Pieczonka śląska.pdf

(106 KB) Pobierz
349783773 UNPDF
Pieczonka śląska
2,5 kg ziemniaków krojonych
0,5 kg boczku wędzonego
0,5 kg marchwi
0,5 kg kiełbasy typu toruńska , śląska
0,5 kg cebuli
ćwiartki królika / u nas były udka kurczaka /
dużo zielonej pietruszki , sól , pieprz , 2-3 liście kapusty
Wnętrze gara wysmarować smalcem , na dnie ułożyć plastry boczku , następnie
grube plastry ziemniaków , przesypać przyprawami i natką pietruszki , na to
krążki kiełbasy , krążki cebuli , znowu ziemniaki , kolejna warstwa to
marchew pokrojona w grubsze plasterki i posolona , na to przyprawione udka
przykryte ostatnią warstwą ziemniaków i natki , przykryć liśćmi kapusty i
dobrze przygnieść , nałożyć pokrywę i piec na małym ognisku ok 1 godz .
Gar powinien być wypełniony do pełna tak , że powinno się ubić jego
zawartość przed zamknięciem .
Autor: jarek_zielona_pietruszka
Zgłoś jeśli naruszono regulamin