Parówki parzone.pdf

(151 KB) Pobierz
349217858 UNPDF
(na 5 kg surowca)
A. Surowiec:
1 Wieprzowina kl I peklowana (z rozbioru łopatek) - 1,0 kg
2. Wieprzowina kl. III peklowana - 1,0 kg
3 Wołowina kl I peklowana - 1,5 kg
4 Podgardle kórowane - 1,5 kg
Wołowinę kl I można zatąpid częciowo lub w całoci cielęciną kl II z rozbioru całych tuz cielęcych
B Przyprawy i materiały pomocnicze
I. Przyprawy:
a) użyte do peklowania
1 ól warzona - 0,10 kg
2. saletra - 0,004 kg
b) dodane w czasie produkcji:
1 ól warzona - 0,005 kg
2. cukier - 0,01 kg
3. pieprz naturalny - 0,004 kg
4 gałka muzkatołowa - 0,003 kg
Gałka muzkatołowa może byd zatąpiona gorczycą
Można dodad czonek w iloci 0,003 kg
II materiały pomocnicze
jelita baranie lub cielęce cienkie o rednicy do 20 mm lub 20-22 mm albo jelita ztuczne o rednicy
20-24 mm.
C Potad urowca po obróbce
Całod rozdrobniona przez iatkę 1-2 mm a natępnie kutrowana ( w nazym przypadku mui
wytarczyd kilkukrotne zmielenie na iatce 1-2 mm).
D Potad gotowego produktu
Parówki odkręcane w odcinki długoci 12-14 cm tworzą zwoje w naturalnym połączeniu Można
przewiązywad przędzą
E Wydajnod gotowego produktu
rednio 112%
SKRÓT INSTRUKCJI
1. Peklowanie:
Peklowanie mięa jak i podgardla tak jak to omówiono w poprzednich przepisach. Do mieszanki
peklującej dodad cukier
2. Rozdrabnianie:
Zgodnie z recepturą
3. Kutrowanie (mielenie drobne):
Wołowinę kl I oraz wieprzowinę kl II i I mielimy 2-3 razy na siatce 1-2 mm i miezamy z wodą w iloci
40-50% Po wchłonięciu wody dodajemy przyprawy i reztę oli a natępnie zmielony kilkukrotnie na
siatce 1-2 mm tłuzcz i bardzo dokładnie miezamy
4 Napełnianie i odkręcanie jelit
Tak przygotowaną maą napełniamy niezbyt cile jelita odkręcając w odcinki i pozotawiając je w
zwojach.
5. Osadzanie:
Przez 15-30 min.
6 Wędzenie
Gorącym dymem przez ok 60 min, aż parówki nabiorą barwy janobrązowej W czaie wędzenia
pamiętajmy o przekładaniu kijów w wędzarni
7. Parzenie:
W temp. 60-65 st. C przez ok. 10 min.
8. Studzenie:
Po parzeniu oblewa ię zimną wodą i umiezcza w pomiezczeniu chłodzonym w celu otudzenia do
temperatury poniżej 12 t C W przypadku braku pomiezczeo chłodzonych, tudzi ię do
temperatury nie wyżzej niż 18 t C
Wskazane jest po studzeniu lub w czaie tudzenia oblad parówki wrzątkiem
Autor: Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin