Zakładanie pasieki i gospodarka pasieczna.pdf

(1213 KB) Pobierz
100934458 UNPDF
Zakładanie pasieki i gospodarka pasieczna
Niezbędne warunki do zakładania pasieki
Zanim podejmie się decyzję o założeniu pasieki, kandydat na pszczelarza powinien mieć
minimalne przygotowanie teoretyczne związane z pracami w pasiece, w tym: rozróżnianiem
na plastrze pszczół robotnic, trutni, matek, czerwiu, jaj, poszytego miodu, pierzgi, rodzajów
komórek plastra itp. oraz sprawdzić reakcję organizmu na działanie jadu pszczelego i
ogólnego kontaktu z pszczołami tj. strachu przed żądleniem i brzękiem pszczół.
Teren na którym ustawia się ule z pszczołami nazywamy pasieczyskiem. Wymaga on ogrodzenia.
Ogrodzenia stałe, nie wymagają żywopłotu, natomiast ogrodzenia siatkowe spełniają swoje zadanie
razem z posadzonym obok żywopłotem. Na żywopłot preferowana jest śnieguliczka dająca znaczny
pożytek pszczołom. Minimalna powierzchnia pasieczyska to około 20 arów, pozwalająca na
ustawienie uli z pszczołami w odpowiedniej odległości (10 m) od sąsiadów czy też drogi
ogólnodostępnej. W przypadku nie zachowania tej odległości konieczne jest spełnienie specjalnych
wymagań w zakresie ogrodzenia (szczelne i wysokie na 3 m).Pasieczysko powinno znajdować się w
pobliżu zabudowań, co ułatwia nadzór nad pasieką. W pobliżu pasieczyska powinna się znajdować
dostateczna ilość drzew, roślin miododajnych (wierzby).
Nie stawiać uli:
·
w centrum ruchliwego miasta oraz z daleka od pożytków
·
w pobliżu zakładów przemysłowych emitujących zanieczyszczenia np. cukrownie
·
frontem wylotowym w bezpośredniej bliskości wody stojącej lub płynącej, w której to obciążone
i powracające pszczoły mogą się utopić,
·
na przeciągu, gdzie chłodne powietrze wdziera się do ula przez otwory wlotowe,
·
w kotlinie (niecce), gdzie ciężkie i chłodne powietrze, szczególnie podczas bezwietrznej
pogody stoi bez ruchu,
·
naprzeciwko budynków ustawionych w podkowę, której część otwarta skierowana jest na
południe, gdyż wtedy wiatr zachodni łapie się na jej wschodnim ramieniu i wdziera się do
całego kwadratu, powodując, że rój pszczół nie ma spokoju ani w zimie, ani w lecie,
·
na terenie piaszczystym, nie osłoniętym, gdyż latem ule będą się przegrzewać,
·
w gęstym lesie lub słabo prześwietlanym sadzie, ze względu na cień
·
tak, aby światło z okien lub latarni ulicznych padało na otwory wylotowe, wabiąc wieczorem
pszczoły, co często powoduje ich śmierć,
·
na miejscu, gdzie mogą występować wstrząsy powstałe, np. na skutek rąbania drzew.
Lepsze od południowego kierunku ustawienia jest lekkie odchylenie frontu ula na południowy wschód.
Takie ustawienie, daje na wylot poranne słońce i zapobiega przemieszczaniu się zachodniego wiatru
wzdłuż otworów wylotowych i odciąganiu z nich ciepła. Dobre jest lekkie obniżenie terenu przed
frontem wlotowym ula, tak żeby woda chłodne powietrze łatwiej spływały. Nie wskazana jest
lokalizacja pasieki np. w centrum ruchliwego miasta z powodu zbyt dużej odległości dzielącej pszczoły
od pożytków. Nie wskazane są również okolice rozwiniętych ośrodków przemysłowych lub
hałaśliwych zadymionych fabryk. Hałasy, wstrząsy, wyziewy i obce zapachy drażnią pszczoły,
utrudniają im pracę i mogą powodować zatrucia. Ponadto należy unikać pasiek przy dużych
zbiornikach wodnych (szeroka rzeka, jeziora) gdyż w czasie przelotów nad nimi zwłaszcza w czasie
wiatru czy nagłego deszczu będą się topiły. Nie wskazane jest zakładanie pasiek w pobliżu wytwórni
słodyczy, gdyż mogą być problemy z nadlatywaniem pszczół i żądleniem załogi. Podobnie w pobliżu
pastwisk dla krów, hodowli koni, które mogą być atakowane przez pszczoły. Nie należy ustawiać pni
pszczół w odległości mniejszej niż 10 m od drogi publicznej, obcego domu mieszkalnego, stajni,
ogrodu. Można zmniejszyć tą odległość pod warunkiem ustawienia przed granicą tego terenu
100934458.001.png
ogrodzenia naturalnego np. krzewy lub sztucznego o wysokości 3 m. Odległość, od arterii
komunikacyjnej powinna wynosić nie mniej niż 50 m. W pobliżu pasieczyska powinna się znajdować
dostateczna ilość drzew i roślin miododajnych, np. wierzby. Żywopłot ochrania pasiekę od wiatru i
zadymek śnieżnych, a także może dostarczyć pszczołom dużych ilości pyłku i nektaru. Wybierając
teren należy pamiętać, że na 1km2 nie powinno znajdować się więcej niż 7-8 rodzin pszczelich.
Powinien to być teren na którym występuje dużo pożytków. Dobrym terenem pożytkowym są lasy
liściaste o gęstym podszyciu runa leśnego oraz rośliny takie jak akacje, gryka czy rzepak. Ponieważ
lot pszczół po nektar bywa opłacalny wtedy, gdy nie jest dłuższy niż 2 km, a gdy warunki pogodowe
bywają gorsze tylko do 1.5 km, pasieka nie powinna być zakładana dalej niż te odległości. Dalszy lot
pszczół będzie nieopłacalny, ponadto pszczoły mogą ginąć. Ze względu na pożytki i lokalizację
pasiek, rozróżniamy gospodarkę stacjonarną- odległość sąsiednich pasiek liczących 40-50 pni
powinna wynosić 4-5 km, oraz gospodarkę wędrowną.
Najważniejszymi dla gospodarki pasiecznej cechami pożytków są:
·
czas występowania pożytku, okres jego trwania,
·
obfitość i źródło.
Baza pożytkowa, jak ją ocenić?
Pszczoły zbierają przede wszystkim nektar i pyłek z roślin rosnących w okolicy pasieki. Ponadto
specjalną grupę roślin stanowią te, które dostarczają pszczołom spadzi – drugiego obok nektaru
surowca miodowego. Stopień wykorzystania przez pszczoły roślinności pożytkowej jest uzależniony
od odległości pomiędzy pasieką a kwitnącymi roślinami. Uważa się że lot przekraczający odległość 2
km jest mało opłacalny, gdyż zbieraczki zużywają wtedy dużo cukrów do wytworzenia energii, a
ładunki nektaru są znacznie mniejsze niż przynoszone z bliższych terenów. Zasięg produktywnego
lotu pszczół ma zasięg nie większy niż 1,5 – 2 km czyli zajmuje powierzchnię 706 do 1256 ha. Jednak
najefektywniejszy zbiór pszczoły dokonają z pożytków znajdujących się w promieniu 500 metrów od
pasieki. Najlepszą byłaby więc okolica, gdzie pożytek ciągnąłby się przez cały sezon czyli od wiosny
do jesieni. Ogólną ocenę bazy pożytkowej umożliwia zapoznanie się z roślinnością występującą w
okolicy pasieki. Wśród roślin uprawnych największe znaczenie dla pszczół mają: gryka, rzepak,
rzepik, gorczyca, koniczyna, wyka, serdela, słonecznik oraz kolender i kminek, a nawet ziemniaki. Z
chwastów polnych miododajnych są: chaber bławatek, ostrożeń polny, kąkol, ognicha, łopucha, wyka
ptasia, nostrzyk oraz żmijowiec. Z drzew owocowych najbardziej nektarodajne są: wiśnia i czereśnia
oraz jabłoń, z krzewów agrest i malina, z warzyw uprawnych ogórki, dynie, kapustne i cebulowe. Z
drzew i krzewów rosnących w mieście i osiedlach, są: lipa, akacja, klony, śnieguliczka, oliwnik
wąskolistny, porzeczka złota, karagana, kolcowój. Rośliny łąkowe, to główne znaczenie mają
motylkowe oraz chwasty: rzeżucha łąkowa, rdest wężownik, kminek, a z krzewów wierzba. W lasach
największe znaczenie dla pszczół mają: lipa, wierzby, klony, wiązy, jarzębina, grusza polna, dzika
czereśnia, z krzewów: malina, kruszyna, jeżyna, trzmielina, leszczyna oraz krzewinki takie jak
odmiany borówki, bagno, żurawina i wrzos. Jeśli chodzi o spadź leśną, to jego źródłem są: jodła,
świerk i modrzew.
100934458.002.png
100934458.003.png
100934458.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin