Sękacze w czekoladzie.doc

(199 KB) Pobierz
Sękacze w czekoladzie

Sękacze w czekoladzie

 

 

                          

 

 

Składniki

·         250 g miękkiego masła

·         200 g cukru pudru

·         10 jajek, szczypta soli

·         1 łyżka skórki cytrynowej

·         2 łyżki rumu

·         100 g mąki pszennej

·         100 g mąki ziemniaczanej

·         1 słoik marmolady morelowej

·         200 g jasnej polewy

·         czekoladowej

·         200 g ciemnej polewy czekoladowej

 

Sposób przygotowania

1.      

Duży arkusz papieru do pieczenia podzielić na 3 części tak, aby każdy kawałek odpowiadał wielkością blasze, na której pieczone będą sę­kacze. Masło i cukier utrzeć na krem, dodając: żółtka, startą skórkę cytrynową, rum, mąkę pszenną i ziemniaczaną, pianę ubitą z białek wymieszanych ze szczyptą soli.

2.      

Papier ułożyć na 3 wysmarowanych tłuszczem blachach, na każdym ar­kuszu rozsmarować 1/3 ciasta. Po upieczeniu wyłożyć i usunąć papier. Dolną część ciasta cienko posmaro­wać podgrzaną marmoladą, pokro­ić na 9 jednakowej szerokości pa­sów, obciążyć i odstawić do schło­dzenia.

3.     Trzy nierówne krawędzie ściąć, pokroić na kawałki szerokości 2 cm. Cienko posmarować marmoladą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin