Kiełbasa litewska.pdf

(130 KB) Pobierz
347058617 UNPDF
Składniki
4 kg wieprzowiny,
1,5kgwołowiny,
1ając,
1,5kgłoniny,
0,20 kg soli,
0,01 kg saletry,
0,01 kg pieprzu,
0,01 kg ziela angielskiego,
0,005kggodików,
0,005 kg majeranku,
0,005kglitkówlaurowych,
0,005 kg kolendry,
szklanka spirytusu, rumu lub araku,
jelitawołowerodkowe
Przygotowanie:
Mięopokrajadnożemjaknajdrobniej,pryprawykorenneutłucbardodrobno,ólwyprażydi
mieadaletrąWytkiekładnikiwłożyddodużegonacynia,wymieaddokładnieimocno
ubijadtłuckiemdolewającpotrochupirytu,rumlubarakUbijadnależytakdługo,ażmaatanie
ięgładkaijednolitaSłoninę(najlepiejtwardąkarkówkę)pokrajadnawąkiecienkipaeckii
wymieadraemmaąGotowąmaęnakładaddojelitwytartychupredniodouchaewnątr
jakiodwewnątrNapełniadjelitacile,takabyniedotałoiępowietrePrygotowanewten
poóbkiełbayułożydmiędydwiemadekami,obciążydjakimciężarem,wyniedwchłodne
miejceipretrymadpre2tygodniePodwóchtygodniachkiełbaywyjąd,wyniednapowietrei
rowieidwprewiewnymmiejcunadwadniGotowe
utorMaxellaTadeuemKłoowkim
Zgłoś jeśli naruszono regulamin