Salatki.txt

(10 KB) Pobierz
Sa�atka z kukurydz�,szynk�

Sk�adniki:
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1/2 s�oika og�rk�w konserwowych
30 dkg szynki
1 �y�ka majonezu
1 �y�ka keczupu 
s�l i pieprz
Opis wykonania:
Szynk� i og�rki pokroi� w kostk�. Wszystkie sk�adniki po��czy� i wymiesza�.




Sa�atka z szynk�

Sk�adniki

�  20-30 dag szynki w plasterkach   
�  1 puszka fasoli czerwonej konserwowej   
�  1 puszka kukurydzy    
�  1 s�oiczek selera konserwowego �agodnego   
�  1 por   
�  majonez, s�l, pieprz 
   

Etapy przygotowania

1.  Szyneczk� kroimy w kostk� im drobniejsza kosteczka tym smaczniejsza sa�atka.      
2.  Otwieramy puszk� kukurydzy, fasoli czerwonej i s�oiczek selera konserwowego �agodnego - p�uczemy .      
3.  ��czymy szyneczk� , kukurydz�, fasol� czerwon� dodajemy drobno posiekan� por.     
4.  Nast�pnie dodajemy tak� ilo�� majonezu, aby po��czy� sk�adniki. S�l, pieprz do smaku a �o��deczek do przetrawienia :) znika w mgnieniu oka st�d jej nazwa :) Smacznego. 
 




Sa�atka drobiowa z pieczarkami 

Sk�adniki

�  50 dag pieczarek   
�  40 dag gotowanej piersi kurczaka lub indyka   
�  puszka czerwonej fasoli   
�  puszka groszku konserwowego    
�  5-6 jaj ugotowanych na tardo    
�  bia�a cz�c pora    
�  og�rki konserwowe(w/g uznania)    
�  3 �y�ki majonezu    
�  3 �y�ki jogurtu    
�  pieprz, s�l 
   

Etapy przygotowania

1.  Pieczarki umy�, zblanszowa�, os�czy�, ostudzi� i pokroi�. Por pokroi� w p�plasterki, og�rek i jaja w kostk�, pier� drobiow� w paski. Os�czy� fasol� i groszek. Przygotowane sk�adniki wymiesza�, doprawi� sol� i pieprzem. Majonez wymiesza� z jogurtem i po��czy� z sa�atk�. 





Pyszna sa�atka


Sk�adniki

�  por (bia�a cz��)
�  seler konserwowy   
�  ananas z puszki    
�  groszek konserwowy    
�  kukurydza konserwowa    
�  ser ��ty    
�  pieczarki konserwowe lub ugotowane   
�  3 �y�ki majonezu    
�  2 jajka 
   

Etapy przygotowania

1.  Por pokroi� drobno i posypa� cukrem. Pieczarki, jajka i kilka plastr�w ananasa pokroi�, wrzuci� do miski. Doda� groszek, kukurydz�, seler. Ser ��ty zetrze� na tarce o grubych oczkach.      
2.  Posypa� sol� i pieprzem. Doda� majonez wszystkie sk�adniki wymiesza�. Mo�na doda� czosnek przeci�ni�ty. Smacznego! 
     
 


�wi�teczna

Sk�adniki
Po p� puszki czerwonej fasoli, kukurydzy i soi, 
puszka kie�k�w fasoli lub p�d�w bambusa,
3 str�ki papryki (mo�e by� konserwowa),
por (bia�a cz��), 
10 kolb miniaturowej kukurydzy konserwowej,
 szklanka jogurtu naturalnego,
 cukier, pieprz, s�l

Spos�b przyrz�dzania
Os�czy� kie�ki fasoli lub p�dy bambusa i poci�� na kawa�ki d�ugo�ci 2 cm, doda� os�czon� fasol�, kukurydz� i soj�. Oczyszczon� z pestek papryk� pokroi� w paseczki, por - w plasterki. Wszystkie sk�adniki wymiesza�. Doda� pokrojone kolby kukurydzy. Doprawi� przyprawami, pola� jogurtem.

 

Sa�atka z tu�czykiem, ry�em i czerwon� fasol�: 

Sk�adniki i ich ilo��: 
1 torebka ry�u 
puszka czerwonej fasoli 
3 og�rki konserwowe 
4 jajka 
puszka tu�czyka 
majonez 
s�l 
pieprz 

Spos�b przygotowania: 
Ry� ugotowa� na sypko, og�rki pokroi� w kostk�. Wymiesza� wszystkie sk�adniki z tu�czykiem, doprawi� do smaku. 
Opis og�lny: Prosta i �atwa w przygotowaniu sa�atka. Zamiast tu�czyka mo�na da� gotowan� lub grillowan� pier� z kurczaka. 




sa�atka z czerwonej fasoli z ananasem

Sk�adniki: 
puszka ananasa 
puszka czerwonej fasoli 
jogurt naturalny 
1\2 majonezu 
2 ma�e pory bia�a cz�� 
papryka mielona ostra 
30 dag sera ��tego np. ostrowskiego

Opis wykonania: 
Ananasa i ser pokroi� w kostk�, doda� fasolk� i drobno pokrojony por. Majonez i jogurt zmiesza� i doda� papryk�. Zala� i wymiesza� sa�atk�. Odstawi� do lod�wki na p� godziny.
Autorem przepisu jest Megi 





Sa�atka tr�jkolorowa 

Sk�adniki na 4 porcje
�  1 puszka czerwonej fasoli    
�  3-4 dosy� du�e og�rki konserwowe    
�  200 g ��tego sera (ostrego)    
�  s�l, pieprz    
�  majonez 
   

Etapy przygotowania

1.  Fasol� ods�czy� z zalewy, op�uka�. Og�rki pokroi� w do�� grub� kostk�, ser pokroi� w kostk� o wym. ok.1 x 1 cm.      
2.  Wszystko razem wymiesza�, przyprawi� do smaku sol� i pieprzem, doda� majonez i jeszcze raz wymiesza�. 
 





Sa�atka z czerwonej fasoli i sera
   
Sk�adniki:
- puszka czerwonej fasoli,
- 25-30 dkg ��tego sera,
- 5-6 z�bk�w czosnku,
- majonez,
- s�l. 

Jak przyrz�dzi�?
Fasol� ods�czy� z zalewy, doda� pokrojony w 1-1,5 cm kostki ��ty ser. Nast�pnie doda� majonez, roztarty (rozgnieciony w prasce) czosnek, doprawi� do smaku.

Uwagi:
Sa�atka znika w pierwszej kolejno�ci ze sto�u na ka�dej imprezie. 
zgadzam si�-znika b�yskawicznie! Ja dodaj� jeszcze s�oiczek selera lub selera z marchewk� i �y�k� majonezu.Polecam zabieganym gospodarzom imprez 




Sa�atka z czerwon� fasol� z puszki  
 Ja bardzo lubie sa�atk� �ledziow� ala meksyka�ska (czy jako� tak...), jest s�odko - ostra, a robi� j� tak:

- 4 filety �ledziowe w zalewie korzennej
- puszka fasoli czerwonej
- du�a czerwona papryka
- p�czek natki pietruszki
- 1 ketchup 
- 1 du�y por
- 1 papryczka chili

�ledzie i papryk� kroj� w kostk� - �ledzie 2x2 cm, a papryk� 1x1 cm. Natk� drobno siekam, por w p�kr��ki, fasolk� p�ucz� na sitku, wszystko to wrzucam do miski, do tego drobniutko posiekana chili, zalewam ketchupem - pikantnym, tak, aby sk�adniki po��czy�y si�, ale nie powinny p�ywa�. Odstawiam do lod�wki na min. 1 godzin�, a najlepiej na noc. I to wszystko. Jest �wietna, smakuje nawet tym, kt�rzy nie lubi� �ledzi. 

 

Sa�atka z czerwona fasol� (du�a porcja,bo znika b�yskawicznie):

2 puszki fasoli czerwonej,
2 puszki kukurydzy
4 jajka ugotowane na twardo,
1 s�oik pieczrek marynowanych,
peczek szczypiorku
s�l, pieprz,
kilka plasterk�w sera ��tego (pokrio� w kostk�).
ew. wedlina pokrojona w kosteczk�.

wszystkie sk�adniki wymiesza� razem, przyprawi� , doda� odrobin� majonezu. Gotowe !!!!
Dodam tylko, �e bez szczypiorku ta sa�atka nie smakuje mi tak bardzo.


 
Sa�atka z fasoli i ananasa
 Ja na bazie czerwonej fasolki z puszki robi� bardzo prost� i szybk� w przygotowaniu sa�atk�.

   Sk�adniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka krojonego ananasa
- kawa�ek ��tego sera (ok. 20-25 dkg)
- majonez
- przyprawa curry.
Wszystko, co nale�y zrobi� to: ods�czy� fasolk� i ananasa, ser zetrze� na tarce o grubych oczkach, wymiesza� sk�adniki z majonezem, przyprawi� curry. Sa�atka gotowa w 5 minut!!!


 Sa�atka przepyszna "szefa �ony"

cebula - pokrojona w kosteczk�
og�rek �wie�y - pokrojony w kosteczk�
kapusta peki�ska - kroimy cieniutko
ser ��ty - 20-30dag - kroimy w s�upki
seler naciowy - cienkie plasterki 
CZERWONA FASOLA - odcedzona i przep�ukana wod�
pieprz, s�l, majonez/jogurt (p�l na p�) , musztarda (np. sarepska)

cebul� lekko sol� i zostawiam na chwilk� aby zmi�k�a 
podobnie post�puj� z kaspst� - sole i nast�pnie lekko "gniot�" w d�oniach, po 10 minutach mieszam wszystkie sk�adniki razem...
Je�li damy ca�� kapustk� wychodzi nam wielka micha pysznej sa�atki, mo�na robi� bez selera naciowego ... tym bardziej �e ja nie potrafi� sprawi� aby zmi�k� seler , a jak jad�am t� sa�atk� w wykonaniu �ony szefa wszystko by�o raczej mi�kkie... mo�e jeszcze kto� mi co� doradzi w tej sprawie



Sa�atka z kurczaka i fasoli

Sk�adniki:
1 podw�jna pier� z kurczaka 
1 puszka czerwonej fasoli 
1 puszka kukurydzy 
5 jajek 
majonez 
musztarda 
s�l 
pieprz 
 

Wykonanie:
Pier� z kurczaka pokroi� w kostk� i ugotowa� w wodzie z dodatkiem jarzynki. Odcedzi� i ostudzi�. Jajka ugotowa� na twardo, ostudzi� i pokroi� w kostk�. Czerwon� fasol� i kukurydz� os�czy� z zalewy. Wszystkie sk�adniki po��czy�, doda� majonez, musztard� i doprawi� do smaku. Sa�atk� podawa� z pieczywem.
Podane sk�adniki wystarcz� na 3-4 porcje. 


Sa�atka czerwona

Sk�adniki:
2 puszki fasolki czerwonej
p� kurczaka z ro�na
cebula czerwona
20 dkg ��tego sera
sos do hamburger�w paprykowy lub majonez

Opis wykonania:
Fasol� przep�uka� na sicie. Cebul�, kurczaka bez sk�ry i ser pokroi� w kosteczk�. Doda� sosdo hamburger�w, wymiesza�. Sch�odzi�.Je�eli dodajemy majonez, to wtedy trzeba te� doda� sproszkown� papryk�. Smacznego 


Sa�atka z w�dzonym udkiem 

Sk�adniki na 4 porcje
�  1 w�dzone udko kurczaka    
�  Puszka kukurydzy    
�  Puszka czerwonej fasoli   
�  Og�rki konserwowe (4-5)   
�  Czerwona papryka (1 du�a)   
�  Cebula (1)   
�  Majonez i musztarda 
   

Etapy przygotowania

1.  Kroimy na ma�e kawa�ki mi�so z udka      
2.  Dodajemy do mi�sa, kukurydz�, fasol�, pokrojone w kostk� og�rki i papryk�. Mo�na doda� troche pokrojonej cebuli.      
3.  Ca�o�� mieszamy z �y�k� majonezu i p�ask� �y�eczk� musztardy. Najlepiej sarepsk� (kiedy� doda�am innej i nie by�am zadowolona). Musztarda jest bardzo wa�nym sk�adnikiem tej sa�atki!      
4.  Doprawiamy weget�, pieprzem, zio�ami prowansalskimi. Mozna doda� tez inne przyprawy, wedle uznania. Smacznego! 
 


SA�ATKA Z ANANASEM 

Sk�adniki
�  2 s�oiki selera   
�  1 puszka kukurydzy   
�  1 por   
�  1 puszka ananasa   
�  5 ugotowanych jaj   
�  5 plasterk�w szynki    
�  majonez   
�  20 dkg startego ��tego sera 
   

Etapy przygotowania

1.  odcedzi� seler (naljepij wycisn��), kukurydze i ananasa      
2.  pokroi� pore (cieniutko), ananasa, jajka i szynk�      
3.  sk�adniki uklada� w misce warstwami: seler, kukurydza, p� pory, ananas, jajka, szynka, majonez, drugie p� pory, ��ty starty ser 
     
 


Kurze piersi z piekarnika 

Sk�adniki
�  1 podw�jna pier� z kurczaka   
�  5-6 pieczarek   
�  1 cebulka   
�  majonez    
�  15-20 dag sera ��tego   
�  s�l, pieprz 
   

Etapy przygotowania

1.  Piersi rozbi� jak na kotlety i doprawi� do smaku jak kto lubi. Na blaszce do pieczenia roz�o�y� foli� aluminiow� i u�o�y� na niej kotlety (surowe!). 
     
2.  Na patelni podsma�y� pokrojone w kostk� pieczarki i cebulk�,...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin