Orzechowy we francuskim cieście.doc

(58 KB) Pobierz
Orzechowy we francuskim cieście

Orzechowy we francuskim cieście

                            Orzechowy we francuskim cieście

 

Składniki na ciasto:

·         200 g mąki;

·         250 g margaryny;

·         2 żółtka;

·         1 łyżka zimnej wody;

·         szczypta proszku do pieczenia;

Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i margarynę. Margarynę posiekać w mące, dodać żółtka, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Masa orzechowa:

·         300 g mielonych orzechów włoskich;

·         300 g cukru pudru;

·         9 żółtek;

·         11 białek;

·         szczypta proszku do pieczenia;

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać orzechy, szczyptę proszku do pieczenia i zamieszać. Ubić pianę z białek, dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać.

Jedną część ciasta cienko rozwałkować na wielkość formy do pieczenia (tortownica o śred. 26 cm). Wyłożyć tym ciastem dno formy, na ciasto wyłożyć masę orzechową i przykryć masę drugim cienko rozwałkowanym plackiem. Ciasto piec w temperaturze 200oC przez 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin