KOLENDRA.txt

(1 KB) Pobierz
Kolendra


Pochodzi z po�udniowej Europy, gdzie od tysi�cleci stosowano j� do cel�w kulinarnych i leczniczych. Jako jedna z pierwszych przypraw dotar�a te� do Ameryki. Dzi� uprawia si� j� na ca�ym �wiecie.

Ro�lina wyrasta na wysoko�� 50- 60 cm. Jej li�cie s� podobne do naci selera, a korze� do marchewki. Osobliwo�ci� jest, �e ca�a ro�lina i niedojrza�e owoce wydaj� wyj�tkowo nieprzyjemny zapach. Tymczasem dojrza�e owoce i same li�cie pachn� jak pomara�cze.

  
W sklepie 

Mo�emy kupi� owoce kolendry ca�e, w postaci kulistych, �eberkowatych ziarenek o �rednicy 3- 4 mm, lub sproszkowane. W supermarketach sprzedawana jest r�wnie� �wie�a kolendra w doniczkach. Jej jasnozielone listki s� wyj�tkowo aromatycznei dekoracyjne.

W kuchni 

Ususzone owoce kolendry przyjemnie pachn� pomara�cz�. Ich smak jest s�odki, korzenny, lekko pal�cy. Ca�e lub sproszkowane �wietnie pasuj� do ciemnych mi�s, pikli, potraw z grochu, fasoli i soczewicy, a w niewielkiej ilo�ci tak�e do konfitur �liwkowych i s�odkich wypiek�w. Mielona kolendra wchodzi w sk�ad curry. �wie�e listki dodaje si� do sa�atek i da� z ry�u. Kolendra dobrze ��czy si� z innymi przyprawami, np. z bazyli� i kminkiem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin