Wołowina z pieczarkami.doc

(33 KB) Pobierz
Wołowina z pieczarkami

Wołowina z pieczarkami

·         1 POMYSŁ NA Gulasz

·         300 g wołowiny na pieczeń

·         3 łyżki oleju

·         1 cebula

·         200 g pieczarek

·         3 ogórki konserwowe

·         1 łyżeczka musztardy stołowej

·         3 łyżki śmietany

Sposób przyrządzania

Mięso pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na oleju. Cebulę i pieczarki oczyścić. Cebulę posiekać, pieczarki przekroić na ćwiartki. Do mięsa dodać cebulę i pieczarki. Smażyć przez chwilę. Wlać 0,5 litra wrzącej wody, wsypać zawartość opakowania Pomysł na Gulasz, rozprowadzić. Dusić na małym ogniu około 90 minut. Na koniec dodać ogórki pokrojone w paseczki, musztardę i śmietanę.
Podawać z kaszą. Czas oczekiwania: 90 minut.

Wieprzowina z pieczarkami

·         3 łyżki śmietany

·         200 g pieczarek

·         2 łyżki natki pietruszki (posiekanej)

·         1 łyżka mąki

·         2 łyżki oleju

·         400 g wieprzowiny

·         pieprz

·         1 marchewka

·         1 kostka Bulionu Grzybowego

·         200 g kapusty

Sposób przyrządzania

Wieprzowinę pokroić w kostkę. Marchewkę oczyścić, pokroić w plasterki. Mięso i marchew smażyć na oleju 5 min. Pieczarki pokroić w grube plasterki. Kapustę poszatkować. Bulion grzybowy przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki, kapustę i bulion dodać do mięsa. Doprawić pieprzem. Dusić ok. 30 min. Mąkę połączyć ze śmietaną, dodać do potrawy. Zagotować. Posypać natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami puree

Wieprzowina z warzywami

·         3 łyżki Przyprawy MAGGI

·         400 g schabu

·         3 łyżki oliwy z oliwek

·         1 marchew

·         1 papryka

·         6 pieczarek

·         1 por (biała część)

·         2 cebule ze szczypiorkiem

·         1 mała puszka kukurydzy

·         2 łyżki keczupu pikantnego

·         1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

·         sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Mięso pokroić w paseczki, skropić Maggi, oliwą, pozostawić na 30 min. Warzywa oczyścić, pokroić w paski, a pieczarki w plasterki. Mięso przełożyć na patelnię, dodać warzywa, smażyć ok. 10 min. Podlać szkl. wody, dodać kukurydzę, doprawić keczupem, solą i pieprzem. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody.

Wieprzowina po chińsku

·         40 dag schabu bez kości

·         2 czerwone papryki

·         4 plastry ananasa z puszki

·         4 szuszone grzyby mun

·         olej

·         2 marchewki

·         por

·         2 dymki

·         sos sojowy

·         3 łyżki keczupu

·         1 łyżka octu

·         1 POMYSŁ NA Kurczaka po Chińsku

·         sól, pieprz

·         Ziarenka Smaku

Sposób przyrządzania

Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut. Mięso i oczyszczoną paprykę pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w słupki. Por i dymkę posiekać. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju. Wrzucić warzywa i smażyć razem 5 minut. Dodać keczup oraz ocet, doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i Ziarenkami Smaku.
Plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby pokroić w paseczki. Dodać do mięsa razem z kawałkami ananasa. Pomysł na Kurczaka po Chińsku przygotować według przepisu na opakowaniu, wlać do mięsa i warzyw. Zagotować ciągle mieszając. Całość gotować jeszcze 5 minut.
Podawać z ryżem. Na talerzach danie posypać natką. Smacznego!

Wieprzowina po cygańsku

·         1,5 kg mięsa wieprzowego

·         0,5 l (1 kostka) Kogutka drobiowo-warzywnego

·         1 marchewka

·         1 pietruszka

·         kawałek selera

·         1 cebula

·         2 ząbki czosnku

·         1 listek laurowy

·         sól, pieprz do smaku

·         1 łyżka mąki

·         1 łyżka masła

·         150 g wędzonego boczku

·         100 g przecieru pomidorowego

·         zielenina

Sposób przyrządzania

Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, usuń błony i ścięgna, a następnie lekko obij ze wszystkich stron drewnianym tłuczkiem. Dokładnie natrzyj solą i pieprzem. Obtocz mięso w mące i na gorącym maśle podsmaż ze wszystkich stron, aż utworzy się rumiana skórka. Przełóż mięso do rondla, wlej rosół (przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu).
Oczyść i obierz dokładnie warzywa. Zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami. Włóż warzywa do rondla z mięsem, dodaj rozdrobniony czosnek, listek laurowy i pokrojoną w kostkę cebulę. Rondel przykryj i duś na małym ogniu tak długo, aż będzie miękkie.
Powstały podczas duszenia sos przemiel przez maszynkę do mięsa, dodaj przecier pomidorowy, zrumienioną na maśle mąkę i pokrojony w cienkie paseczki wędzony boczek. Wymieszaj i gotuj przez chwilę na małym ogniu. Mięso podziel na porcje, posyp zieleniną. Podawaj polane sosem, ziemniakami z wody lub makaronem i surówką.
Rada: mięso będzie bardziej soczyste i zyska lepszy smak, jeśli po opłukaniu, przed smażeniem skropisz je sokiem z cytryny.

Wieprzowina po myśliwsku

·         2 Kostki Mięsne WINIARY

·         600 g schabu lub szynki

·         3 łyżki oleju

·         1 duża cebula

·         1 marchewka

·         50 g grzybów suszonych

·         2 ziela angielskie, liść laurowy

·         pieprz

Sposób przyrządzania

Mięso pokroić w cienkie paseczki, zrumienić na oleju. Warzywa obrać i pokroić - cebulę w kostkę, a marchew w plasterki. Grzyby namoczyć i pokroić w paseczki. Do mięsa dodać cebulę, kostki mięsne, ziela, liść laurowy i marchew. Dusić razem przez około 3 minuty. Dodać grzyby i podlać wodą od grzybów. Dusić do miękkości. Doprawić pieprzem.
Podawać z kluskami kładzionymi lub kaszą gryczaną.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin