Kiełbasa swojska z dzika.pdf

(1180 KB) Pobierz
349625751 UNPDF
Kiełbasa swojska z dzika:
SKŁADNIKI:
Mięso:
1. 1,7 kg mięsa z dzika klasy I (łopatka, szynka, karkówka)
2. 1,6 kg mięsa z dzika klasy II (przerośnięty boczek)
3. 1,7 kg mięsa z dzika klasy III (mięso drobne - gicze i pozostała część z obróbki szynki i
łopatki)
Uwaga:
Wszystkie rodzaje mięsa z dzika bez kości.
Przyprawy:
349625751.006.png 349625751.007.png
1. 3 łyżeczki soli peklowej
2. 5 liści laurowych (pokruszone)
3. 15 ziaren jałowca (roztarte w moździerzu)
4. 10 ziaren ziela angielskiego
5. 2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
6. 4 łyżki drobno roztartego suszonego majeranku
7. 4 łyżeczki grubo mielonego wielokolorowego pieprzu (pieprz czerwony, zielony, czarny i
biały)
8. 4 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1 główka świeżego)
9. sól do smaku
10. 1/2 szklanki wywaru z kości (może być kostka rosołowa)
jelita wieprzowe (kaliber 28-30)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Peklowanie:
349625751.008.png
Zagotować 3 litry wody i wsypać następujące składniki: pokruszone liście laurowe,
rozgnieciony jałowiec, ziele angielskie, czarny pieprz, 1 łyżeczkę czosnku (jeżeli świeży,
kilka ząbków przekrawamy na połowę). Gotować na małym ogniu pod przykryciem około
15 minut, pod koniec gotowania wrzucić 1 łyżkę majeranku. Wystudzić wywar, dodać sól
peklującą i dokładnie wymieszać.
Mięso dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą.
Wszystkie trzy rodzaje mięsa, kroić w kawałki o grubości do 2 cm.
Wkamiennymlubemaliowanymgarnkualbowmicezetalinierdzewnej,zaladmiozaprawą
peklującą,(miomuibydcałkowicieprzykrytemożnadocinądpokrywkąlubtalerzykiem)
349625751.009.png 349625751.001.png
Peklowadwchłodnympomiezczeniu(tempdo6tC)przezczterydni(wlodówcepiddni),
przewracającdwarazydziennie
POÓBPRZYGOTOWNI
Rozdrabnianiemia
349625751.002.png 349625751.003.png
Miozdzikaklasy III,
(miodrobne- giczeipozotałaczdzobróbkizynkiiłopatki)
Powyjciuzzaprawypeklującej,miodokładniemyjemypodbieżącązimnąwodąiuuwamy
kawałkiczonku,jałowiecizieleangielkie
Rozdrabniamynamałymoczku(3do4mm).
MiozdzikaklayII,
(przeronityboczek)
349625751.004.png 349625751.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin