Babka łaciata.doc

(48 KB) Pobierz
Babka łaciata

Babka łaciata

 

Składniki:

·         1/2 kg mąki (3 szklanki)

·         35 dag cukru

·         25 dag masła

·         4 jajka

·         1 mała szklanka mleka lub śmietany

·         3 łyżki kakao (lub mniej)

·         1 paczka proszku do pieczenia

·         1 cukier waniliowy

·         cukier puder do posypania

Przepis: Masło utrzeć do białości, dodać 25 dag cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko (lub śmietanę) i w końcu ubitą pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę. Jedną część zmieszać z kakao i resztą cukru (10 dag cukru).
 
Nakładać ciasto do natłuszczonej formy: najpierw warstwę bez kakao, a na wierzch warstwę z kakao. Piec od 1 do 1,5 godziny. Posypać cukrem pudrem.  

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin