Półgeski litewskie.pdf

(135 KB) Pobierz
349200426 UNPDF
Półgeki litewkie
Składniki
1 Pieri gęie - 5 szt. (ok. 6 kg),
2 Sól - 0,25 kg,
3. Saletra - szczypta,
4. Kolendra - 0,02 kg
5. Pieprz - 0,005 kg
6. Ziele angielskie - szczypta,
7 Lid laurowy - 3 szt.
8 Godiki - kilka sztuk.
Proces produkcji:
Pieri gęie ułożyd w dużym garnku, preypad mieanką oli i aletry ora rodrobnionymi
pryprawami, prykryd talerykiem lub innym denkiem, obciążyd i otawid na 2 doby w pokojowej
temperaturze.
Po 2 dniach garnek prenied w chłodne miejce, gdie ma pootad pre 3 tygodnie, prekładając w
tym caie codiennie kawałki gęiny wierchu na pód i odwrotnie
Po trech tygodniach wyjąd półgęki garnka, wytred do ucha, awinąd w papier, opled nurkiem i
awieid w prewiewnym miejcu na 24 god Natępnie wędid w chłodnym dymie pre tydieo
Półgęki litewkie można prechowywad w odpowiednich warunkach pre rok
W podobny poób można też prygotowad uda dużych gęi
Autor: Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin