Cynamonowiec.doc

(19 KB) Pobierz
Cynamonowiec

Cynamonowiec

 

Składniki:

·           5 jajek

·           1 szklanka cukru

·           1 ¾ szklanki mąki pszennej

·           cukier waniliowy

·           1 szklanka oleju

·           1 łyżeczka proszku do pieczenia

·           2 łyżeczki cynamonu

·           1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

·           30 dag jabłek

·           ½ szklanki rodzynek

·           ½ szklanki pokrojonych orzechów włoskich

 

Sposób wykonania:

 

Białka ubić, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę, cukier waniliowy, olej, proszek do pieczenia, cynamon, sodę oczyszczoną, jabłka pokrojone w kostkę, bakalie i wymieszać. Jabłka i bakalie należy lekko oprószyć mąką, aby nie spadły na spód ciasta.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej.

Piec ok. 60 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin