biochemia pytania.doc

(13 KB) Pobierz
ENZYMY- to białka, ich funkcja to katalizatory, powodujące złożone reakcje chemiczne

Kolokwium III

1.    Wymień nukleozydy zasad purynowych. Podaj jeden ze wzorów.

2.    Na jakiej zasadzie zachodzi replikacja DNA.

3.    Cechy kodu genetycznego.

4.    Podać wzór UMP, wskazać charakterystyczne wiązania.

5.    Pewien odcinek DNA o fragmencie budowy: ATC, GCT, CTG, AAT posłużył jako matryca do utworzenia odpowiedniego kwasu RNA. Jaki to kwas? W jakim procesie powstał? Podaj sekwencję zasad utworzonego odcinka.

6.    Jakie dwucukry powstają w procesie hydrolizy skrobi? Wzory i nazwy.

7.    Co to są kwasy onowe? przykład.

8.    Scharakteryzuj cukier zawierający w swej strukturze kwas poligalakturonowy.

9.    Wyjaśnij pojęcie anomeryzacji, podaj przykład anomerów.

10.               Które z wymienionych związków dadzą pozytywny wynik w reakcji z płynem Fehlinga: glukozo-1-fosforan, glukozo-6-fosforan, glukozo-1,6-difosforan, fruktozo-1-fosforan, fruktozo-1,6-difosforan, glukoza, fruktoza, trehaloza, maltoza. Dlaczego?

11.               Budowa cząsteczki glikogenu.

12.               Co oznacza stwierdzenie, że hemoglobina jest białkiem allosferycznym?

13.               W którym miejscu w hemoglobinie przyłącza się O2, CO2, CO.

14.               Dlaczego chlorofil nie rozpuszcza się w wodzie?

15.               Charakterystyka fitolu.

16.               Nukleozyd + nukleotyd, cytozyna.

17.               tRNA- budowa i funkcja.

18.               Budowa polisomu.

19.               Konformacja DNA - przestrzenna.

20.               Transkrypcja i translacja.

21.               Dowolna ketoza w 3 formach.

22.               Budowa chemiczna laktozy i celobiozy.

23.               Budowa chemiczna glikogenu.

24.               Które cukry należą do homoglikanów i heteroglikanów.

25.               Występowanie kwasów uranowych.

26.               Jakie dwucukry pochodza z hydrolizy skrobi, reakcja z płynem Fehlinga.

27.               Jakie warunki trzeba zachować do prawidłowego zajścia reakcji z płynem Lugola.

28.               Oksyhemoglobina, karboksyhemoglobina, methemoglobina.

29.               Chlorofil A i B

30.               Które z barwników charakteryzują się budową glikozydową i od czego zależy ich barwa.

31.               Budowa rybosomu.

32.               Budowa ATP i typy wiązań, jaką pełni funkcję.

33.               Rola karotenu u zwierząt.

34.               Na czym polega epimeryzacjia.

35.               Budowa globiny, w jaki sposób przyłącza tlen.

36.               Podać wzory laktozy, maltozy oraz pełną nazwę.

37.               Podać wzór fruktofuranozy.

38.               Budowa i wzór GMP

39.               Opisz konfigurację tRNA

40.               Podaj wzory: L arabinozy, B D fruktozy, N - acetyloglukozoaminy - gdzie występują te związki.

41.               Podaj wzor sacharozy.

42.               Jakie jest znaczenie estrow fosforanowych monosacharydow.

43.               Porównaj budowę skrobi i glikogenu.

44.               W jakich wielocukrach występują kwasy uronowe.

45.               ogólna budowa hemoglobiny.

46.               Jak przebiega przyłączenie O2 do hemoglobiny.

47.               Co to jest antykodon i funkcja.

48.               Na jakiej zasadzie zachodzi replikacja.

49.               W jakiej kolejności odbywa się biosynteza białek

50.               Co to są osazony.

51.               Dlaczego laktoza ma - ,a sacharoza +

52.               Co to jest mutarotacja.

53.               Dlaczego maltoza posiada właściwości redukujące

54.               Od czego zależy kolor antocjanów

55.               Budowa DNA

56.               Coto jest sekwencja.

57.               Funkcja karotenoidów.

58.               Nukleozydy

59.               Sacharoza

60.               Występowanie kwasu puronowego.

61.               Fruktoza 3 postacie.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin