Dziad.doc

(24 KB) Pobierz
"Dziad" z bakaliami

"Dziad" z bakaliami

Składniki:

·         25 dag mąki

·         20 dag cukru

·         20 dag masła

·         5 jajek

·         1 paczka proszku do pieczenia

·         20 dag bakali (figi, rodzynki, migdały, orzechy)
 

·         cukier puder do posypania

Przepis: Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone masło i wymieszać. Następnie pokrajać bakalie w grubą kostkę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
 
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą i ubrać poszatkowanymi migdałami.  

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin