Wędzenie ryb na zimno.pdf

(146 KB) Pobierz
349201678 UNPDF
W dzenienazimnoodbywaiwtemperaturze30-33topniCitrwaod1dokilkudób
Otrzymujemyproduktdużotrwalzyniżprzywdzeniugorącym(pozatymimzimnewdzenie
dłużzetymprodukttrwalzy)Sprawionerybydlauuniciareztekkrwimoczyiprzez30minw
olanceotżeniu1zklankaolina5lwody,płuczeipoddajezaoleniuZaoleniepolegana
dokładnymobtoczeniukażdejrybywolianatpnieułożeniuwartwamiwkrzynce,przeypując
pozczególnewartwyobiciegruboziarnitąoląZaolenieiletówtrwa6godzinadużychrybw
całociod12godzindokilkunawetdniSoleniepełniatutajrolczynnikaprzyjającegodojrzewaniu
miajezczeprzedwdzeniem
Powyjciuzoliiopłukaniurybyuzyiwiezającjewocienionymiprzewiewnymmiejcuażdo
pojawieniailniącejcienkiejkórkiTrwatokilkagodzinJeżelirybadobrzenieobechnie,nie
uwdziiprawidłowo
Poobuzeniurybypoddajemywdzeniuwłaciwemu
I etap to tzw. podsuszenie w temperaturze do 30-33topniCunikającgtegodymu,trwająceod12
do24godzin,zależnieczycałyprocewdzeniaplanujemyna1czywicejdób
WIIetapiemożnajużtoowadgciejzyleczchłodnydym,wdząc2-3 razy dziennie przez kilka dni
zdługimiprzerwami
Nazimnowdziinajczciejłooie,trocie,dużeptrągiipłatyledzioweOtrzymujemyprodukt
aromatyczny,ociłejkonytencjiidużejtrwałoci
Rybyprawidłowouwdzonepowinnymiedkolorzłocity,złocitobrunatnylubbrunatnyzpołykiem
Barwamiaodkremowejdozarej,tkankaminapoita,jdrna,oczytaUrybchudychtkanka
minawinnabydlekkowłóknitaiłupliwa
utorMarianBorkowki(zazgodąautora)
Przepis zamieszczony na stronie http://www.marbo.agnet.pl/wedzar.html
Zgłoś jeśli naruszono regulamin