Boczek litewski.pdf

(139 KB) Pobierz
348213373 UNPDF
1. Boczek wieprzowy – 5,0 kg
2 Sól – 0,40 kg
3. Saletra – 0,010 kg
4. Pieprz – 0,015 kg
5. Cukier – 0,005 kg
Boczek pokrajad na protokąty o wymiarach 25 x 10-15 cm Umiecid w naczyniu (najlepiej
kamionkowym) przeypując olą (300 g), aletrą i przyprawami, w ten poób, aby pierwzy kawałek
leżał kórą do dołu, natępny kórą do góry itd
Zotawid 4 dni w chłodnym miejcu Natępnie przełożyd mięo, doypad reztę oli i zotawid jezcze
6 dni (w tym czaie jezcze raz je przekładając)
Boczki wyjąd, wymoczyd (do maku), założyd pętelki ze zpagatu lub haki „-ki” i uzyd przez 1-2 dni.
Wędzid 7-10 dni zimnym dymem.
Produkt trwały
Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadełał Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin