Wędkarska zupa rybna.doc

(202 KB) Pobierz
Wędkarska zupa rybna

Wędkarska zupa rybna

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

400 g filetów z łososia
400 g filetów z sandacza
• 3 ząbki czosnku
• 1 ostra papryczka
• 3 cebule dymki
• 1 pęczek świeżego estragonu
• 1 brokuł
200 g fasolki szparagowej
200 g zielonych szparagów
• 1 limonka
• 4 pomidory bez skórki
• 150 ml sosu ostrygowego
100 g liści świeżego szczawiu
• sól, pieprz, oliwa

 

 

 

 

 

 

• oczyszczone filety obu ryb kroimy w kostkę 2x2 cm i przekładamy do miski

 

 

 

 

 

 

dodajemy posiekane: ostrą papryczkę, czosnek i świeży estragon; doprawiamy solą, pieprzem i oliwą

 

 

 

 

 

 

• pomidory bez skórki i cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczek (cebulę można od razu dodać do ryby)

 

 

 

 

 

 

• z brokułu wycinamy różyczki, fasolkę szparagową kroimy na kawałki, szparagi obieramy odcinając dolne części i również kroimy

 

 

 

 

 

 

• wszystkie produkty w miskach foliujemy i zabieramy ze sobą na biwak

 

 

 

 

 

 

• rozpalamy ognisku i instalujemy nad nim kociołek

 

 

 

 

 

 

• w kociołku grzejemy osolony wrzątek, do którego po kolei wrzucamy warzywa: najpierw najtwardsze czyli fasolkę szparagową i brokuły, po 5 minutach szparagi, potem pomidory

 

 

 

 

 

 

• doprawiamy wszystko sosem ostrygowym i dodajemy rybę i cebulę

 

 

 

 

 

 

• gotujemy jeszcze 5 minut, doprawiamy na koniec sokiem z limonki, posiekanym szczypiorem od dymki i listkami świeżego szczawiu

 

 

 

 

 

 

• czekamy tylko tak długo, aż szczaw się sparzy i zupa jest gotowa

 

 

 

 

 

 

• nalewamy zupę do talerzy i jemy z pajdą razowego chleba

 

Dobre rady:

• taką zupę możemy przyrządzić z innych gatunków ryb – szczupaka, okonia czy karpia
• zamiast warzyw użytych powyżej możemy użyć gotowej, mrożonej mieszanki warzywnej


 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin