05 wolne rodniki.doc

(113 KB) Pobierz
Wolne rodniki = reaktywne formy tlenu

Wolne rodniki

 

 

Wolne rodniki – termin ten określa atomy lub cząsteczki, zawierające jeden lub więcej niesparowanych elektronów. Mogą one występować w formie jonów lub jako cząsteczki pozbawione ładunku (elektrycznie obojętne). Rodniki powstają w wyniku homologicznego rozerwania wiązania pod wpływem absorpcji promieniowania jonizującego, UV, widzialnego lub cieplnego; oraz w reakcjach redox. Wolne rodniki są obecne w każdej żywej komórce. Mają nietrwały czas życia (krótki okres półtrwania) mierzony w tysięcznych częściach sekundy. Cechują się wysoką reaktywnością chemiczną (dążą do przekształcenia się w formy korzystniejsze energetycznie).

 

Około 95% przyswajanego z atmosfery tlenu ulega w warunkach fizjologicznych 4-elektronowej redukcji ( z udziałem oksydazy cytochromowej) do cząsteczki wody. Metabolizm tylko 5% tego pierwiastka prowadzi do wytworzenia rodników tlenowyxh, których toksyczność jest niwelowana przez liczne mechanizmy obronne. W stanach patologicznych, aż 95% tlenu przekształca się w rodniki, a zaledwie 5% redukuje się do H2O.

 

W warunkach fizjologicznych wolne rodniki są tworzone w wyniku:

-utleniania biologicznego w łańcuchu oddechowym

-reakcji enzymatycznych katalizowanych przez oksydazy: ksantynową, aldehydową, diaminową, NADPH, dehydrogenazę dihydroorotanową i lipooksygenazę.

-fagocytozy i w przemianach kwasu arachidonowego w płytkach krwi

-autooksydacji związków biologicznie czynnych, np.: hemoglobiny, hydrochinonów, epinefryny, leukoflawiny, pochodnych tiolowych.

 

Wolne rodniki, jak również produkty ich przemian, o wysokiej reaktywności posiadają znaczny wpływ na biochemię i fizjologię komórki. Wpływają na:

-uszkodzenie struktury DNA, pękanie chromosomów

-depolimeryzację kwasu hialuronowego

-tworzenie nieprawidłowych wiązań krzyżowych w kolagenie i elastynie

-uszkodzenie struktury i zaburzenie funkcji błon biologicznych

-inaktywacje enzymów

 

Wolne rodniki maja istotne znaczenie w patogenezie (wpływ czynników środowiska):

-stosowaniu chemioterapii i chemioterapeutyków, np.: dexorubicyny, bleomycyny

-zespołu przetlenienia

-zespołu niedokrwienia i reperfuzji

-toksycznego uszkodzenia spowodowanego związkami chemicznymi takimi jak: parakwat, czterochlorek węgla, leki, alkohol, dym papierosowy

-chemicznej i środowiskowej karcinogenezy spowodowanej przez benzopiren

-przechowywania narządów do przeszczepów (istotne jest szybkie dokonanie zabiegu, aby ograniczyć reakcje wolnorodnikowe)

 

Wolne rodniki powstają:

- endogennie

- egzogennie

- są produktami peroksydacji lipidów

 

 

 

 

 

Do endogennych wolnych rodników zaliczamy:

- rodnik ponadtlenkowy (O2-)

- rodnik hydroksylowy (OH)

Reaktywne pochodne:

- tlen singletowy (1O2)

- nadtlenek wodoru H2O2

 

Wszystkie rodniki tlenu to reaktywne formy tlenu => nowa nomenklatura

 

Rodnik ponadtlenkowy:

-powstaje w wyniku:

-jednoelektronowej redukcji tlenu

                      -samoutleniania niektórych związków

              -reakcji enzymatycznych

              -działania czynników środowiskowych

-unieczynnia go dysmutaza ponadtlenkowa

 

Rodnik hydroksylowy:

-wykazuje największą reaktywność

-ma zdolność dyfuzji na dalekie przestrzenie

-nie istnieje mechanizm, który go unieczynnia

-T½=10-6

 

Tlen singletowy:

-nie jest wolnym rodnikiem, ale wykazuje podobna jak wolne rodniki dużą reaktywność chemiczną

-może powstać w wyniku działania peroksydaz (np. hydroperoksydazy prostaglandynowej)

-oddziaływuje z innymi cząsteczkami na dwa różne sposoby:

              -przechodzi w stan tripletowy

              -wchodzi w reakcje chemiczne

-działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie

-preferencyjnie reaguje z wiązaniami podwójnymi

-preferencyjnie reaguje z guaniną i pochodnymi purynowymi

-uszkadza reszty aminokwasowe (metioniny, tryptofanu, cysteiny, histydyny)

 

Nadtlenek wodoru:

-nie jest wolnym rodnikiem, ale wykazuje podobna jak wolne rodniki dużą reaktywność chemiczną

-jest najbardziej toksyczny, może powodować znaczne uszkodzenia

-może dyfundować na duże odległości

-utlenia grupy sulfhydrylowe w białkach i innych związkach

 

 

Pełna redukcja molekularnego tlenu zachodzi pod wpływem kompleksu oksydazy cytochromowej przez przyłączenie 4ē do cząsteczki O2.

 

 

Przyłączenie 1ē powoduje generację rodnika ponadtlenkowego zgodnie z reakcją:

             

                            O2 + ē à O2-

 

 

 

 

W wyniku dwuelektronowej redukcji cząsteczki tlenu molekularnego wg reakcji:

 

                            O2 + 2ē + 2H+ à H2O2

 

powstaje nadtlenek wodoru. Jest on także produktem spontanicznej lub enzymatycznej dysmutacji, katalizowanej przez dysmutazę ponadtlenkową.

Trójelektronowa redukcja cząsteczki O2 przebiega zgodnie z reakcją:

 

                            O2 + 3ē + 3H+ --> H2O + ·OH

 

Powstały ·OH jest najbardziej reaktywnym i toksycznym wolnym rodnikiem.

 

Rodnik ·OH powstaje również w tzw. reakcji Fentona oraz w wyniku reakcji O2 z H2O2, wymagającej in vivo obecności metali grup przejściowych (żelaza lub miedzi):

 

                            Fe+2 + H2O2 à Fe+3 + ·OH + OH-

                            Cu+ + H2O2 à Cu+2 + ·OH + OH-

 

W reakcji Habera Weissa: rodnik hydroksylowy tworzy się zgodnie z reakcją:

                                                  

          Fe+3             



                            O2- + H2O2        OH + OH- + 1O2

 

Reakcja prowadzącą do otrzymania tlenu singletowego jest:

 

                            O2-∙ + HO2· + H+ à H2O2 + 1O2

lub

                            O2 + ·OH à 1O2 + OH-

 

 

 

W warunkach fizjologicznych RFT („reaktywne formy tlenu”) uczestniczą w procesach:

-utleniania i redukcji w łańcuchu oddechowym

-odtwarzania źródeł energii w postaci wysokoenergetycznych związków fosforanowych

-odtruwania organizmu z substancji toksycznych

-syntezy prostanglandyn i leukotrienów

-podziału i rozwoju organizmów

-metabolizmu ksenobiotyków

-agregacji płytek krwi

 

 

 

Endogenne wolne rodniki tworzone są w organizmie, najczęściej w układach związanych z systemem błon komórkowych, dlatego szczególnie narażone na ich działanie są lipidy błonowe, a głównie nienasycone kwasy tłuszczowe.

 

Proces peroksydacji lipidów – jest to wolnorodnikowy proces utleniania nienasyconych  kwasów tłuszczowych  lub innych lipidów, w których powstają nadtlenki tych związków.

 

MDA – dialdehyd malonowy

           – marker procesu peroksydacji lipidowej

Stężenie MDA w osoczu wynosi:

              3,9 - 4,5 nmol/ml

 

 

W procesie peroksydacji wyróżniamy trzy fazy:

 

 

I Inicjacja:

             

Polega na oderwaniu atomu wodoru od cząsteczki wielonienasyconego kwasu tłuszczowego lub reszty takiego kwasu wchodzącej w skład fosfolipidu. Czynnikiem odrywającym wodór od cząsteczki wielonienasyconego kwasu tłuszczowego może być rodnik:

                            ·OH (hydroksylowy)

                            LOO· (nadtlenkowy)

                            LO· (alkoksylowy)

                            (alkilowy)

 

Również inne czynniki mogą inicjować proces peroksydacji:

                            ozon

                            tlenek azotu

                            dwutlenek azotu

                            SO2

                            kationorodniki ( ferrylowy, nadferylowy)

 

 

Oderwaniu ulega jeden z atomów wodoru związanych z atomem węgla tworzącym wiązanie podwójne. Reakcja inicjacji przekształca cząsteczkę kwasu tłuszczowego w wolny rodnik alkilowy:                

                                  ·OH





LH        L·

 

 

II Prolongacja (propagacja):

 

Wolne rodniki alkilowe L· reagują z tlenem tworząc wolne rodniki nadtlenkowe LOO·:

 

L· + O2 à LOO·

LOO· + LH à LOOH + L·

 

 

III Terminacja:

 

Etap ten może prowadzić do reakcji pomiędzy dwoma wolnymi rodnikami alkilowymi, nadtlenkowymi lub różnymi rodnikami jakie występują w układzie:

 

                            L· + L· à L – L

                            ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin