Szparagi w szynce w galarecie.doc

(56 KB) Pobierz
Szparagi w szynce w galarecie

Szparagi w szynce w galarecie

 

składniki

- mały słoiczek szparagów konserwowych
- szynka konserwowa cienko skrojona w prostokątne plastry

do dekoracji:
- majonez ( używam Dekoracyjny Winiary)
-listki zielonej pietruszki (najlepiej karbowanej)
- papryka

konserwowa ( kroję z ukosa maleńkie romby)

galareta
- woda
- vegeta
- żelatyna

 

Szynka konserwowa krojona w prostokątne plastry - ścinamy prawy narożnik. Układamy po 3-4 szparagi i zawijamy tak żeby na grzbiecie roladki wyszła zakładka. Dekorujemy majonezem, zieloną pietruszką i kawałkami papryki konserwowej. Zalewamy tężejącą galaretą o konsystencji lakieru.

Galaretę robię najchętniej tylko z wody, vegety i żelatyny. Najmniej z nią pracy, a wygląda równie efektownie. 

Zwykle proporcje są takie

- na 1 ltr wody 1 żelatyna + 2 łyżeczki

Te proporcje zmieniają się w zależności od tego w jakiej porze roku robię przekąski. Latem kiedy jest gorąco daję nawet 1 1/2 żelatyny

Vegetę sypię do smaku musi jednak być lekko słona.

Całość przecedzam przez mokrą, kilkakrotnie złożoną gazę.

Wszystkie przekąski które zalewam galaretą zalewam je w ten sposób.

Powinny wyglądać jak polakierowane, nie utopione w galarecie.

później kiedy stężeje przenoszę na półmisek, dekoruję i uzupełniam braki. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin