Lubelskie bogactwo kulinarne.pdf

(5860 KB) Pobierz
1
Lokalna Grupa Działania
na Rzecz Rozwoju Gmin Powiatu Lubelskiego
„Kraina wokół Lublina”
Bogactwo
Krainy wokół Lublina
www.krainawokollublina.pl
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestuj ca w obszary wiejskie
Publikacja współ• nansowana ze rodków Unii Europejskiej w ramach Osi 4 Leader
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
Instytucja Zarz dzaj ca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
846720813.111.png 846720813.122.png 846720813.133.png 846720813.144.png 846720813.001.png 846720813.012.png 846720813.023.png 846720813.034.png 846720813.045.png 846720813.056.png 846720813.067.png 846720813.068.png 846720813.069.png 846720813.070.png 846720813.071.png 846720813.072.png 846720813.073.png 846720813.074.png 846720813.075.png 846720813.076.png 846720813.077.png 846720813.078.png 846720813.079.png 846720813.080.png 846720813.081.png 846720813.082.png 846720813.083.png 846720813.084.png 846720813.085.png 846720813.086.png 846720813.087.png 846720813.088.png 846720813.089.png 846720813.090.png 846720813.091.png 846720813.092.png 846720813.093.png 846720813.094.png 846720813.095.png 846720813.096.png 846720813.097.png 846720813.098.png 846720813.099.png 846720813.100.png 846720813.101.png 846720813.102.png 846720813.103.png 846720813.104.png 846720813.105.png 846720813.106.png 846720813.107.png 846720813.108.png 846720813.109.png 846720813.110.png 846720813.112.png 846720813.113.png 846720813.114.png 846720813.115.png 846720813.116.png 846720813.117.png 846720813.118.png 846720813.119.png 846720813.120.png 846720813.121.png 846720813.123.png 846720813.124.png 846720813.125.png 846720813.126.png 846720813.127.png 846720813.128.png 846720813.129.png 846720813.130.png 846720813.131.png 846720813.132.png 846720813.134.png 846720813.135.png 846720813.136.png 846720813.137.png 846720813.138.png 846720813.139.png
2
GMINY TWORZĄCE OBSZAR LGD
trzynaście gmin wiejskich i dwie gminy miejsko-wiejskie* (dane z 31 grudnia 2008)
846720813.140.png 846720813.141.png 846720813.142.png 846720813.143.png 846720813.145.png
3
PRODUKT REGIONALNY
OBSZARU LGD „KRAINA WOKÓŁ LUBLINA”
Niniejsze wydawnictwo ma na celu przybliżyć Państwu
charakterystyczne dla obszaru Lokalnej Grupy Działania
„Kraina wokół Lublina” produkty regionalne.
Znajdziecie tu Państwo informacje zarówno o lokalnych
wyrobach gastronomicznych, rękodzielniczych jak i pra-
cach artystów (malarzy, rzeźbiarzy, poetów), tworzących
na naszym terenie.
Chcemy popularyzować to, co tradycyjne, dawne, ale
jakże piękne, wyjątkowe, smaczne czy po prostu cieka-
we. To, co kultywowane i przekazywane z pokolenia na
pokolenie trwa, rozwija się, zmienia formę wyrastając
z dawnych korzeni przybliża nas do cennego dziedzictwa,
jakie otrzymaliśmy od naszych przodków.
Pragniemy, by szero-
ko rozumiane produkty
lokalne stały się znane
i dostępne wszystkim za-
interesowanym. Mamy
również nadzieję, że znaj-
dzie się liczne grono osób,
które po zapoznaniu się
z tą publikacją zaintere-
suje się skarbami naszej
małej ojczyzny.
„Bogactwo Krainy wokół Lublina” to
próba pokazania zasobów dziedzictwa wsi
podlubelskich. Nie sposób bowiem przed-
stawić całego bogactwa tego regionu,
wszystkich pasji, miejsc i ludzi mających
coś ciekawego do zaprezentowania.
Zapraszamy na wycieczki po terenie
LGD, podczas których będziecie mieli Pań-
stwo okazję zobaczyć z bliska wciąż jeszcze
żywą kulturę ludową. Odkryjecie zwyczaje
związane z produkcją żywności tradycyjnej,
poznacie utalentowanych malarzy, rzeźbia-
rzy, garncarzy, bukieciarki, hafciarki i in-
nych twórców ludowych.
846720813.146.png 846720813.147.png 846720813.148.png 846720813.149.png 846720813.150.png 846720813.151.png 846720813.152.png 846720813.153.png 846720813.154.png 846720813.002.png 846720813.003.png
4
KUCHNIA REGIONALNA
Są takie miejsca, w których zwykłe, proste potrawy smakują wyjątkowo, gdzie
odkrywamy i doceniamy walory prostoty wiejskich dań tradycyjnych.
W każdej wsi gospodynie przyrządzają potrawy według starych receptur i przepi-
sów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jak zawsze chętnie dzielą się swoimi
sekretami kulinarnymi, a efekty ich pracy przedstawiamy poniżej.
Dowiecie się Państwo, co kryje się pod nazwą „trzoniak”, „zawijas” czy „topielec”.
Zapraszamy w interesującą podróż śladami tradycyjnych smaków, w które niezwykle
bogata jest kraina wokół Lublina.
846720813.004.png 846720813.005.png 846720813.006.png 846720813.007.png 846720813.008.png 846720813.009.png 846720813.010.png 846720813.011.png 846720813.013.png 846720813.014.png 846720813.015.png 846720813.016.png 846720813.017.png 846720813.018.png 846720813.019.png 846720813.020.png 846720813.021.png 846720813.022.png 846720813.024.png 846720813.025.png 846720813.026.png 846720813.027.png 846720813.028.png 846720813.029.png 846720813.030.png 846720813.031.png 846720813.032.png 846720813.033.png 846720813.035.png 846720813.036.png 846720813.037.png 846720813.038.png 846720813.039.png 846720813.040.png
5
PIEROGI GAŁĘZOWSKIE Z GMINY BYCHAWA
Okolice Bychawy są zagłębiem pie-
rogowym. A najlepsze pierogi – ruskie,
z kapustą czy kaszą – robią w pobliskim
Gałęzowie. Z tego powodu na temat ga-
łęzowskich pierogów przez lata powstało
wiele zabawnych historii. Na przykład:
gdy gospodynie w Gałęzowie gotują pie-
rogi, nad wsią unosi się mgła. Albo: gdy
ktoś kiedyś w Gałęzowie zrzucił pieróg
ze stołu, to zabił on kurę z dwanaścior-
giem kurcząt! Takie to były potężne pie-
rogi!
Dziś żarty się skończyły. Choć w Pol-
sce aż roi się od festiwali pierogów, to na
ich majowe święto w Bychawie co roku
przyjeżdżają tysiące smakoszy tej potra-
wy. A gospodynie z Gałęzowa przygoto-
wują na ten dzień niezliczone ilości pierogów w różnych smakach.
Pierogi gałęzowskie mogą być ruskie, z kaszą i serem, albo z kapustą i grzybami.
Ale kiedy spytać miejscowych, bez wahania dowiemy się, że najlepsze są te ostatnie.
Gospodynie posiadają też swoje sekrety kulinarne, którymi chętnie się z innymi
dzielą. Sekret pierwszy to dobra mąka. A mąka mące nierówna. Sekret drugi to
nadzienie z kapustą. Kapusta też kapuście nierówna. Trzeci sekret to gotowanie.
Trzeba wiedzieć, kiedy wrzucić pierogi i kiedy wyjąć. A czwarty i ostatni sekret
gałęzowskich pierogów jest następujący: Usmażyć dobry boczek na skwarki i zlać
do słoika. Jak są pierogi, wyjąć łyżkę smalcu, podgrzać i polać świeże pierogi.
Ekspertkami w dziedzinie lepienia pierogów są gospodynie z Koła Gospodyń Wiej-
skich w Gałęzowie: Janina Flis, Janina Wiechnik i Barbara Korba.
Pierogi gałęzowskie i ich bychawska odmiana (serwowana w barze „U Sa-
szy” nad zalewem w Bychawie) zyskują coraz większą popularność. Dzieje się to
głównie dzięki festynowi „W Krainie Pierogów”,
organizowanemu od 2000 roku przez Bychaw-
skie Centrum Kultury na stadionie w Bycha-
wie. Impreza, na której oprócz dobrej muzyki
serwowane są pierogi była oryginalnym pomy-
słem dyrektora i pracowników Bychawskiego
Domu Kultury na nową formułę Dni Bychawy.
Obecnie stanowi świetną promocję Bychawy
w kraju i za granicą.
Kontakt:
M.J. Piłsudskiego 34
23-100 Bychawa
Tel. 81 566 01 24
E-mail: sekretariat@ebck.pl
wują na ten dzień niezliczone ilości pierogów w różnych smakach.
głównie dzięki festynowi „W Krainie Pierogów”,
organizowanemu od 2000 roku przez Bychaw-
skie Centrum Kultury na stadionie w Bycha-
wie. Impreza, na której oprócz dobrej muzyki
serwowane są pierogi była oryginalnym pomy-
słem dyrektora i pracowników Bychawskiego
846720813.041.png 846720813.042.png 846720813.043.png 846720813.044.png 846720813.046.png 846720813.047.png 846720813.048.png 846720813.049.png 846720813.050.png 846720813.051.png 846720813.052.png 846720813.053.png 846720813.054.png 846720813.055.png 846720813.057.png 846720813.058.png 846720813.059.png 846720813.060.png 846720813.061.png 846720813.062.png 846720813.063.png 846720813.064.png 846720813.065.png 846720813.066.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin