Ryba w sosie serowym.odt

(8 KB) Pobierz

Ryba w sosie serowym

 

Składniki:

 

          4 filety z białej morskiej ryby (bez skóry)

          30 dag szpinaku

          2 dymki

          20 dag sera pleśniowego (np. gorgonzola)

          1 szklanka śmietany 12%

          4 łyżki oleju

          1 łyżka masła

          3 łyżki mąki

          sok wyciśnięty z cytryny

          sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

              Filety rybne opłucz, starannie osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj z obu stron solą i pieprzem. Skrop sokiem cytrynowym, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

              Dymki obierz, drobno posiekaj. W rondelku stop masło, zeszklij dymkę. Dodaj przebrane, opłukane i grubo posiekane liście szpinaku. Ogrzewaj pod przykryciem 2 minuty.

              Dodaj rozkruszony ser pleśniowy oraz śmietanę i podgrzewaj na małym ogniu, aż ser się roztopi. Sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.

              Filety rybne oprósz z obu stron mąką. Na patelni rozgrzej olej, włóż filety i usmaż na rumiano z obu stron. Ułóż na talerzach, polej sosem szpinakowo-serowym i od razu podawaj, np. z ryżem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin