Keks.doc

(54 KB) Pobierz
Keks

Keks

 

Składniki:

·         1 szklanka z "czubkiem" mąki

·         1/2 szklanki cukru

·         1 cukier waniliowy

·         4 jajka

·         2 łyżki maku

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
 

·         1 szklanka bakali (mogą być: rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki migdałowe, skórka z pomarańczy lub według własnego smaku)

Przepis: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec opruszone mąką bakalie.
 
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
 
Uwagi: Nie dodajemy żadnego tłuszczu do ciasta.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin