SERNIK NA ZIMNO
1 torebka galaretki o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym
1 torebka galaretki o smaku truskawkowym lub wiśniowym
1 torebka galaretki o smaku kiwi lub winogronowym
3 serki homogenizowane o smaku waniliowym
3 kubeczki śmietanki kremówki (po ok. 20 dag)
3 białka
6 łyżek cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
Każdą z galaretek wsyp do osobnej miseczki. Do każdej wlej 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Stale mieszając rozpuść galaretki. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Żelatynę wymieszaj z małą ilością zimnej wody, odstaw na kilka minut, a gdy żelatyna spęcznieje, stale mieszając rozpuść ją podgrzewając na bardzo małym ogniu. Śmietankę kremówką ubij na sztywno z cukrem pudrem. Podziel na trzy porcje. Każdą wymieszaj z jednym serkiem. Uprzednio schłodzone białka ubij na sztywno (pianę ubijesz szybciej dodając do białek szczyptę soli lub kilka kropel soku z cytryny albo octu). Pianę z białek podziel na trzy części Każdą porcję masy serowej wymieszaj z porcją piany z białek. Jedną porcję masy serowej wymieszaj z 1/3 rozpuszczonej żelatyny. Rozsmaruj ją na dnie tortownicy. Schłodź, a gdy stężeje, zalej galaretką. Wstaw do lodówki, aby galaretka stężała. W ten sam sposób przygotuj kolejne porcje masy serowej i galaretki. Gdy wylejesz już wszystkie warstwy, sernik wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Gotowe ciasto wyjmij z lodówki, zdejmij obręcz tortownicy. Wierzch możesz udekorować owocami
anetapietraszewska