● 16 skrzydełek kurczaka ● słodka i ostra papryka ● oregano ● kminek ● tymianek ● pieprz ● 1,5 szklanki mielonych płatków kukurydzianych ● 3 białka jajek ● 1/2 szklanki maki kukurydzianej ● łyżeczka soli ● 1/2 szklanki mleka ● olej do głębokiego smażenia
Skrzydełka obgotuj we wrzątku z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki. Osącz, ostudź, natrzyj przyprawami. Płatki, białka, mąkę, sól wymieszaj z mlekiem (panierka powinna mieć konsystencje gęstej śmietany). Natarte przyprawami skrzydełka zanurzaj w cieście i smaż we frytownicy (lub głębokim garnku), w dużej ilości gorącego oleju. Wyjmuj łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby odsączyć z tłuszczu.
Paracetamol_131