Zapiekanka makaronowa z serem i szpinakiem.txt

(1 KB) Pobierz
Zapiekanka makaronowa z serem i szpinakiem - (Sk�adniki dla 2 os�b)

... 20 dag grubego makaronu (np.kokardki,muszle), 1/2 opakowania mro�onego szpinaku (25 dag), 20 dag bia�ego sera p�t�ustego, 15 dag startego sera ��tego,np.salami, s�l,pieprz, 2 �y�eczki mas�a, tarta bu�ka do wysypania formy.

Przygotowanie:
1.  Szpinak w�� do miseczki,przykryj talerzem i odstaw,by si� odmrozi� (powinno zaj�� to oko�o 2 godzin).
2.  Pora na makaron: w sporym garnku zagotuj 2 litry wody,wsyp �y�eczk� soli i kluski.Gotuj na �rednim ogniu bez przykrycia.Kilka razy zamieszaj.Czas gotowania zale�y od rodzaju makaronu,informacj� t� znajdziemy na opakowaniu.
Sprawd� czy makaron jest gotowy - powinien by� lekko twardy.Odced� go na durszlaku,mocno nim potrz�saj�c,przelej zimn� wod�.Gdy makaron odcieknie,prze�� go do sporej miski,dodaj �y�eczk� mas�a,lekko zamieszaj.
3.  Rozgnie� szpinak z bia�ym serem,dodaj�c p� �y�eczki soli oraz szczypt� pieprzu.Nast�pnie wymieszaj z makaronem.
4.  Form� �aroodporn� posmaruj mas�em i posyp tart� bu�k�.Makaron z dodatkami prze�� do przygotowanej formy i posyp ��tym serem.
W��cz piekarnik na �redni� temperatur� (ok.180 stopni),wstaw makaron na 15-20 minut.Zapiekanka jest gotowa,gdy ��ty ser rozpu�ci si� i nabierze z�ocistej barwy.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin