Skautowe gry i przepisy
The World Association of Girl Guides and Girl Scouts
Tłumaczenie: pion. Justyna Niećko (4 Lubelska Drużyna Wedrownicza
"CZARNA CZWÓRKA" im. Hetmana Jana Zamoyskiego), pion. Magdalena Krzemińska
(124 Lubelska Drużyna Starszoharcerska "FENIKS")
Redakcja: hm. Agnieszka Ogrocka-Klepacz
Myślisz o odpowiedniej żywności?
Gdziekolwiek żyjesz, jakiekolwiek są twoje przyzwyczajenia jedzeniowe, czy jesteś bardzo młody, czy bardzo stary, powinieneś wiedzieć trochę o tym, jak jeść. Tą małą książeczkę zrobiliśmy dla Ciebie z przepisami z wielu różnych krajów, z różnymi rodzajami składników. Są one mniej lub bardziej zdrowe - pożywne, ale ważną rzeczą jest oczywiście czy ich kombinacja, którą będziesz jadł podczas całego dnia, jest odpowiednio dobrana.
Podstawowa czwórka
4 najważniejsze rodzaje żywności w zdrowej diecie to:
1. owoce/warzywa
2. ser/mleko/jogurt
3. chleb/kasze
4. mięso/ryby/jajka
Spróbuj jeść po trochu wszystkich tych produktów, każdego dnia.
Lepiej jeść małe posiłki w odstępach przez cały dzień, niż jeden duży posiłek. Idealne jest podczas śniadania pokrywać 20-25 % naszego dziennego zapotrzebowania i po 30% na lunch i obiad. Pomiędzy posiłkami zaś 15-20%.
1. Wielu z nas nie je wystarczająco dużo warzyw i owoców. Owoce i warzywa dają nam witaminy A i C, składniki mineralne, węglowodany i włókna.
2. Mleko i produkty mleczne, podobnie jak ser i jogurt, dają nam proteiny, wapno i witaminę B.
3. Kasze i chleb dają nam witaminę B, żelazo, wiele ważnych węglowodanów i włókien.
4. Mięso, ryby i jajka dają nam proteiny. One także uzupełniają sole mineralne i witaminy.
Słownik żywieniowy
Proteiny: budują kości
Proteiny są niezmiernie istotne. Nie mogą być magazynowane w ciele, jak tłuszcz i węglowodany, więc powinniśmy jeść proteiny każdego dnia. Proteiny są budulcem ciała. Dlatego też są szczególnie ważne dla dzieci i młodych ludzi, którzy jeszcze rosną. Proteiny znajdziemy w pokarmach zwierzęcych, takich jak ryby, mięso, jajka, mleko i produkty mleczne, tak samo jak w niektórych jadalnych nasionach roślin strączkowych i warzywach.
Tłuszcze: dobre i złe
Tłuszcze dają energię, dwa razy więcej na gram niż proteiny i węglowodany. Jednak nie jest dobrze jeść za dużo tłuszczów.
Węglowodany: dobre – ale uważaj z cukrem!
Węglowodany (cukry, skrobia i celuloza) najczęściej dają nam energię. Cukier jest najszybszym dawcą energii, ale nie zawiera go odżywcze jedzenie. Skrobia, którą dostarczamy organizmowi z chlebem, kaszą i warzywami, jest najlepszym źródłem węglowodanów. Celuloza, którą znajdziemy we wszystkich warzywach, pomaga trawić.
Składniki mineralne: niezbędne do prawidłowego rozwoju naszego ciała
Składniki mineralne nie dają nam energii, ale mają również bardzo ważne zastosowanie. Potrzebujemy wapna i fosforu do budowy kości i zębów, żelazo pomaga ciału produkować czerwone krwinki krwi. Kobiety szczególnie powinny mieć pod dostatkiem żelaza w swojej diecie, ponieważ bez niego łatwo o anemię – nie ma pod dostatkiem czerwonych krwinek. Wątroba, mięso, chleb, szpinak i inne zielone warzywa to dobre źródła żelaza.
Witaminy: ważne w metabolizmie
Zwykle dostajemy wszystkie witaminy, których potrzebujemy, jeśli jemy różnorodne rozsądne posiłki.
Woda
Ciało zawiera w sobie 70% wody i dla bycia zdrowym jej poziom musimy zachowywać. Tracimy około 2 litrów wody każdego dnia, tyle powinniśmy więc uzupełniać dla równowagi. Robimy to pijąc, ale również jedząc.
Energia – co to jest?
Jedzenie, które spożywamy dostarcza nam energii, której potrzebujemy do kierowania naszym ciałem, tak jak silnik spalając paliwo. Różne jedzenie daje nam różną sumę energii. Mierzymy energię z protein, tłuszczów i węglowodanów w kilokaloriach – ‘kcal’, lub w dżulach ‘J’. Jedna kcal to tyle samo co 4,2 kJ (kilodżuli).
Włókna
Włókna są nietrawioną częścią jedzenia, zawartą w warzywach i kaszy. Chociaż organizm nie używa włókien do energii lub do budowy tkanek, są one potrzebne do pomocy w usuwaniu produktów niepotrzebnych.
Jedzenie i ćwiczenia
Pamiętaj, że tak samo ważne jest bycie aktywnym i regularne ćwiczenie, jak odpowiednie jedzenie. Ta książka zawiera gry, jak i przepisy, i zawsze po gotowaniu i jedzeniu posiłków z przepisów, możesz dostarczyć twojemu ciału trochę ćwiczeń poprzez zabawy i gry!
Kot i Mysz (gra zuchowa)
Gracze stają w kręgu łapiąc się za ręce. Jeden gracz Mysz staje w środku koła. Inny- Kot staje na zewnątrz koła naprzeciwko Myszy.
Kot: Myszko, co robisz w mojej winnicy?
Mysz: Jem winogrona
(Kot wyciąga łapkę w kierunku myszy)
Kot: Daj mi kilka.
(Mysz sięga przez koło, udaje że kładzie winogrona na łapki Kota.)
Mysz: Oto one.
Kot: Daj mi więcej.
Teraz można powtarzać tak często jak Mysz sobie życzy odpowiadając: Oto one. I dalej:
Kot: Daj mi więcej!
Mysz: Nie!
Kot: Złapię cię.
Mysz: Jeśli umiesz!
Mysz biega i Kot goni ją. Gracze z koła próbują chronić Mysz. Jeśli Kot wejdzie do środka, wtedy dwoje może rozłączyć ręce pozwalając myszy wyjść. Jeśli oboje- Kot i Mysz będą na zewnątrz koła, oni pomagają Myszy wejść myszy. Kiedy Kot złapie Mysz, dwójka innych graczy staje na ich miejscach i gra rozpoczyna się od nowa.
Napełnić butelkę (mecz)
Gramy w drużynach. Jedna drużyna, staje na linii, mając wiadro z wodą przy jeden końcu i pustą butelkę i łyżeczkę do herbaty na drugim. Woda w wiadrach jest przekazywana na łyżeczce, przechodząc przez każdego gracza wzdłuż linii. Pierwsza drużyna, która napełni bez problemu butelkę podczas ograniczonego czasu wygrywa.
Wybuchowe kije (patrol lub szóstka)
Każdy członek patrolu lub szóstki dostaje wybuchowy kij– zrolowany magazyn lub gazetę zabezpieczoną taśmą lub sznurkiem.
Na słowo „Zaczynamy!” gracze próbują uwolnić się od kija przez uderzanie w dziewczynę z drugiego patrolu lub szóstki. Ona musi wtedy zabrać kij i szybko spróbować uwolnić się od niej tą samą drogą.
Gra trwa do czasu dania sygnału, wtedy wszyscy wracają do swoich patroli i liczą liczbę pałek otrzymanych w ich grupie. Grupa, która ma najniższą liczbę otrzymanych uderzeń wygrywa.
Możliwe, że będzie to pewien stres jeśli dziewczyny będą przegrywać za każdym razem!
450 g mąki
125 g mleka w proszku
10 g cukru
sól
125 g masła lub margaryny
375 ml zimnej wody
Smaczny dodatek:
Garstka zmiksowanych owoców i rodzynek
125 g startego sera (jak cukier)
1. Mieszamy razem mąkę, mleko w proszku, cukier i sól.
2. Trzemy masło, aż mikstura będzie wyglądać jak ziarna ryżu, wtedy dodajemy wodę. Mieszamy do twardej konsystencji i dobrze ugniatamy.
3. Zawijamy na czysty kij i pieczemy nad ogniem aż zbrązowieje i zróżowieje. Jemy z masłem lub dżemem.
900 g młodej marchewki
sok z 4 małych pomarańczy
cukier
Sos:
45 ml oliwy z oliwek
15 ml białego winnego octu
liście mięty
1 zmiażdżony ząbek czosnku
Przybranie:
szczypiorek
liść nasturcji
kwiecie hibiskusa
1. Obieramy i trzemy marchewki w miseczkę do sałatek, dodajemy sok pomarańczowy i posypujemy cukrem.
2. Robimy sos z czosnku, oliwy, białego winnego octu, rozdrobnionych liści mięty i soli. Mieszamy wszystko.
3. Polewamy marchewkę sosem: dobrze mieszamy. Dodajemy przybranie z posiekanego szczypiorku i liści nasturcji i dekorujemy miseczkę kwieciem hibiskusa.
250 g mąki
250 g cukru
30 g kakao
45 g stopionego masła
2 jajka
25 ml mleka
2,5 ml esencji migdałowej (opcjonalnie)
Krem:
260 g cukru pudru
75 g margaryny
50 ml wody
Orzechy włoskie do dekoracji
1. Weź wszystkie składniki do dużej miski i nalej roztopione masło. Ugniataj bardzo mocno przez 3 minuty.
2. Piecz na natłuszczonej blasze w umiarkowanie nagrzanym (180 st. C) piekarniku przez 30 minut.
3. Zrób krem mieszając cukier, kakao, margarynę i wodę aż do przejrzystości i pulchności.
4. Pozwól ciastu ostygnąć, następnie nałóż krem i dekoracje z orzechów włoskich. Dla różnorodności rozdziel ciasto na dwa i także posmaruj je kremem.
***
Austria
5 cienkich kawałków smażonej cielęciny
sól, pieprz do smaku, tymianek
mąka
starty chleb
masło do smażenia
...
stepniaczek