surowce II st 2011-12 04 ST i NST metody badania surowców.pdf

(210 KB) Pobierz
Fizyczne metody badania kosmetyków
Podział na dwie grupy:
• Obowiązkowe i dodatkowe
• Obowiązkowe
- wymagane prawnie badania dermatologiczne, aplikacyjne, oceny
bezpieczeństwa oraz badania trwałości
- badania wykonywane przez producenta: przed zatwierdzeniem
receptury, w trakcie produkcji, po jej zakończeniu
- obejmują badania mikrobiologiczne receptury i surowców, badania
fizykochemiczne, testy lepkości, stabilności itp., zawartości
poszczególnych składników w produkcie finalnym itp.
• Cel badań:
- zapewnienie bezpieczeństwa produktu, określenie receptury – czy
Metody badania surowców
kosmetycznych
jest właściwa, odpowiednio skomponowana itp.
Surowce kosm 04 2011/12
Przygotowanie próbek do badań
• Prawidłowość pobierania próbek produktów
kosmetycznych
- z opakowań oznaczonych nazwą wytwórcy i numerem serii –
założenie: produkt jednolity w rozumieniu GMP oraz że wynik
badania próbki pozwala na wyciągnięcie wniosku w odniesieniu
do całej serii
• Sposób pobierania
- w odpowiedniej ilości do analiz, dobrze wymieszaną
- produkty niedające się wymieszać - pobierane z kilku (co najmniej 3)
miejsc
- badania tożsamości i zanieczyszczeń produktów – w jednej próbce
pojedynczej (o ile monografia szczegółowa nie przewiduje inaczej)
- badania ilościowe – co najmniej dwa oznaczenia i wyznaczenie
Przygotowanie próbek do badań
• Przeprowadzenie próbek do roztworu (rozpuszczanie,
roztwarzanie)
• Wydzielanie, rozdzielanie i zatężanie analitu (oznaczanego
związku/-ów)
• Maskowanie czynników zakłócających pomiar
• Derywatyzację analitu
średniej arytmetycznej – o ile nie ma innych wytycznych
Ocena jakości surowców i produktów
• Aktywność biologiczna związku – powiązana
z właściwościami fizykochemicznymi
• Istotne ‘klasyczne’ właściwości molekularne: elektronowe,
lipofilne, steryczne, wiązania wodorowe pozwalają
przewidzieć niektóre zagrożenia toksykologiczne
- mała masa cząsteczkowa przy charakterze
hydrofobowym – warunkuje lepszą penetrację przez
skórę niż związków o wyższej m. cz.
- bezpieczeństwo stosowania – łatwopalność,
Parametry określające właściwości fiz.-chem.
• Postać i właściwości
• Cechy budowy anatomicznej
• Rozpuszczalność
• Temperatura topnienia/wrzenia/krzepnięcia
• Gęstość
• Lepkość
• Współczynnik załamania światła
• Skręcalność optyczna/właściwa
• Konsystencja
• pH roztworu
• Widma absorpcyjne (UV, IR)
wybuchowość
1
848813331.018.png 848813331.019.png 848813331.020.png 848813331.021.png 848813331.001.png
Parametry określające właściwości fiz.-chem.
• Czystość chemiczna
- przeźroczystość, zmętnienie, zabarwienie roztworu,
kwasowość/zasadowość, zanieczyszczenia jonami
nieorganicznymi, zawartość metali ciężkich, strata
masy po suszeniu, obecność specyficznych
zanieczyszczeń wynikających np. z syntezy –
pozostałości lub trwałości ocenianych substancji,
pozostałości lotnych rozpuszczalników
• Czystość mikrobiologiczna
• Zawartość
Ocena tych parametrów i ich zgodność z wymaganiami
certyfikatu – świadczy o jakości użytych składników
Definicje parametrów fizykochemicznych (wg FP)
• Cechy budowy anatomicznej – parametr niezbędny do
identyfikacji składników pochodzenia naturalnego
(roślinnego lub zwierzęcego)
- ocena dokonywana na podstawie analizy
organoleptycznej lub mikroskopowej (analiza
tożsamości skrobi pochodzącej z różnych roślin)
• Temperatura topnienia – temp. całkowitego przejścia ze
stanu stałego w ciekły
- zakres t.t. – pomiędzy tworzeniem się pierwszych kropli
cieczy i całkowitego przejścia w stan ciekły –
wytworzenie menisku
- topnienie z rozkładem – zwęglenie,
ściemnienie, wydzielenie gazu itp.
- pomiar – aparaty grzewcze, kapilary
Definicje parametrów fizykochemicznych (wg FP)
• Temperatura krzepnięcia
• Temperatura wrzenia – temp. przy której prężność par jest
równa ciśnieniu zewnętrznemu (101,3 kPa = 760 mm Hg)
- zakres t.w. – temperatura przy oddestylowaniu 5
pierwszych kropili cieczy i najwyższą temp. przy
destylacji cieczy przy w/w ciśnieniu
- ogrzewanie na łaźni wodnej dla cieczy niskowrzących
- jeśli t.w. < 40 C – zalecany specjalny aparat destylacyjny
Definicje parametrów fizykochemicznych (wg FP)
• Płynięcie cieczy – przesuwanie warstw cieczy względem
siebie
- działanie hamujące na ten ruch - siła tarcia wewnętrznego
(oddziaływanie międzycząsteczkowe – budowa przestrzenna, polarność
cząsteczek cieczy)
- lepkość - właściwość cieczy i ciał półciekłych związana z występowaniem
w nich tarcia wewnętrznego
- aby przesunąć warstwę cieczy o powierzchni 1 m 2 względem drugiej o tej
samej powierzchni należy użyć siły wprost proporcjonalnej do
(współczynnika) lepkości dynamicznej
• Lepkość dynamiczna - wyrażana jako siła (w N) konieczna do
przesunięcia równolegle do płaszczyzny przesuwu dwóch warstw
cieczy każdej o powierzchni 1 m 2 przy prędkości 1 m/s na
odległość 1 m
- wymiar: niutonosekunda na m 2 , czyli N ∙s ∙ m -2 = Pa ∙s
z termometrem z podziałką co 0,1 C
- przy obliczaniu t.w. należy ją skorygować
uwzględniając aktualne ciśnienie atmosferyczne
(paskalosekunda)
Definicje parametrów fizykochemicznych (wg FP)
- siła działająca na jednostkę powierzchni – naprężenie ścinające
- względna szybkość przesuwania się miedzy sobą warstw – szybkość
ścinania
• Lepkość – stosunek (iloraz) naprężenia ścinającego do szybkości
ścinania
• Ciecze newtonowskie – czyste rozpuszczalniki i bardzo rozcieńczone
roztwory
- lepkość zależy od temperatury (stała w stałej temperaturze) i ciśnienia
• Większość cieczy – ciecze nienewtonowskie – nieidealnie lepkie
- lepkość nie jest stała w stałej temperaturze, zależy (zwykle nieliniowo)
Definicje parametrów fizykochemicznych (wg FP)
Zależnie od charakteru substancji określa się:
• Lepkość dynamiczną – lepkość bezwzględna [Pa∙s]
• Lepkość względna – stosunek lepkości dynamicznej roztworu do
lepkości dynamicznej rozpuszczalnika
• Lepkość kinematyczna – stosunek lepkości dynamicznej do gęstości
badanej cieczy [m 2 /s]
• Przy określaniu lepkości – należy podać temperaturę (lepkość na ogół
zmniejsza się wraz ze wzrostem temperatury)
od naprężenia ścinającego
2
848813331.002.png 848813331.003.png 848813331.004.png 848813331.005.png
Określenie tożsamości
Definicje parametrów fizykochemicznych (wg FP)
Współczynnik załamania światła (współczynnik refrakcji)
• Stosunek szybkości światła w powietrzu do szybkości światła w danym
ośrodku wyrażony stosunkiem sinusa kata padania do sinusa kąta
załamania w danym ośrodku
- istnieje zależność między współczynnikiem załamania światła
roztworu i stężeniem substancji rozpuszczonej – wykorzystywania
do ilościowego oznaczania
Skręcalność optyczna – zdolność substancji optycznej czynnej do zmiany
płaszczyzny drgań spolaryzowanej liniowo fali elektromagnetycznej
chiralność - obiektów chiralnych nie można nałożyć na siebie na drodze
translacji i obrotu w przestrzeni .
Skręcalność właściwa – 10 cm warstwa roztworu zawierającego 1 g
substancji w 1 cm 3
pomiar lampa sodowa (589 nm), rtęciowa (546 nm), podawane w wyniku,
podobnie jak temp.
- skręcalność właściwa (s.w.) - charakteryzuje substancje jakościowo
Wykorzystanie reaktywności wynikającej z budowy strukturalnej, w tym
m.in.:
- obecności grup funkcyjnych, np.
- aminowej aromatycznej I rz. – reakcja diazowania i sprzęgania
z 2-naftolem – pomarańczowe zabarwienie lub osad
- estrowej – tworzenie kwasów hydroksamowych
z hydroksyloaminą dających niebieskoczerwone
kompleksy z FeCl 3 – środowisko kwaśne i inne
- jonów, np.
- chlorków, bromków – reakcja z AgNO 3 w środowisku HNO 3
- fosforanów – żółty osad w reakcji z AgNO 3
- siarczanów(VI) – reakcja z BaCl 2 w środowisku HCl
- salicylanów – fioletowe zabarwienie w reakcji z FeCl 3
- może stanowić podstawę oznaczania stężenia danego składnika, o ile znana jest s.w.
Określenie tożsamości
Ocena stabilności produktu
Wykrycie zanieczyszczeń
• Produkcyjne – niespecyficzne – źródło: surowce i rozpuszczalniki,
zanieczyszczenia z aparatury
• Degradacyjne – zanieczyszczenia specyficzne: uboczne produkty
podczas syntezy, produkty rozkładu danej substancji (niewłaściwe lub
długotrwałe przechowywanie; rozkład pod wpływem światła, wilgoci,
temperatury reakcje utleniania i redukcji, fotolizy, hydrolizy itp.)
Zanieczyszczenia surowców
• Organiczne – powstałe w procesie syntezy lub podczas
przechowywania (także pozostałości reagentów)
• Nieorganiczne – głównie z procesu technologicznego (np. metale
ciężkie, sole i odczynniki, katalizatory i inne substancje stosowane np.
w procesie oczyszczania)
• rozpuszczalnikami – ciecze organiczne, lotne lub nielotne o znanej
toksyczności
• Zapach / kolor (w porównaniu z próbkami zamrożonymi)
• Wskaźnik pH
• Lepkość
• Zmiana wielkości cząstki (dla emulsji)
• Utrata masy (w opakowaniach komercyjnych) nieprzekraczająca 1% na
miesiąc przy przechowywaniu w temp. 45 C
• Zawartość konserwantów
• Zawartość substancji czynnej środka kosmetycznego
Obowiązki producenta przed wprowadzeniem
kosmetyku na rynek
• Przekazanie do krajowego systemu następujących danych:
- nazwa handlowa kosmetyku
- skład jakościowy/ilościowy
- cechy fizykochemiczne produktu
- informacje o skutkach niepożądanych jakie mogą wystąpić w wyniku
jego stosowania
• W produktach kosmetycznych nie mogą być obecne substancje
chemiczne uznane za rakotwórcze, mutagenne, działające
szkodliwie na reprodukcję
• Wykorzystywane składniki aktywne muszą mieć:
- udowodnioną skuteczność
- występować w produktach w określonym stężeniu
Analiza jakościowa/ilościowa
składu produktów kosmetyczno-leczniczych
Zadanie złożone i trudne
• Skomplikowany skład produktu kosmetyczno-leczniczego
- substancje czynne
- substancje bazowe o charakterze lipofilowym (np. euceryna,
wazelina, lanolina) lub o charakterze hydrofilowym (np. woda,
glicerol, inne alkohole i in.)
- składniki dodatkowe konieczne do wytworzenia produktu
kosmetycznego, np. nośniki substancji czynnych, związki
konserwujące kosmetyk, SPC, związki nawilżające itp.
- substancje czynne w mniejszym stężeniu niż substancje bazowe i/lub
dodatkowe
- produkty rozkładu substancji czynnych często maja budowę zbliżona
do substratu
• Wybór złej metody analitycznej
- trudności w oznaczaniu niepowodzenia w wytwarzaniu
kosmetyków/dermokosmetyków możliwość pewnego
zagrożenia dla zdrowia
3
848813331.006.png 848813331.007.png 848813331.008.png 848813331.009.png
Metoda analityczna
Walidacja metody – podstawowe pojęcia
• Zbiór wszystkich czynności związanych z wykonaniem analizy od chwili
przygotowania danej próbki do pomiaru wielkości mierzonej (podstawa
oznaczenia), a następnie opracowania wyników
• Metody w analizie ilościowej, jak również w jakościowej – powinny być
objęte procesem walidacji
• Proces walidacji metody analitycznej – wykazanie:
- czy metoda jest przydatna do określonej analizy
- czy jest powtarzalna
- czy oznacza się odpowiednią dokładnością, wykrywalnością
i oznaczalnością
- czy spełnia warunek liniowości, selektywności i specyficzności
- określenie innych parametrów: niepewność, zakres oznaczania,
• Wartość rzeczywista (wartość oczekiwana) – wartość otrzymana po
dokonaniu odpowiedniego pomiaru próbki
• Wartość oznaczona – wartość uzyskana po zastosowaniu
odpowiedniej procedury analitycznej – najczęściej średnia
arytmetyczna z uzyskanych wyników pomiaru
• Dokładność pomiaru – zgodność pomiędzy wynikiem pomiaru
a wartością rzeczywistą w próbce
• Precyzja pomiaru – zgodność pomiędzy wynikami niezależnych
oznaczeń próbek
• Niepewność pomiaru – odnosi się do wyniku pomiaru – określa
przedział wokół wartości średniej w którym może się znaleźć (na
określonym poziomie ufności) wartość oczekiwana
dokładność pomiaru, trwałość analitu
Parametry walidacji
Ilościowe parametry walidacji
• Jakościowe
- selektywność – możliwość zastosowania metody do oznaczenia
analitu w obecności innych składników występujących w próbce
oznaczanej bez wystąpienia interferencji
- specyficzność – najwyższy stopień selektywności (selektywność
• Liniowość (zakres roboczy)
• Odzysk (dokładność)
• Precyzja
• Granica wykrywalności i oznaczalności
• Powtarzalność/odtwarzalność
• Odporność metody
• Niepewność metody
100%) – jest wartością absolutną (HPLC, GC)
Ilościowe parametry walidacji
Dokładność metody/pomiaru
• Stopień zgodności wyniku pomiaru z wartością prawdziwą wielkości
mierzonej
• Niedokładność pomiaru – stopień niezgodności wyniku pomiaru
z wartością prawdziwą wielkości mierzonej
• Czynniki wpływające na dokładność metody:
- błędy przypadkowe
- błędy systematyczne
• Wyznaczanie dokładności:
- dodatek wzorców do prób badanych
- jeśli brak wzorców – porównanie wyników uzyskanych daną metodą
Ilościowe parametry walidacji
Dokładność metody/pomiaru
• Wyznaczanie dokładności:
- dodatek wzorców do prób badanych
- jeśli brak wzorców – porównanie wyników uzyskanych daną metodą
z wynikami uzyskanymi metodą uznaną za referencyjną
- przedstawiana jako procent (odsetek) odzysku
odzysk = X i /Z, gdzie:
X i – oznaczona ilość analitu w próbce
Z – znana ilość analitu w próbce
• Odzysk dla składnika głównego powinien wynosić 95-105%, dla składników na
poziomie śladowym 80-120%
• Dokładność – opisana przez błąd bezwzględny lub błąd względny w %
• Przy ocenie dokładności – min. 9 pomiarów co najmniej w trzech zakresach
z wynikami uzyskanymi metodą uznaną za referencyjną
stężeń, powtarzając każde oznaczenie (co najmniej) trzykrotnie
4
848813331.010.png
Ilościowe parametry walidacji
Precyzja metody
• Stopień rozrzutu pomiędzy wynikami danej serii pomiarów
- wyrażana odchyleniem standardowym oraz przedziałem ufności dla
pojedynczego wyniku oznaczenia lub wartości średniej
• Powtarzalność metody
- ocena wyników analizy otrzymanych w krótkim okresie czasowym,
wykonane przez jednego analityka w tych samych warunkach (ten
sam sprzęt, odczynniki itp.)
• Odtwarzalność metody
- czy wyniki konkretną metodą prowadzą do identycznych rezultatów
w różnych laboratoriach, na różnym sprzęcie, przez różnych
analityków
• Precyzja pośrednia
- określa różnice między wynikami uzyskanymi w tym samym
laboratorium, ale w innym czasie i przez innego analityka
• Oznaczenie – jak poprzednio: 3 stężenia, min. po 9 oznaczeń, powtórzenie każdego
pomiaru – trzykrotnie
• Precyzja metody – wyrażona wartością odch. standardowego i współ. zmienności
Ilościowe parametry walidacji
Liniowość metody (zakres roboczy)
• Określa zdolność uzyskiwania wyników pomiarów analitycznych wprost
proporcjonalnych do stężenia/zawartości w oznaczanej próbce
- liniowość zgodna z równaniem regresji y = ax + b, przy czym b
powinno być równe 0
- wartość a (wsp. kier.) – określa czułość metody
• Współczynnik korelacji r – charakteryzuje zależność pomiędzy
wartością pomiarową a stężeniem/zawartością substancji
- wysoka wartość r – dobra liniowość metody; jednocześnie określa
liniowy zakres metody analitycznej
- w przypadku oznaczania substancji czynnej w próbce r 0,995, przy
oznaczaniu składników śladowych r 0,980
• Zakres metody – przedział stężeń analitu, przy którym oznaczenie jest
prowadzone z odpowiednią dokładnością, precyzją i liniowością
Ilościowe parametry walidacji
• Granica wykrywalności (LOD) – najmniejsza ilość substancji badanej,
jaka może być wykryta, lecz niekoniecznie oznaczona z dobrą
dokładnością i precyzją (3 razy wyższy sygnał niż ‘szum’)
DL = 3,3 S/ a
S- odchylenie standardowe
a – wsp. kier. prostej regresji
• Granica oznaczalności (LOQ) – najmniejsza ilość badanej substancji, która
może być oznaczona z dobra dokładnością i precyzją (stosunek sygnału
substancji badanej do sygnału zakłóceń 10 : 1
DQ = 10S/ a
• Odporność metody – dopuszczalne zmiany w procedurze analitycznej
bez istotnego wpływu na uzyskiwane wyniki
- zmiana: inna seria odczynników, materiałów pomocniczych, (kolumny
chromatograficznej) , czasem przechowywania próbki
- odporność metody – wyrażona także odtwarzalnością pomiarów
Ilościowe parametry walidacji
• Niepewność metody
wynik = wartość niepewność
- niepewność – wyrażona za pomocą odchylenia standardowego
(wartość bezwzględna) lub współczynnika zmienności
• Trwałość analitu/próbki
- pomiar stężenia substancji oznaczane w próbce w określonych
odstępach czasowych
- jako trwałe – roztwory standardów i próbek, których wartość
pomiarowa po 48 h zmienia się o 2% w porównaniu z wartością
pomiarową próbki i wzorców przygotowanych ex tempore
• Eliminacja wyników wątpliwych
- test Q-Dixona
Q = (x n – x w ) / R
x w – wynik wątpliwy oznaczenia
x n – wynik oznaczenia najbliższy co do wielkości w uporządkowanym szeregu
wyników o coraz większej wartości
R – rozstęp – różnica między największym i najmniejszym wynikiem w serii
wynik odrzucamy, gdy Q jest większe od wartości krytycznej Q k (z tablic)
Błędy pomiarowe
• Błąd systematyczny – wartość stała gdy wykonujemy pomiar w tych
samych warunkach
• Źródła błędów systematycznych
- błędy aparaturowe (wahania temperatury, zanieczyszczenia,
uszkodzenie)
- błędy metody (niespecyficzny odczynnik, nietrwała próbka)
- błędy operatora (zły odczyt, błąd w obliczeniach, w przygotowaniu
próbki)
• Błąd przypadkowy – różne wartości, wyniki kolejnych pomiarów
zmieniają się w sposób losowy
• Błąd nadmierny – wyraźne odstępstwo wyników od pozostałych (źródło
– najczęściej człowiek)
Ciąg dalszy zapewne nastąpi niebawem
Dziękuję za uwagę
5
848813331.011.png 848813331.012.png 848813331.013.png 848813331.014.png 848813331.015.png 848813331.016.png 848813331.017.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin