warzywa.doc

(108 KB) Pobierz
suflet z warzywami

WARZYWA

suflet z warzywami

BABECZKI JARZYNOWE

PIEROŻKI PRAWIE PO CHIŃSKU

Kalafior po włosku

PEPERONATA NA SPOSÓB FRANCUSKI

BIGOS Z CUKINI

WEGETARIAŃSKI GULASZ

KLASYCZNE LECZO WĘGIERSKIE

BŁYSKAWICA - ZAMIAST ZIEMNIAKÓW

CUKINIA INACZEJ

BAKŁAŻANOWE SZALEŃSTWO

WARZYWA PIECZONE W PIEKARNIKU

PIECZONY BAKŁAŻAN Z PAPRYKĄ

PUREE KALAFIOROWE

PLACKI SELEROWE

pyszne danie z fasolka orientalna

GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI

BROKUŁY Z CURRY

PAPRYKA FASZEROWANA

MUSAKA Z BIAŁĄ FASOLĄ

OGÓRKI ZE SZCZYPIORKIEM

PORY Z POMIDORAMI

Kabaczek Cukinia Bakłażan z GRILLA

Kulki z ciecierzycy

Babeczki quiche z brokuł

Gołąbki

Pyszna przekąska

Fasolka szparagowa po grecku

LASKOWY KALAFIOR

FAŁSZYWE SPAGHETTI

KANAPECZKI

BIGOS Z PIECZAREK

FASOLKA SZPARAGOWA Z BRYNDZOWĄ NUTĄ

KASZOTTO

PIECZARKI Z CIECIORKĄ

KLASYCZNE LECZO

MUS Z SELERA

KAPUSTA PEKIŃSKA Z GRZYBAMI

BOCZNIAKI Z PATELNI ZE SZPINAKIEM

FASOLKA SZPARAGOWA

fasolka szparagowa w sosie sezamowym

Gołąbki

Pomidory faszerowane tuńczykiem

PRZETWORY

Pasta z warzyw ŚRÓDZIEMNOMORSKICH

Bakłażany w oleju

Bakłażany w ziołach

Fasolka z pomidorami i CZOSNKIEM

LECZO

Mrożone piure z dyni

Paprykarz z pieczarkami

Ratatouille

Soja z pieczarkami

DIABELSKI PSEUDO PAPRYKARZ

Spaghetti

Kapusta z grzybami i śliwkami

Przepis na gołąbki wegetariańskie

 

suflet z warzywami

 

pól kalafiora chwile pogotować (5 min), drobniutko pokroić, dodać pomidorka(bez miękkich części), zieleninkę i co tam lubicie. Na koniec 2 żółtka- wymieszać. Pozostałe białka ze szczypta soli na bardzo sztywna piana i delikatnie domieszać do jarzyn. Całość przełożyć do foremki(ja nie smarowałam ale się
nawet nie przypaliło) i piec ok pól godziny w temp 200' Suflecik powinien Wam troszkę urosnąć - je się go od razu na ciepło bo inaczej opada i robi się paskudny. Następnym razem jak będę robić dodam zamiast kalafiora kapustę pekińską i pieczarki.
 

BABECZKI JARZYNOWE

ok.30dkg mrożonego szpinaku
trochę cebuli
3 jajka
1 papryka
starty ser niskotłuszczowy(ok.pol szklanki)
cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie dodać połamany na kawałki szpinak i czekać aż się rozpuści na papkę (i woda wyparuje)dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, masę lekko ostudzić, dodać trzy jajka i ser. wymieszać. masa wyłożyć(wylać bo nie musi być tak bardzo gęsta) foremki (uprzednio wysmarowane oliwa) i włożyć do piekarnika(180 stopni) i piec ok. 20 min. dla mnie to był eksperyment a smakowało bosko nie czuć wcale szpinaku- choć zielone(mi moja masa zmieściła się do 6 foremek) Robiłam według przepisu z książki, nie smażyłam cebuli, a zamiast zielonej papryki dałam 5 maluteńkich pieczarek, także surowych.

 

RADA:
Kupiłam szpinak mrożony 450g, po odmrożeniu i wyciśnięciu było 350g, dobrze jest go odcisnąć przez ściereczkę ale nie do końca żeby babeczki nie były zbyt suche. Zamiast sosu paprykowego dodałam chili foremki lepiej wyłożyć papierem do pieczenia - ja miałam kłopot z ich wciągnięciem - musiałam zamrozić i później z nimi walczyć żeby wyszły

 

PIEROŻKI PRAWIE PO CHIŃSKU
rozkłócić 2 jajka, dodać sól pieprz. zmieloną pierś z kurczaka przyprawić i zmieszać z: pokrojoną drobna cebulka lub pokrojoną drobna białą częścią pora lub papryką może ktoś wymyśli jeszcze coś innego? tak pół na pół mięsa i warzyw na patelni kłaść łyżkę masy jajecznej - jak się zetnie od spodu na placuszek kłaść łyżkę masy mięsnej i złożyć go na pół. usmażyć całość i powoli ogrzewać pierożki pod przykryciem kilka minut, zdaje się, że w fazie II można przyprawić sosem sojowym jasnym

 

Kalafior po włosku

10 dag szynki
10 dag pieczarek
przecier pomidorowy
trochę oliwy, pieprz, sól

Kalafior umyć, podgotować w lekko zakwaszonej wodzie, podzielić na różyczki, ułożyć na wysmarowanym oliwą żaroodpornym półmisku. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić z odrobiną oliwy. Szynkę drobno posiekać. Obsypać kalafior szynką i pieczarkami, doprawić pieprzem i solą, polać przecierem pomidorowym, z wierzchu można skropić lekko oliwą. Wstawić do gorącego piekarnika i piec do zarumienienia (około 15 minut).

 

PEPERONATA NA SPOSÓB FRANCUSKI

  4-6 strąków papryki
5 pomidorów
6 jaj
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy, koperek, sól, pieprz

Paprykę przypiec na blasze w piekarniku, zdjąć z niej skórkę, wyjąć pestki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Do rondla z rozgrzaną oliwą włożyć pokrojoną w dużą kostkę paprykę, cebulę w plasterkach, całe ząbki czosnku i dusić pod przykryciem po dodaniu niewielkiej ilości wody. Gdy cebula się zeszkli, wyjąć czosnek i włożyć pomidory. Dusić bez przykrycia do chwili, aż odparuje sok z pomidorów, następnie wsypać przyprawy i pozostawić jeszcze kilka minut na małym ogniu. Do miseczki wybić jaja, starannie rozmącić widelcem, wlać do garnka z warzywami i mieszać, aż wszystko dobrze się połączy. Gotową potrawę posypać posiekanym koperkiem.
 

BIGOS Z CUKINI

duża cukinia
50 dag pieczarek lub 10 dag suszonych grzybów
25 dag mięsa cielęcego, chudej wołowiny albo kiełbasy
po dwie duże pietruszki i cebule
seler
strąk czerwonej papryki
koncentrat pomidorowy
Vegeta, pieprz, sól

Pieczarki pokroić w plasterki, a namoczone wcześniej suszone grzyby - w paseczki. Seler, pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i włożyć do rondla. Cebulę, paprykę, mięso lub wędlinę pokroić w kostkę i wszystko razem poddusić na oleju. Pozbawioną pestek cukinię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i, po odciśnięciu soku, poddusić 10 min. Gdy jarzyny będą miękkie, dodać do nich cukinię, przyprawy i koncentrat pomidorowy, dusić jeszcze 5 min.

 

WEGETARIAŃSKI GULASZ

kostka sojowa
-cebula
-papryka
-cukinia
-czosnek
-pomidor (przecier)
-przyprawy

można dodać też inne warzywa, wg gustu
Kostkę gotujemy wg przepisu w rosołku,
na oliwie podsmażamy cebulkę, czosnek, dodajemy paprykę, cukinię i kostkę sojową, wlewamy rosołek dusimy przez 10 min. Dodajemy pomidory lub przecier i wszystko jeszcze dusimy do miękkości, doprawiamy. Posypujemy natką pietruszki i możemy dodać troszkę jogurtu

 

KLASYCZNE LECZO WĘGIERSKIE - 2 faza
- 1 kg malinowych polnych pomidorów,
- 1 kg ZIELONEJ papryki,
- 1 kg cebuli,
- 0,4 kg kiełbasy lub parówek (ja wolę z kiełbasą),
- przyprawy: chilli, słodka i ostra papryka, sól,
- smalec do smażenia (Węgrzy większość potraw robią na smalcu)
Cebulę pokroić w krążki, lekko posolić i zeszklić na rozgrzanym smalcu.. Doprawić papryką i jeszcze trochę podsmażyć (papryka lubi być smażona). Do cebuli dodać paprykę zieloną pokrojoną w kawałki gdzieś 0,3x3 cm (taka słomka) i smażyć na dość dużym ogniu ok. 10 minut, ciągle mieszając. Potem dodać pokrojone w ćwiartki pomidory (bez skórki i szypułek) i wszystko smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając do miękkości warzyw. Doprawić jeszcze papryką i chilli do smaku.
Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć (parówki w talarki i nie trzeba smażyć), dorzucić do warzyw (ja odlewam tłuszcz, który się wytopił) i chwilę pozwolić się przegryźć.
Z tej ilości z trudem wystarczyło mi na dwa obiady dla dwóch osób (takie przepyszne to wyszło)..
 

BŁYSKAWICA - ZAMIAST ZIEMNIAKÓW do mięska, lub ryby 1 faza
Pokroiłam więc w kostkę (mniej więcej 2 x 2 cm) cukinię bez skóry i ją ugotowałam na parze. Potem posypałam solą ziołową i wyszło super! Bardzo szybko się gotuje i na pewno zdrowe i niskokaloryczne.

CUKINIA INACZEJ 1 faza
-Poszatkować cukinie (ja dzisiaj obrałam ale poprzednio jak robiłam to nie obierałam) posolić
-Na patelnie lub do rondelka dać malutko oliwki (ja z pestek winogron)
-Podgrzać i dać cukinię
-Doprawić - pieprz, zgnieciony czosnek W przepisie jest jeszcze ostra papryka ale ja nie miałam

 

BAKŁAŻANOWE SZALEŃSTWO - 2 faza, obiad
- podwójna pierś kurczaka,
- bakłażan,
- jogurt naturalny bez cukru,
- świeży czosnek,
- sól, pieprz, curry, imbir / przyprawy wg smaku.

Jogurt doprawić solą i pieprzem, wcisnąć ząbek czosnku i wymieszać. Odstawić na czas przyrządzania kurczaka. Pierś przyprawić i na niewielkiej ilości wody dusić aż nie będą surowe, zdjąć przykrywkę i lekko podsmażyć. Bakłażana pokroić na plastry ok 1,5- 2 cm i poukładać na piersiach, posypać przyprawami i przykryć. Dusić ok 10 min. aż bakłażany będą miękkie. Cieple piersi kurczaka z bakłażanami polać obficie jogurtem, na talerzu.

 

WARZYWA PIECZONE W PIEKARNIKU
porcja dla 4 osób, 1 faza
-1 średnia cukinia pokrojona na kawałki wielkości kęsa
-1 średni kabaczek pokrojony na kawałki
-1 średnia czerwona papryka pomidorowa pokrojona na kawałki
-1średnia żółta papryka pomidorowa pokrojona na kawałki
-45 dag świeżych szparagów pokrojonych na kawałki
-1 czerwona cebula
-3 łyżki oliwy
-1 łyżeczka soli
-1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Rozgrzać piekarnik do 230C. Umieścić cukinię, kabaczek, paprykę, szparagi i cebulę w dużym naczyniu do zapiekanek. Wymieszać dokładnie z oliwą, solą i pieprzem. Rozłożyć na dnie naczynia pojedynczą warstwę. Piec przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa zmiękną i lekko się zarumienią.

PIECZONY BAKŁAŻAN Z PAPRYKĄ
porcja dla 4 osób, 1 faza
-1 bakłażan, obrany, przepołowiony i pokrojony w plasterki
-2 czerwone papryki pomidorowe pokrojone w grube paski
-1 zielona papryka pomidorowa pokrojona w grube paski
-cebula pokrojona w plasterki
-1/4 szklanki oliwy z oliwek
-świeża bazylia (wg uznania)
Rozgrzać piekarnik do 180C. Umieścić bakłażan, paprykę i cebulę w naczyniu do zapiekanek. Skropić oliwą. Piec 20 minut, regularnie polewając powstałym sosem. Ułożyć warzywa na półmisku i przybrać bazylią.

 

PUREE KALAFIOROWE
porcja dla 4 osób, 1 faza
-4 szklanki różyczek kalafiora
-3dag margaryny Flory
-3dag mleka 0%
szczypta soli
-szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Ugotuj kalafior do miękkości na parze. Zmiksuj z tłuszczem i mlekiem. Doprawić solą i pieprzem.

 

PLACKI SELEROWE - II FAZA
seler
cebula, czosnek
łyżka jogurtu
sól, pieprz

Seler obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, tak samo cebulę. Wycisnąć czosnek. Wymieszać wszystko i smażyć w głębokim oleju.
 

pyszne danie z fasolka orientalna
piersi z kurczaka
pól. paczki mrożonej fasoli
czerwona cebulka pokrojona w półplasterki
maleńki kawałeczek imbiru
sok z cytryny9 tak z polowy)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka mielona, łyżka fruktozy

na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić posiekany imbir, smażyć kilka sekund( z 10-15) po czym trzeba go wyjąć. Na tę samą oliwę wrzucić mięsko, posypać przyprawami i zarumienić, dodając pod koniec cebule i grubo pokrojony czosnek. fasolkę lekko obgotować w odrobinie wody. dodać do mięsa razem z płynem i trochę to wszystko razem poddusić. na koniec wlać sok z cytryny. dodać sporawo pieprzu soli i fruktozy. fasolka musi być lekko twardawa.

 

GOŁABKI Z PIECZARKAMI - 1 faza
przepis jak na tradycyjne gołąbki, tylko farsz w postaci uduszonych pieczarek z cebulką z odrobiną drobiowego mięska mielonego.
 

BROKUŁY Z CURRY - 1 faza
1 brokuł
1 czerwona cebula
kawałek żółtego sera light
kawałek drobiowej wędliny, może być tez ugot. pierś z kurczaka
majonez
curry

Brokuł ugotować al dente, pokroić w kostkę wędlinę i ser, posiekać cebulę, wymieszać z odrobina majonezu i curry (dla zapachu).

PAPRYKA FASZEROWANA
3-4 czerwone papryki
250 g pieczarek
cebula
odrobina mięsa mielonego drobiowego
koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki

Cebulę poddusić na oliwie, dodać pokrojone pieczarki, mięsko, na koniec sos pomidorowy.
Nadziewać farszem wydrążoną z nasion paprykę, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć pokrywą, piec w piekarniku ze 40 min.

 

MUSAKA Z BIAŁĄ FASOLĄ
skład: puszka białej fasoli,
80 dag mielonego mięsa(cielęcina)czerwona papryka,
łyżeczka ostrej papryki w proszku,
2 jajka,
2 żółtka,
1/2 szklanki ODTŁUSZCZONEJ śmietany,
3 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy.

Fasolę odsączyć i zmiksować doprawić pieprzem. paprykę pokroić w drobną kostkę. mięso włożyć do miski dodać świeżą paprykę, pieprz, jajka, paprykę w proszku wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. formę do pieczenia natłuścić na dno ułożyć 1/2 puree z fasoli na to mięso i ponownie fasolę wyrównać wierzch. forma powinna być napełniona do 3/4 wysokości(najlepiej prostokątna) przykryć folia piec 35 min w temp 190 stopni. śmietanę roztrzepać z żółtkami i troszkę soli dać pod koniec pieczenia zdjąć folię polać wierch dania śmietaną i piec jeszcze 10 -15 min przy lekko uchylonych drzwiach
 

OGÓRKI ZE SZCZYPIORKIEM
2 świeże ogórki
4 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Obrać i posiekać ząbki czosnku. Obrać ogórki, przekroić wzdłuż i wypestkować łyżeczką. Pokroić wydłuż w grube plastry a następnie na kawałki długości ok. 5 cm. Posiekać szczypiorek. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Wrzucić ogórki i posiekany czosnek i podsmażyć przez 5 min. Wymieszać delikatnie szpatułką (UWAGA: warzyw...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin