Trociniak
Biszkopt:6 jajek15 dag cukru pudru15 dag mąki tortowejłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaMasa jabłkowa5 jabłek3 galaretki agrestowe (lub inne zielone)Masa budyniowa:2 łyżki budyniu waniliowego2 łyżki mąki pszennejszklanka mlekapół szklanki cukrukostka masłaWierzch:pół paczki wiórków kokosowych3 łyżeczki cukrułyżka masła
Ciekawe z wyglądu i bardzo smaczne ciasto.BiszkoptBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, chwilkę mieszamy. Następnie dodajemy żółtka oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko łyżką, wylewamy ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy25 minut w 180 stopniach. Masa jabłkowa:Jabłka obieramy, tarujemy na grubych oczkach, odciskamy sok. Galaretki rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Gdy zaczyna zastygać dodajemy do niej jabłka.Masa budyniowa:Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrem, w drugiej mieszamy mąkę i budyń, gdy mleko się zagotuje wlewamy cienkim strumieniem rozmieszaną mąkę z budyniem. Mieszamy energicznie.Masę studzimy. Gdy budyń będzie zimny rozcieramy masło i porcjami dodajemy budyń, mieszamy mikserem.Wierzch:Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier a następnie wiórki. leciutko je rumienimy.Na biszkopt wykładamy masę budyniową(3/4 ilości), na masę kładziemy tężejącą galaretkę. Na jabłka kładziemy pozostałą masę budyniową, którą posypujemy wiórkami.
Paulinka9000