PAPRYKA.txt

(1 KB) Pobierz
Papryka


Dobrze nam znany czerwony proszek to narodowa przyprawa w�gierska, lecz ro�lina, z kt�rej si� go sporz�dza, pochodzi z Ameryki P�d. W Europie znana jest od czas�w Kolumba.

Uprawia si� j� w krajach o cieplejszym klimacie (u nas w szklarniach). Zielone owoce papryki dojrzewaj�c, robi� si� czerwone, ��te lub pomara�czowe. Mo�na je je�� na surowo, bo s� nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Zwieraj� mn�stwo witamin oraz fosfor, potas, �elazo, magnez.

  
W sklepie 

Dost�pne s� dwa smaki mielonej papryki: ostry oraz s�odki. Warto wiedzie�, �e pod wp�ywem �wiat�a i ciep�a traci ona kolor i smak. Najlepiej wi�c przechowywa� j� w lod�wce. Papryka jest te� sk�adnikiem wielu mieszanek przyprawowych, np. curry.

W kuchni 

Suszona, mielona papryka, to obok pieprzu, najcz�ciej u�ywana przyprawa. Ma s�abo wyczuwalny zapach, smak od �agodnego do bardzo ostrego i �adn� czerwon� barw�. W�a�nie z uwagi na kolor papryk� u�ywa si� do dekorowania wielu przek�sek, potraw z jaj i sera oraz sos�w. Jest niezb�dn� przypraw� do gulasz�w, pieczonych i duszonych mi�s, farsz�w, zapiekanek. Mo�na j� te� dodawa� do potraw z ry�em.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin