CURRY.txt

(1 KB) Pobierz
Curry


To tradycyjna mieszanka przypraw w kuchni indyjskiej. Jej nazwa pochodzi prawdopodobnie od s�owa kari, kt�re w j�zyku tamilskim oznacza sos. Curry, w zale�no�ci od kompozycji sk�adnik�w, mo�e by� bardziej lub mniej pikantne.

Podstawowe elementy to: czarny pieprz, chili, kolendra i imbir. Prawdziwe indyjskie curry bardzo r�ni si� od europejskiego. Hindusi najcz�ciej przygotowuj� w�asne mieszanki, w zale�no�ci od potrawy, do kt�rej chc� j� u�y�.

W sklepie 

Bez problem�w mo�emy kupi� gotowe curry - �agodne lub pikantne. Warto tak�e spr�bowa� sporz�dzi� je w�asnor�cznie. Sk�adniki ju� znamy.

W kuchni 

Zapach i smak zale�y od g��wnych sk�adnik�w. Pachnie intensywnie. Smak waha si� od �agodnego do bardzo ostrego i cierpkiego. Najwi�ksze ilo�ci curry stosuje si� w kuchni indyjskiej, szczeg�lnie w potrawach z dodatkiem ry�u. Przyprawia si� nim ciel�cin�, baranin�, dr�b i ryby. Ostro�nie i z wyczuciem curry mo�na dodawa� do da� z jajek i bia�ego sera. Dodane w wi�kszej ilo�ci nadaje potrawom �adny, ��ty kolor.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin