· 250 g miękkiego masła
· 200 g cukru pudru
· 10 jajek, szczypta soli
· 1 łyżka skórki cytrynowej
· 2 łyżki rumu
· 100 g mąki pszennej
· 100 g mąki ziemniaczanej
· 1 słoik marmolady morelowej
· 200 g jasnej polewy
· czekoladowej
· 200 g ciemnej polewy czekoladowej
1.
Duży arkusz papieru do pieczenia podzielić na 3 części tak, aby każdy kawałek odpowiadał wielkością blasze, na której pieczone będą sękacze. Masło i cukier utrzeć na krem, dodając: żółtka, startą skórkę cytrynową, rum, mąkę pszenną i ziemniaczaną, pianę ubitą z białek wymieszanych ze szczyptą soli.
2.
Papier ułożyć na 3 wysmarowanych tłuszczem blachach, na każdym arkuszu rozsmarować 1/3 ciasta. Po upieczeniu wyłożyć i usunąć papier. Dolną część ciasta cienko posmarować podgrzaną marmoladą, pokroić na 9 jednakowej szerokości pasów, obciążyć i odstawić do schłodzenia.
3. Trzy nierówne krawędzie ściąć, pokroić na kawałki szerokości 2 cm. Cienko posmarować marmoladą.
cris-57