego słodzonego mleka w puszce

0,5 l śmietanki do ubijania 30% lub 36%

200 ml ajerkoniaku

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 opakowania zagęstnika do śmietanki

40 dkg małych bezów

gorzka czekolada do dekoracji

0,5 szkl. mocnej herbaty

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki koniaku


Etapy przygotowania

1.

BISZKOPT: Utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać kakao i ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Piec ok. 30 min w 160-180st.C. Po wystudzeniu biszkopt delikatnie nasączyć ponczem.

2.

KREM: Do miękkiej margaryny stopniowo dodawać masę krówkową ucierając razem na gładką masę. Połowę kremu rozsmarować na biszkopcie.

3.

 

Pozostałą część kremu utrzeć z ajerkoniakiem. Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Do kremu dodać pokruszone bezy i ubitą śmietankę i delikatnie wszystko połączyć. Rozsmarować na cieście i udekorować startą na wiórki czekoladą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin