Wędzenie ryb na zimno.pdf
(
146 KB
)
Pobierz
349201678 UNPDF
W
dzenienazimnoodbywaiwtemperaturze30-33topniCitrwaod1dokilkudób
Otrzymujemyproduktdużotrwalzyniżprzywdzeniugorącym(pozatymimzimnewdzenie
dłużzetymprodukttrwalzy)Sprawionerybydlauuniciareztekkrwimoczyiprzez30minw
olanceotżeniu1zklankaolina5lwody,płuczeipoddajezaoleniuZaoleniepolegana
dokładnymobtoczeniukażdejrybywolianatpnieułożeniuwartwamiwkrzynce,przeypując
pozczególnewartwyobiciegruboziarnitąoląZaolenieiletówtrwa6godzinadużychrybw
całociod12godzindokilkunawetdniSoleniepełniatutajrolczynnikaprzyjającegodojrzewaniu
miajezczeprzedwdzeniem
Powyjciuzoliiopłukaniurybyuzyiwiezającjewocienionymiprzewiewnymmiejcuażdo
pojawieniailniącejcienkiejkórkiTrwatokilkagodzinJeżelirybadobrzenieobechnie,nie
uwdziiprawidłowo
Poobuzeniurybypoddajemywdzeniuwłaciwemu
I etap to tzw. podsuszenie w temperaturze do 30-33topniCunikającgtegodymu,trwająceod12
do24godzin,zależnieczycałyprocewdzeniaplanujemyna1czywicejdób
WIIetapiemożnajużtoowadgciejzyleczchłodnydym,wdząc2-3 razy dziennie przez kilka dni
zdługimiprzerwami
Nazimnowdziinajczciejłooie,trocie,dużeptrągiipłatyledzioweOtrzymujemyprodukt
aromatyczny,ociłejkonytencjiidużejtrwałoci
Rybyprawidłowouwdzonepowinnymiedkolorzłocity,złocitobrunatnylubbrunatnyzpołykiem
Barwamiaodkremowejdozarej,tkankaminapoita,jdrna,oczytaUrybchudychtkanka
minawinnabydlekkowłóknitaiłupliwa
utorMarianBorkowki(zazgodąautora)
Przepis zamieszczony na stronie
http://www.marbo.agnet.pl/wedzar.html
Plik z chomika:
babcia_marysia
Inne pliki z tego folderu:
Węgorz wędzony po poznańsku.pdf
(631 KB)
Wędzone pstrągi Sławka.pdf
(419 KB)
Wędzone pstrągi Markaarkady'ego.pdf
(349 KB)
Wędzone leszcze Prababci Ani.pdf
(136 KB)
Wędzona sielawa.pdf
(590 KB)
Inne foldery tego chomika:
Anielska kuchnia
Anielska kuchnia II
Balerony
Biesiada Wielkanocna
Boczki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin