WARZYWA
suflet z warzywami
BABECZKI JARZYNOWE
PIEROŻKI PRAWIE PO CHIŃSKU
Kalafior po włosku
PEPERONATA NA SPOSÓB FRANCUSKI
BIGOS Z CUKINI
WEGETARIAŃSKI GULASZ
KLASYCZNE LECZO WĘGIERSKIE
BŁYSKAWICA - ZAMIAST ZIEMNIAKÓW
CUKINIA INACZEJ
BAKŁAŻANOWE SZALEŃSTWO
WARZYWA PIECZONE W PIEKARNIKU
PIECZONY BAKŁAŻAN Z PAPRYKĄ
PUREE KALAFIOROWE
PLACKI SELEROWE
pyszne danie z fasolka orientalna
GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI
BROKUŁY Z CURRY
PAPRYKA FASZEROWANA
MUSAKA Z BIAŁĄ FASOLĄ
OGÓRKI ZE SZCZYPIORKIEM
PORY Z POMIDORAMI
Kabaczek Cukinia Bakłażan z GRILLA
Kulki z ciecierzycy
Babeczki quiche z brokuł
Gołąbki
Pyszna przekąska
Fasolka szparagowa po grecku
LASKOWY KALAFIOR
FAŁSZYWE SPAGHETTI
KANAPECZKI
BIGOS Z PIECZAREK
FASOLKA SZPARAGOWA Z BRYNDZOWĄ NUTĄ
KASZOTTO
PIECZARKI Z CIECIORKĄ
KLASYCZNE LECZO
MUS Z SELERA
KAPUSTA PEKIŃSKA Z GRZYBAMI
BOCZNIAKI Z PATELNI ZE SZPINAKIEM
FASOLKA SZPARAGOWA
fasolka szparagowa w sosie sezamowym
Pomidory faszerowane tuńczykiem
PRZETWORY
Pasta z warzyw ŚRÓDZIEMNOMORSKICH
Bakłażany w oleju
Bakłażany w ziołach
Fasolka z pomidorami i CZOSNKIEM
LECZO
Mrożone piure z dyni
Paprykarz z pieczarkami
Ratatouille
Soja z pieczarkami
DIABELSKI PSEUDO PAPRYKARZ
Spaghetti
Kapusta z grzybami i śliwkami
Przepis na gołąbki wegetariańskie
pól kalafiora chwile pogotować (5 min), drobniutko pokroić, dodać pomidorka(bez miękkich części), zieleninkę i co tam lubicie. Na koniec 2 żółtka- wymieszać. Pozostałe białka ze szczypta soli na bardzo sztywna piana i delikatnie domieszać do jarzyn. Całość przełożyć do foremki(ja nie smarowałam ale się nawet nie przypaliło) i piec ok pól godziny w temp 200' Suflecik powinien Wam troszkę urosnąć - je się go od razu na ciepło bo inaczej opada i robi się paskudny. Następnym razem jak będę robić dodam zamiast kalafiora kapustę pekińską i pieczarki.
ok.30dkg mrożonego szpinakutrochę cebuli3 jajka1 paprykastarty ser niskotłuszczowy(ok.pol szklanki)cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie dodać połamany na kawałki szpinak i czekać aż się rozpuści na papkę (i woda wyparuje)dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, masę lekko ostudzić, dodać trzy jajka i ser. wymieszać. masa wyłożyć(wylać bo nie musi być aż tak bardzo gęsta) foremki (uprzednio wysmarowane oliwa) i włożyć do piekarnika(180 stopni) i piec ok. 20 min. dla mnie to był eksperyment a smakowało bosko nie czuć wcale szpinaku- choć są zielone(mi moja masa zmieściła się do 6 foremek) Robiłam według przepisu z książki, nie smażyłam cebuli, a zamiast zielonej papryki dałam 5 maluteńkich pieczarek, także surowych.
RADA: Kupiłam szpinak mrożony 450g, po odmrożeniu i wyciśnięciu było 350g, dobrze jest go odcisnąć przez ściereczkę ale nie do końca żeby babeczki nie były zbyt suche. Zamiast sosu paprykowego dodałam chili foremki lepiej wyłożyć papierem do pieczenia - ja miałam kłopot z ich wciągnięciem - musiałam zamrozić i później z nimi walczyć żeby wyszły
PIEROŻKI PRAWIE PO CHIŃSKUrozkłócić 2 jajka, dodać sól pieprz. zmieloną pierś z kurczaka przyprawić i zmieszać z: pokrojoną drobna cebulka lub pokrojoną drobna białą częścią pora lub papryką może ktoś wymyśli jeszcze coś innego? tak pół na pół mięsa i warzyw na patelni kłaść łyżkę masy jajecznej - jak się zetnie od spodu na placuszek kłaść łyżkę masy mięsnej i złożyć go na pół. usmażyć całość i powoli ogrzewać pierożki pod przykryciem kilka minut, zdaje się, że w fazie II można przyprawić sosem sojowym jasnym
10 dag szynki 10 dag pieczarek przecier pomidorowy trochę oliwy, pieprz, sól Kalafior umyć, podgotować w lekko zakwaszonej wodzie, podzielić na różyczki, ułożyć na wysmarowanym oliwą żaroodpornym półmisku. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić z odrobiną oliwy. Szynkę drobno posiekać. Obsypać kalafior szynką i pieczarkami, doprawić pieprzem i solą, polać przecierem pomidorowym, z wierzchu można skropić lekko oliwą. Wstawić do gorącego piekarnika i piec do zarumienienia (około 15 minut).
4-6 strąków papryki 5 pomidorów 6 jaj 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy, koperek, sól, pieprz Paprykę przypiec na blasze w piekarniku, zdjąć z niej skórkę, wyjąć pestki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Do rondla z rozgrzaną oliwą włożyć pokrojoną w dużą kostkę paprykę, cebulę w plasterkach, całe ząbki czosnku i dusić pod przykryciem po dodaniu niewielkiej ilości wody. Gdy cebula się zeszkli, wyjąć czosnek i włożyć pomidory. Dusić bez przykrycia do chwili, aż odparuje sok z pomidorów, następnie wsypać przyprawy i pozostawić jeszcze kilka minut na małym ogniu. Do miseczki wybić jaja, starannie rozmącić widelcem, wlać do garnka z warzywami i mieszać, aż wszystko dobrze się połączy. Gotową potrawę posypać posiekanym koperkiem.
duża cukinia 50 dag pieczarek lub 10 dag suszonych grzybów 25 dag mięsa cielęcego, chudej wołowiny albo kiełbasy po dwie duże pietruszki i cebule seler strąk czerwonej papryki koncentrat pomidorowy Vegeta, pieprz, sól Pieczarki pokroić w plasterki, a namoczone wcześniej suszone grzyby - w paseczki. Seler, pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i włożyć do rondla. Cebulę, paprykę, mięso lub wędlinę pokroić w kostkę i wszystko razem poddusić na oleju. Pozbawioną pestek cukinię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i, po odciśnięciu soku, poddusić 10 min. Gdy jarzyny będą miękkie, dodać do nich cukinię, przyprawy i koncentrat pomidorowy, dusić jeszcze 5 min.
kostka sojowa -cebula -papryka -cukinia -czosnek -pomidor (przecier) -przyprawy można dodać też inne warzywa, wg gustu Kostkę gotujemy wg przepisu w rosołku, na oliwie podsmażamy cebulkę, czosnek, dodajemy paprykę, cukinię i kostkę sojową, wlewamy rosołek dusimy przez 10 min. Dodajemy pomidory lub przecier i wszystko jeszcze dusimy do miękkości, doprawiamy. Posypujemy natką pietruszki i możemy dodać troszkę jogurtu
KLASYCZNE LECZO WĘGIERSKIE - 2 faza - 1 kg malinowych polnych pomidorów,- 1 kg ZIELONEJ papryki,- 1 kg cebuli,- 0,4 kg kiełbasy lub parówek (ja wolę z kiełbasą),- przyprawy: chilli, słodka i ostra papryka, sól,- smalec do smażenia (Węgrzy większość potraw robią na smalcu)Cebulę pokroić w krążki, lekko posolić i zeszklić na rozgrzanym smalcu.. Doprawić papryką i jeszcze trochę podsmażyć (papryka lubi być smażona). Do cebuli dodać paprykę zieloną pokrojoną w kawałki gdzieś 0,3x3 cm (taka słomka) i smażyć na dość dużym ogniu ok. 10 minut, ciągle mieszając. Potem dodać pokrojone w ćwiartki pomidory (bez skórki i szypułek) i wszystko smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając do miękkości warzyw. Doprawić jeszcze papryką i chilli do smaku.Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć (parówki w talarki i nie trzeba smażyć), dorzucić do warzyw (ja odlewam tłuszcz, który się wytopił) i chwilę pozwolić się przegryźć.Z tej ilości z trudem wystarczyło mi na dwa obiady dla dwóch osób (takie przepyszne to wyszło)..
BŁYSKAWICA - ZAMIAST ZIEMNIAKÓW do mięska, lub ryby 1 fazaPokroiłam więc w kostkę (mniej więcej 2 x 2 cm) cukinię bez skóry i ją ugotowałam na parze. Potem posypałam solą ziołową i wyszło super! Bardzo szybko się gotuje i na pewno zdrowe i niskokaloryczne.CUKINIA INACZEJ 1 faza-Poszatkować cukinie (ja dzisiaj obrałam ale poprzednio jak robiłam to nie obierałam) posolić-Na patelnie lub do rondelka dać malutko oliwki (ja z pestek winogron)-Podgrzać i dać cukinię -Doprawić - pieprz, zgnieciony czosnek W przepisie jest jeszcze ostra papryka ale ja nie miałam
BAKŁAŻANOWE SZALEŃSTWO - 2 faza, obiad- podwójna pierś kurczaka,- bakłażan,- jogurt naturalny bez cukru,- świeży czosnek,- sól, pieprz, curry, imbir / przyprawy wg smaku. Jogurt doprawić solą i pieprzem, wcisnąć ząbek czosnku i wymieszać. Odstawić na czas przyrządzania kurczaka. Pierś przyprawić i na niewielkiej ilości wody dusić aż nie będą surowe, zdjąć przykrywkę i lekko podsmażyć. Bakłażana pokroić na plastry ok 1,5- 2 cm i poukładać na piersiach, posypać przyprawami i przykryć. Dusić ok 10 min. aż bakłażany będą miękkie. Cieple piersi kurczaka z bakłażanami polać obficie jogurtem, na talerzu.
WARZYWA PIECZONE W PIEKARNIKUporcja dla 4 osób, 1 faza-1 średnia cukinia pokrojona na kawałki wielkości kęsa-1 średni kabaczek pokrojony na kawałki-1 średnia czerwona papryka pomidorowa pokrojona na kawałki-1średnia żółta papryka pomidorowa pokrojona na kawałki-45 dag świeżych szparagów pokrojonych na kawałki-1 czerwona cebula-3 łyżki oliwy-1 łyżeczka soli-1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzuRozgrzać piekarnik do 230C. Umieścić cukinię, kabaczek, paprykę, szparagi i cebulę w dużym naczyniu do zapiekanek. Wymieszać dokładnie z oliwą, solą i pieprzem. Rozłożyć na dnie naczynia pojedynczą warstwę. Piec przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa zmiękną i lekko się zarumienią.PIECZONY BAKŁAŻAN Z PAPRYKĄporcja dla 4 osób, 1 faza-1 bakłażan, obrany, przepołowiony i pokrojony w plasterki-2 czerwone papryki pomidorowe pokrojone w grube paski-1 zielona papryka pomidorowa pokrojona w grube paski-cebula pokrojona w plasterki-1/4 szklanki oliwy z oliwek-świeża bazylia (wg uznania)Rozgrzać piekarnik do 180C. Umieścić bakłażan, paprykę i cebulę w naczyniu do zapiekanek. Skropić oliwą. Piec 20 minut, regularnie polewając powstałym sosem. Ułożyć warzywa na półmisku i przybrać bazylią.
PUREE KALAFIOROWEporcja dla 4 osób, 1 faza-4 szklanki różyczek kalafiora-3dag margaryny Flory-3dag mleka 0%szczypta soli-szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzuUgotuj kalafior do miękkości na parze. Zmiksuj z tłuszczem i mlekiem. Doprawić solą i pieprzem.
PLACKI SELEROWE - II FAZAselercebula, czosnekłyżka jogurtusól, pieprzSeler obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, tak samo cebulę. Wycisnąć czosnek. Wymieszać wszystko i smażyć w głębokim oleju.
pyszne danie z fasolka orientalnapiersi z kurczakapól. paczki mrożonej fasoliczerwona cebulka pokrojona w półplasterkimaleńki kawałeczek imbirusok z cytryny9 tak z polowy)2 ząbki czosnkusól, pieprz, papryka mielona, łyżka fruktozyna patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić posiekany imbir, smażyć kilka sekund( z 10-15) po czym trzeba go wyjąć. Na tę samą oliwę wrzucić mięsko, posypać przyprawami i zarumienić, dodając pod koniec cebule i grubo pokrojony czosnek. fasolkę lekko obgotować w odrobinie wody. dodać do mięsa razem z płynem i trochę to wszystko razem poddusić. na koniec wlać sok z cytryny. dodać sporawo pieprzu soli i fruktozy. fasolka musi być lekko twardawa.
GOŁABKI Z PIECZARKAMI - 1 fazaprzepis jak na tradycyjne gołąbki, tylko farsz w postaci uduszonych pieczarek z cebulką z odrobiną drobiowego mięska mielonego.
BROKUŁY Z CURRY - 1 faza1 brokuł1 czerwona cebulakawałek żółtego sera lightkawałek drobiowej wędliny, może być tez ugot. pierś z kurczakamajonez curryBrokuł ugotować al dente, pokroić w kostkę wędlinę i ser, posiekać cebulę, wymieszać z odrobina majonezu i curry (dla zapachu).PAPRYKA FASZEROWANA3-4 czerwone papryki250 g pieczarekcebulaodrobina mięsa mielonego drobiowegokoncentrat pomidorowy lub pomidory z puszkiCebulę poddusić na oliwie, dodać pokrojone pieczarki, mięsko, na koniec sos pomidorowy.Nadziewać farszem wydrążoną z nasion paprykę, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć pokrywą, piec w piekarniku ze 40 min.
MUSAKA Z BIAŁĄ FASOLĄskład: puszka białej fasoli, 80 dag mielonego mięsa(cielęcina)czerwona papryka, łyżeczka ostrej papryki w proszku,2 jajka, 2 żółtka, 1/2 szklanki ODTŁUSZCZONEJ śmietany, 3 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy.Fasolę odsączyć i zmiksować doprawić pieprzem. paprykę pokroić w drobną kostkę. mięso włożyć do miski dodać świeżą paprykę, pieprz, jajka, paprykę w proszku wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. formę do pieczenia natłuścić na dno ułożyć 1/2 puree z fasoli na to mięso i ponownie fasolę wyrównać wierzch. forma powinna być napełniona do 3/4 wysokości(najlepiej prostokątna) przykryć folia piec 35 min w temp 190 stopni. śmietanę roztrzepać z żółtkami i troszkę soli dać pod koniec pieczenia zdjąć folię polać wierch dania śmietaną i piec jeszcze 10 -15 min przy lekko uchylonych drzwiach
OGÓRKI ZE SZCZYPIORKIEM2 świeże ogórki4 ząbki czosnkupęczek szczypiorkuoliwa z oliweksól, pieprzObrać i posiekać ząbki czosnku. Obrać ogórki, przekroić wzdłuż i wypestkować łyżeczką. Pokroić wydłuż w grube plastry a następnie na kawałki długości ok. 5 cm. Posiekać szczypiorek. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Wrzucić ogórki i posiekany czosnek i podsmażyć przez 5 min. Wymieszać delikatnie szpatułką (UWAGA: warzyw...
gummi86