BAZYLIA.txt

(1 KB) Pobierz
Bazylia


Ojczyzn� tej ro�liny s� Indie. Do Europy przyw�drowa�a przez kraje �rodkowego Wschodu. Dzisiaj uprawia si� j� przede wszystkim w Grecji, Francji, Hiszpanii i W�oszech. �odyga bazylii osi�ga 40- 60 cm wysoko�ci.

Ma jasnozielone li�cie i kremowobia�e kwiaty. W staro�ytnej Grecji i Rzymie bazylia uwa�ana by�a za afrodyzjak. W Europie p�nocnej, gdzie uprawiano j� od XVI wieku, panowa� pogl�d, �e przyczynia si� ona do zwi�kszenia p�odno�ci.

W sklepie 

  
Na p�kach znajdziemy g��wnie suszon� bazyli�. W wi�kszych sklepach sprzedawane s� jednak tak�e ma�e doniczki ze �wie��. Warto j� kupi�, bo jest bardziej aromatyczna.

W kuchni 

Bazylia ma korzenno-balsamiczny zapach oraz pieprzno-cytrynowy, s�odkawy smak. Jest dosy� wszechstronn� przypraw�. Nadaje niepowtarzalny smak daniom z pomidorami. Bazyli� dodaje si� tak�e do sos�w, potraw z drobiu i ciel�ciny. Dobrze komponuje si� z bia�ym i ��tym serem oraz jajkami. Dodaje smaku sa�atkom, zw�aszcza z papryk�, og�rkiem, pomidorami i zielon� sa�at�. �wie�ymi listkami aromatyzuje si� ocet winny i oliw�.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin