Rewolucja na talerzu - sezon 1.doc

(1003 KB) Pobierz
CIASTO CZEKOLADOWE

Przepisy z programu

 

„Rewolucja na talerzu”

 

 

SEZON I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spis treści

 

Ciasto czekoladowe                                                                                    3

Sernik pieczony w kąpieli wodnej                                                        5

Ciasto drożdżowe z owocami                                                        7

Schab w panierce z pieczonymi ziemniakami i surówką              9

Sznycle w jogurcie z sałatą                                                                      11

Schab w pistacjach z surówką z marchewki                                          13

Rosół z lanymi kluskami                                                                      15

Rosół z pulpecikami                                                                                    17

Wietnamski rosół Pho                                                                       19

Mielone z udźca indyka z ziemniakami i burakami                             21

Ekspresowe mielone z piersi kurczaka                                           23

Mielone z wołowiny z fetą                                                                       25

Krokiety z kapustą i grzybami                                                         27

Krokiety z grillowanymi warzywami                                           29

Krokiety gryczane z halibutem                                                         31

Spagetti a'la bologne                                                                                     33

Razowe penne z ciecierzycą                                                                       35

Spagetti durum z owocami morza                                                         37

"Szynka" z indyka                                                                                     39

Pierś z kurczaka                                                                                    41

Wędzony rostbef                                                                                     43

Chleb razowy na drożdżach                                                                       45

Chleb żytni razowy na zakwasie                                                         47

Słodkie bułeczki orkiszowe                                                                       49

 

 

CIASTO CZEKOLADOWE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

na ciasto:
3 tabliczki czekolady
2 łyżki miodu
6 jaj
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli

na polewę:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50 ml sherry

Na parze rozpuścić czekoladę z miodem. Utrzeć żółtka dodać przestudzoną masę czekoladową i wymieszać. Ucierać dalej dodając stopniowo sok z pomarańczy. Dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wymieszać ją delikatnie z gotową masą. Piec w okrągłej formie w rozgrzanym do 250*C piekarniku przez 10 minut. W między czasie podgrzać filetowane cząstki pomarańczy w miodzie i sherry. Gotowe ciasto podawać gorące z polewą z pomarańczy i posypane startą skórką.

 

 

 

 

 

 

 

 

SERNIK pieczony w kąpieli wodnej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

800 g twarogu śmietankowego (4% tłuszczu)
3 jaja
1/2 szklanki cukru.
1 laska wanilii
truskawki

Rozkroić laskę wanilii, wyjąć ziarenka i dodać do twarogu. Dodać cukier i zmiksować. Stale miksując kolejno dodawać po jednym jajku. Wyłożyć formę papierem do pieczenia wlać masę serową. Formę wypełnioną ciastem zakryć folią aluminiową. Postawić na blasze do pieczenia, na którą należy wlać wrzątek. Piec 60 minut w 180*. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie otwierając go pozostawić w nim ciasto na kolejne 15 minut. Robimy to po to by ciasto nam nie opadło.
Uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać kolejne 15 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika i nie wyjmując go z formy wystudzić.
Gdy jest chłodne wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CIASTO drożdżowe z owocami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

1 paczka suchych drożdży (7 g)
300 g przesianej pszennej mąki z pełnego przemiału
100 g przesianej pszennej mąki typ 500
100 ml ciepłej wody
100 ml oleju rzepakowego
1/2 szklanki miodu
1 banan
10 namoczonych moreli
150 g jagód

Mąkę i drożdże wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej rzepakowy i miód. Wyrobić. Zmiksować banana i namoczone morele. Dodać do ciasta i ponownie dobrze wyrobić. Wsypać jagody i zagnieść delikatnie. Wyłożyć do formy i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 1h.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SCHAB W PANIERCE Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I SURÓWKĄ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

2 kotlety
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
białko z jajka
4 ziemniaki
oliwa
świeży rozmaryn
pieprz i sól

na surówkę:
200g kiszonej kapusty
1/4 małej czerwonej cebuli
1 gruszka
1 łyżka pokrojonych orzechów włoskich
1 łyżka oleju orzechowego
garść żurawiny
sól i pieprz

Ziemniaki pokroić na ćwiartki, ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować oliwą, posypać rozmarynem. Popieprzyć i posolić. Kotlety delikatnie rozbić przez folię, przyprawić solą i pieprzem. Panierować w roztrzepanym białku i zmielonym siemieniu lnianym, następnie ułożyć na posmarowanej oliwą kratce do pieczenia. Ziemniaki wstawić na dół piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach wsunąć do piekarnika na środkową szynę kotlety na kratce. Piec jeszcze przez 15 minut w termoobiegu.
Kapustę przesiekać, pokroić cebulę, zetrzeć gruszkę i dodać żurawinę. Dodać olej, orzechy, sól i pieprz, wymieszać.
 

 

SZNYCLE W JOGURCIE Z SAŁATĄ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

2 sznycle cielęce
1 ząbek czosnku
4 czubate łyżki gęstego jogurtu
pół łyżeczki mielonego kuminu
szczypta chilli w proszku
sól i pieprz

na sałatę:
mieszane sałaty
kiełki słonecznika i lucerny
pół ząbka czosnku
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki musztardy
szczypta brązowego cukru
sól i pieprz

Przygotować marynatę. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, chilli, kuminem, solą i pieprzem. Mięso delikatnie rozbić przez folię, pokroić w paski i zanurzyć w marynacie. Odstawić na minimum 2 godziny. Przygotować sos vinegrate. Do słoika wlać oliwę, sok z cytryny, musztardę, dodać cukier, wycisnąć ząbek czosnku, przyprawić solą i pieprzem. Słoik zakręcić i shakować aż do powstania gładkiej emulsji. Mięso smażyć na patelni grillowej. Mix sałat wymieszać z vinagratem, posypać kiełkami słonecznika i lucerny, na wierzchu ułożyć usmażone mięso.
 

 

 

SCHAB W PISTACJACH Z SURÓWKĄ Z MARCHEWKI
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

2 kotlety schabowe
sok z jednej limonki
skórka otarta z jednej limonki
kawałek świeżego imbiru (2 cm)
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka oliwy
1 białko
garść utłuczonych pistacji
sól i pieprz

na surówkę:
4 słodkie marchewki
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
pęczek natki pietruszki
1 łyżka oliwy
sól i pieprz

Przygotować marynatę. Zetrzeć imbir i skórkę z limonki, połączyć z sokiem z limonki i miodem, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Mięso rozbić przez folię i włożyć do marynaty, odstawić na minimum 1 godzinę. Przygotować surówkę. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, wycisnąć czosnek, dodać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Posiekać natkę, dodać do surówki. Zamarynowane mięso panierować w białku i w pistacjach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Piec z termoobiegiem.
 

 

ROSÓŁ Z LANYMI KLUSKAMI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

na wywar:
250 g udźca z indyka
włoszczyzna bez kapusty
1 ząbek czosnku
1 cebula
natka pietruszki
natka lubczyku
listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
sól

na kluski:
2 białka
¼ szklanki mąki typu 2000

Obrać warzywa. Do garnka wrzucić mięso i obraną włoszczyznę, dodać przyprawy, zalać wodą. Im więcej dodamy warzyw tym rosół będzie intensywniejszy. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 3 godziny. Odcedzić. Rozdzielić jajka. Ukręcić kluski z białka i mąki. Kluski lać do wrzącego rosołu za pomocą widelca.   
 

 

 

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin