przekładaniec brzoskwiniowy.doc

(107 KB) Pobierz

Przekładaniec brzoskwiniowy 

Przepis pochodzi z książki "183 nowe przepisy siostry Anastazji" 


Trudność: trudniejsze

 

Składniki
 


Biszkopt

 

 

6 jajek

 

 

1 szklanka cukru kryształu

 

 

1 szklanka mąki pszennej

 

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 


Masa

 

 

6 dag żelatyny

 

 

4 łyżki cukru kryształu

 

 

1 litr naturalnego jogurtu

 

 

1 puszka brzoskwiń

 

 

herbatniki

 

 


Etapy przygotowania
 

Biszkopt

 

 

 

 

1.

Białka ubić, dodając cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 30-40 min. w temp. 170 stopni C.

 

 

 

 

Masa

 

 

 

 

1.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilosci przegotowanej wody. Brzoskwinie zmiksować wraz z sokiem na jednolita masę, dodać połowę rozpuszczonej żelatyny, wymieszać i tężejącą masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki. Jogurt połączyć z cukrem, roztrzepać, dodać drugą połowę rozpuszczonej żelatyny i wylać na masę brzoskwiniową.

 

 

 

 

2.

Herbatniki ułożyć na tężejącej masie jogurtowej (można je nasączyć spirytusem). Zamiast herbatników na ,asę jogurtową można wylać tężejącą galaretkę. Wierzch ozdobić polewą czekoladową.

 

 

 

 



 

Ocena przepisu


 


4.67/5 (228 głosów)

Początek formularza

Dół formularza

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin