DLG normy dla krów.pdf

(7844 KB) Pobierz
181431860 UNPDF
G - tabele wartości pokarmowej pasz
orm żywienia przeżuwaczy (1997)
opinii recenzentów
DLG - tabele wartości
pokarmowej pasz
i norm żywienia
•olskim rolnikom zostaje przedstawiony w języku ojczystym w trudnej fazie
iształcen w rolnictwie u progu wstąpienia do Unii Europejskiej nowoczesny,
• i odpowiadający międzynarodowym standardom system szacowania energii
ka oraz normowania pasz dla przeżuwaczy.
przeżuwaczy
Dr Peter Daniel
Institutfur Griinlandwirtschaft und Futterbau,
Justus-Liebig Universitdt, Giessen - Niemcy
'opieram w całej rozciągłości wydanie nowych norm dla przeżuwaczy i tabel war-
pokarmowej pasz DLG-1997 w wersji polskiej. Uważam, że obok norm INRA-88
ly DLG winny stać się równorzędnymi w żywieniu przeżuwaczy w Polsce, tym
ziej iż warunki klimatyczne, agrotechniczne i żywieniowe są w Niemczech zbli-
do warunków polskich.
Prof. zw. dr hab. Jerzy Preś
Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej,
Akademia Rolnicza - Wrocław
Dpracowanie wnosi wiele interesujących informacji praktycznych popartych
ima chemicznymi analizami pasz i strawności składników pokarmowych. Dlatego
iam, że powinny zostać opublikowane i udostępnione naszym krajowym hodow-
rolnikom i farmerom. Będzie to, obok systemu INRA, bardzo pomocne w racjo-
acji żywienia przeżuwaczy w Polsce. Ten system może być efektywnie stosowany
lsce.
Uniwersytet Hohenheim
Prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela
Instytut Żywienia Zwierząt,
Akademia Rolnicza - Lublin
przy współpracy z
Znajduję pełną zasadność opublikowania „DLG - tabele wartości pokarmowej pasz
m żywienia przeżuwaczy (1997)" w wersji polskiej. Powinni z tego skorzystać do-
y ODR, hodowcy praktycy, firmy paszowe, ośrodki naukowe.
Komisją do Spraw Norm
Towarzystwa Fizjologii Żywienia
Prof. dr hab. Aleksander Dobicki
Katedra Hodowli Bydła i Produkcji Mleka,
Akademia Rolnicza - Wrocław
181431860.027.png
r
„DLG - tabele wartości pokarmowej pasz i norm żywienia przeżuwaczy" są jednymi
najlepszych opracowań, najbardziej zbliżonymi do warunków Polski, nie tylko ze wzglę-
i na sąsiedztwo geograficzne (szerokość geograficzna), ale również ze względu na wa-
inki klimatyczne i glebowe oraz tradycyjnie podobne pasze stosowane w żywieniu prze-
iwaczy.
Opracowanie zawiera nowe zasady określania wartości energetycznej pasz i nowy
'stem określania ich wartości białkowej, zwłaszcza w zastosowaniu do przedstawionej
asyfikacji użytków zielonych.
Wyróżniam doskonale opracowany, w polskiej wersji językowej, rozdział „Wartoś-
owanie pasz i normy pokarmowe" , gdzie w oszczędnej (objętość tekstu) części teorety-
mej przedstawiono w zrozumiałej formie dla czytelnika przykłady obliczania energii
;tto laktacji (NEL), czy zawartości białka ogólnego dostępnego w jelicie cienkim (nBO).
Na szczególną uwagę zasługuje tłumaczenie oryginalnego, niemieckiego tekstu na
zyk polski. Tekst wydania polskiego jest opracowany dobrym, poprawnym językiem,
zczególnie dotyczy to pojęć naukowych i zwrotów specjalistycznych.
Po raz pierwszy hodowcy bydła mięsnego w Polsce znajdą w tym opracowaniu
•ozumiale przedstawione praktyczne wartościowania pasz i normy żywienia dla bydła
ięsnego.
Stwierdzam pełną, merytorycznie na wysokim poziomie naukowym, wartość i przy-
itność polskiej wersji językowej opracowania „DLG - tabele wartości pokarmowej pasz
norm żywienia przeżuwaczy" dla krajowych hodowców bydła mlecznego, mięsnego
owiec. Upoważnia mnie to do stwierdzenia, że recenzowane opracowanie jest aktualne
la praktyki, wypełnia pewną lukę powstałą z różnych przyczyn.
Znajduję pełną zasadność opublikowania tego opracowania. Powinni z niego sko-
;ystać doradcy ODR, hodowcy praktycy, firmy paszowe, ośrodki naukowe.
SPIS TREŚCI
Strona
Skróty i wyjaśnienia znaków
11
Słowo wstępne do wydania polskiego
13
Słowo wstępne do siódmego wydania niemieckiego
20
Wartościowanie pasz i normy pokarmowe
23
1. Szacowanie wartości pokarmowej pasz i normy żywienia
dla krów mlecznych
23
1.1 Obliczanie wartości energii netto laktacji (NEL) w paszach
23
1.2 Normy żywienia krów mlecznych
25
1.2.1 Zapotrzebowanie na energię (MJ-NEL)
25
1.2.1.1 Zapotrzebowanie bytowe
25
1.2.1.2 Zapotrzebowanie na produkcję mleka
26
rof dr hab. Aleksander Dobicki
atedra Hodowli Bydła i Produkcji Mleka
kademia Rolnicza
Wrocław
1.2.1.3 Dodatkowe zapotrzebowanie podczas ciąży
26
1.2.2 Zasady ustalania zapotrzebowania na białko ogólne
dostępne w jelicie cienkim (nBO) oraz zasady obliczania
wartości nBO w paszach
27
1.3 Zapotrzebowanie na energię (MJ-NEL),
białko ogólne dostępne w jelicie (nBO) i składniki mineralne
30
2. Normy żywienia dla bydła hodowlanego
(młode bydło, jałówki na remont stada)
31
3. Wartościowanie pasz i normy żywieniowe
dla bydła opasowego (GfE, 1995)
32
3.1 Obliczanie wartości energii w paszach
i dawkach pokarmowych
32
3.2 Normy żywieniowe
32
4. Wartościowanie pasz i normy żywieniowe dla owiec (GfE, 1996)
35
4.1 Obliczanie wartości energetycznej
35
4.2 Normy żywieniowe
35
4.2.1 Zapotrzebowanie na energię metaboliczną (MJ-EM)
35
181431860.028.png 181431860.029.png 181431860.030.png 181431860.001.png 181431860.002.png 181431860.003.png 181431860.004.png 181431860.005.png 181431860.006.png 181431860.007.png 181431860.008.png 181431860.009.png 181431860.010.png
4.2.1.2 Zapotrzebowanie na produkcję mleka
35
4.2.1.3 Zapotrzebowanie podczas ciąży
35
4.2.1.4 Zapotrzebowanie na przyrost masy ciała (wzrost i rozwój)
36
.azówki do korzystania z tabel
37
'odział tabel
37
Dkreślanie nazw pasz
37
Jżytki zielone
38
SKRÓTY I WYJAŚNIENIA
ZNAKÓW:
1.3.1 Podstawy klasyfikacji
38
1.3.2 Klasyfikacja użytków zielonych wg systemu użytkowania
i składu botanicznego
38
1.3.3 Fazy wegetacji
39
[nne pasze
40
Zawartość surowych składników pokarmowych
41
Strawność surowych składników pokarmowych
42
Białko ogólne nie ulegające rozkładowi w żwaczu (UDP),
białko ogólne dostępne w jelicie cienkim (nBO)
i bilans azotu w żwaczu (BNŻ)
43
BNZ
BO
BObez mocznika
EB
EM
EMTS
g
kg
= bilans azotu w żwaczu
= białko ogólne
= białko ogólne bez dodatku mocznika
= cukier
= energia brutto
= energia metaboliczna
= energia metaboliczna wytworzona z tłuszczu surowego
= gram
= współczynnik wykorzystania energii metabolicznej
na przyrost masy ciała
= współczynnik wykorzystania energii metabolicznej
na produkcję tłuszczu
= współczynnik wykorzystania energii metabolicznej
na produkcję mleka
= współczynnik wykorzystania energii metabolicznej
na potrzeby bytowe
= masa ciała
= metaboliczna masa ciała
= przyrost masy ciała
= Mega-Dżul (1 Mcal = 4.186 MJ)
= masa organiczna = substancja organiczna
= liczba prób, odpowiednio: 1. doświadczeń strawnościowyeh
= białko ogólne dostępne w jelicie cienkim (białko użyteczne)
= energia netto laktacji
= popiół surowy
= pobranie suchej masy
= współczynnik metaboliczności energii (EM/EB x 100)
= skrobia
= strawne bezazotowe związki wyciągowe (BNW)
ela wartości pokarmowej pasz
45
:lonki, korzenie i bulwy
46
szonki
114
ino, słoma, plewy
154
ima zbóż i nasiona roślin strączkowych i oleistych
192
adukty uboczne przemysłu rolno-spożywczego
202
kf
kl
km
MC
MC 0 - 7 5
MCp
MJ
MO=SO
n
nBO
NEL
PS
PSM
q
SBNW
181431860.011.png 181431860.012.png 181431860.013.png 181431860.014.png 181431860.015.png 181431860.016.png 181431860.017.png 181431860.018.png 181431860.019.png 181431860.020.png 181431860.021.png 181431860.022.png 181431860.023.png 181431860.024.png
SM
SSO
SO = MO
STS
SWS
ŚwM
TS
UDP
ws
Ca
Mg
Na
P
= sucha masa
= strawna masa organiczna (strawna substancja organiczna)
= substancja organiczna = masa organiczna
= strawny tłuszcz surowy
= strawne włókno surowe
= świeża masa
= tłuszcz surowy
= białko nie ulegające rozkładowi w żwaczu
= włókno surowe
= wapń
= magnez
= sód
= fosfor
= mniej niż
= więcej niż
SŁOWO WSTĘPNE
DO WYDANIA POLSKIEGO
Niemieckie Towarzystwo Rolnicze (DLG) przy współpracy z Uniwersytetem Hohen-
heim opracowało nowe zasady normowania i oceny wartości pokarmowej pasz dla prze-
żuwaczy. System ten został naukowo potwierdzony i od 1997 roku jest obowiązującym na
terenie Niemiec. Tytuł oryginału „DLG - Futterwerttabellen Wiederkauer" jest VII wyda-
niem norm żywienia przeżuwaczy.
Inicjatorów przedsięwzięcia polskiego wydania „DLG - tabele wartości pokarmowej
pasz i norm żywienia przeżuwaczy - 1997" utwierdzają o słuszności podjętej decyzji opi-
nie polskich naukowców z dziedziny żywienia zwierząt i gospodarki paszowej. Uważają
oni, że niemieckie tabele wartości pokarmowej i norm żywienia przeżuwaczy są jednymi
z najlepszych opracowań, najbardziej zbliżonych do warunków Polski, nie tylko ze wzglę-
du na sąsiedztwo geograficzne, ale również warunki klimatyczne. Warte podkreślenia jest
to, że pierwsze polskie normy „Skład i Wartości Odżywcze Pasz" opracowane były przez
J. Bormanna (Poznań 1935). Zasady określania wartości pokarmowej pasz przyjęte
w normach z 1935 roku opierały się na Kellnerowskim systemie wartości skrobiowej.
W Polsce system ten znany jest jako określanie wartości energetycznej pasz na podstawie
jednostek owsianych. Wcześniej do 1935 roku tablice składu chemicznego pasz opierały
się na analizie pasz wykonanych w Niemczech (Kiihn, Kellner, Honekamp) lub Szwecji
(Nils, Hansen).
Normy DLG-1997 zawierają nowe zasady określania wartości energetycznej i nowy
system określania wartości białkowej pasz. Ponadto przedstawiają nową zasadę klasyfi-
kacji użytków zielonych.
W nowych normach wartość energetyczną paszy określa się na podstawie energii
netto laktacji (NEL). Niemieckie badania naukowe potwierdzają trafność przyjętych
zasad określania wartości energetycznej pasz i ustalonych norm. W najnowszym wydaniu
norm DLG-1997 utrzymano zasadę obliczania NEL wg Van Es (1978) oraz zasadę obli-
czania energii metabolicznej wg Hoffmanna i wsp. (1971). Zmianie uległy wybrane ele-
menty równań dotyczące obliczania energii brutto i energii metabolicznej w paszy. Za
jeden z podstawowych wskaźników, który decyduje o wartości energetycznej paszy, przy-
jęto strawną substancję organiczną (SSO). Tym samym obliczone wartości dla pasz
wysokoenergetycznych są niższe, a pasze wysokobiałkowe według nowych zasad mają
wyższą wartość energii. Ma to bezpośredni wpływ na bilansowanie dawek pokarmowych
Dotyczy symboli znajdujących się w tabelach składu chemicznego
i wartości pokarmowej pasz:
Zawartość surowych składników pokarmowych:
O
= zawartość leży poniżej 0,5 g/kg suchej masy
= nie ma żadnych wyników analizy
Strawność surowych składników pokarmowych:
+
= podane współczynniki strawności zostały przyjęte jako średnia
wartość prawie identycznych (podobnych) pasz
O
= współczynniki strawności nie dają się określić, zero albo
ujemne wartości
= nie ma żadnych wyników badań strawnościowych,
(brak paszy do której można porównać daną paszę).
Zawartość energii:
- wartości umieszczone w nawiasach nie są do końca
udowodnione, dlatego mogą służyć tylko jako wartości
przybliżone, szacunkowe (zob. rozdz. 5.6 b i 5.6 c)
= oznacza, że zawartość energii została obliczona
za pomocą równania regresji
181431860.025.png
w»5uiunt Łtuauj Mawwama wmiu»u puKtuiiiuwej pasz uia przeżuwaczy oraz
określania norm żywienia zawarte są w opracowaniu „Energia i zapotrzebowanie na skład-
niki pokarmowe zwierząt gospodarskich", Nr 3: Krowy mleczne i bydło hodowlane (1986)".
(Tytuł oryginału: „Energie-und Nahrstoffbedarf landwirtschaftlicher Nutztiere, nr 3:
Milchkiihe und Aufzuchtrinder (1986)", oraz „Mitteilungen des Ausschusses fur
Badarfsnormen der Gesellschaft fur Ernahrungsphysiologie" Proc. Soc. Nutr. Physiol.
(1997) 6. s. 201-236.
Pokrycie potrzeb energetycznych i białkowych jest głównym czynnikiem warunku-
jącym produkcyjność przeżuwaczy. Znaczne przekroczenie zapotrzebowania, czy też nie-
dobór energii i/lub białka w dawce pokarmowej prowadzi do obniżenia efektywności ży-
wienia. Konieczność zbilansowania zapotrzebowania zwierzęcia - przy określonym kie-
runku i poziomie produkcji, stwarza potrzebę dokładnego szacowania wartości pokarmo-
wej pasz.
uiicuziie wyMjixyj>iuj4 energię z paszy w sposoo przeusiawiony na rysunKU z.
Energia brutto (EB)
(ciepło spalania)
Energia kału
Energia strawna (ES)
Energia metaboliczna (EM) | Energia moczu Energia metanu
i
Koszt cieplny
Energia netto-laktacji (NEL)
Zasady określania wartości energetycznej pasz
Normy żywieniowe określa się na podstawie zawartości składników pokarmowych
w paszy oraz czynników wpływających na jej pobranie. Ustalenie norm jest szczególnie
trudne w przypadku pasz objętościowych, charakteryzujących się wyjątkowo dużą zmien-
nością składu i jakości.
W żywieniu zwierząt coraz częściej wykorzystywane są wyniki analiz chemicznych.
Według metody analizy weendeńskiej (analizy składu chemicznego pasz, tzw. pięciopal-
cówka) skład paszy przedstawiono na rysunku 1.
Energia zużyta
na pokrycie
potrzeb bytowych
Energia odłożona
w mleku
i w tłuszczu
Rysunek 2. Wykorzystanie energii z paszy u krów mlecznych - schemat
Energia brutto paszy (EB) - określa całkowitą zawartość energii w paszy. Można ją
wyliczyć poprzez wykorzystanie równań regresji na podstawie zawartości surowych
składników pokarmowych lub po spaleniu w bombie kolorymetrycznej.
PASZA
Energia metaboliczna (EM) zawarta w paszy - określa kategorię energii w paszy,
która pozostaje po odjęciu od energii brutto, energii wydalonej w kale, moczu i gazach.
Ta kategoria energii paszy jest stosowana dla określania wartości energetycznej pasz
dla przeżuwaczy - cieląt, jałówek hodowlanych, poszczególnych ras bydła mięsnego,
owiec. Dla krów mlecznych wartość energetyczną określa się na podstawie energii netto
laktacji.
\
woda
sucha masa (SM)
1
(składniki mineralne) r
substancja organiczna (SO)
popiół
surowy (PS)
bial
ogólne (BO)
tłuszcz
włókno
bezazotowe
Energia netto laktacji (NEL)
Za najważniejszą kategorię wartości energetycznej pasz dla krów mlecznych uważa
się energię netto laktacji (MJ-NEL). Jest to energia zawarta w paszy, którą zwierzę
wykorzysta do produkcji mleka. Jeśli w paszy znajduje się 3,17 MJ-NEL, oznacza to,
że zawarta energia wystarczy na wyprodukowanie 1 kg mleka o zawartości 4%
tłuszczu.
Energia netto laktacji jest również zużywana na pokrycie potrzeb bytowych zwierząt
(patrz rozdz. 1.1).
iałko
surowy (TS)
surowe (WS)
związki
składniki oznaczone analitycznie (analiza chemiczna)
obliczone każdorazowo jako różnica
Rysunek 1. Skład chemiczny pasz
Zawartość surowych składników pokarmowych nie decyduje jeszcze o wartości paszy.
Zwierzę może wykorzystać tylko te składniki pokarmowe (lub energię), które mogą być stra-
wione. Strawność składników pokarmowych oznaczana jest w doświadczeniach. Na podsta-
wie pojedynczych wyników ustala się średnie wartości dla grup pasz, które uogólniane są
następnie dla poszczególnych rodzajów pasz według takich cech, jak: faza rozwoju rośliny,
metoda konserwacji itp. Dla praktycznego zastosowania wartości te zestawione są w tabelach.
14
Zasady określania wartości białkowej pasz - białko ogólne dostępne
w jelicie cienkim (nBO)
Wartość pokarmowa białka pasz dla przeżuwaczy oceniana była przez wiele lat na
podstawie białka ogólnego strawnego (BOS). System ten, choć prosty i względnie zado-
15
181431860.026.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin