· 1 POMYSŁ NA Gulasz
· 300 g wołowiny na pieczeń
· 3 łyżki oleju
· 1 cebula
· 200 g pieczarek
· 3 ogórki konserwowe
· 1 łyżeczka musztardy stołowej
· 3 łyżki śmietany
Mięso pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na oleju. Cebulę i pieczarki oczyścić. Cebulę posiekać, pieczarki przekroić na ćwiartki. Do mięsa dodać cebulę i pieczarki. Smażyć przez chwilę. Wlać 0,5 litra wrzącej wody, wsypać zawartość opakowania Pomysł na Gulasz, rozprowadzić. Dusić na małym ogniu około 90 minut. Na koniec dodać ogórki pokrojone w paseczki, musztardę i śmietanę. Podawać z kaszą. Czas oczekiwania: 90 minut.
· 2 łyżki natki pietruszki (posiekanej)
· 1 łyżka mąki
· 2 łyżki oleju
· 400 g wieprzowiny
· pieprz
· 1 marchewka
· 1 kostka Bulionu Grzybowego
· 200 g kapusty
Wieprzowinę pokroić w kostkę. Marchewkę oczyścić, pokroić w plasterki. Mięso i marchew smażyć na oleju 5 min. Pieczarki pokroić w grube plasterki. Kapustę poszatkować. Bulion grzybowy przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki, kapustę i bulion dodać do mięsa. Doprawić pieprzem. Dusić ok. 30 min. Mąkę połączyć ze śmietaną, dodać do potrawy. Zagotować. Posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami puree
· 3 łyżki Przyprawy MAGGI
· 400 g schabu
· 3 łyżki oliwy z oliwek
· 1 marchew
· 1 papryka
· 6 pieczarek
· 1 por (biała część)
· 2 cebule ze szczypiorkiem
· 1 mała puszka kukurydzy
· 2 łyżki keczupu pikantnego
· 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
· sól, pieprz
Mięso pokroić w paseczki, skropić Maggi, oliwą, pozostawić na 30 min. Warzywa oczyścić, pokroić w paski, a pieczarki w plasterki. Mięso przełożyć na patelnię, dodać warzywa, smażyć ok. 10 min. Podlać szkl. wody, dodać kukurydzę, doprawić keczupem, solą i pieprzem. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody.
· 40 dag schabu bez kości
· 2 czerwone papryki
· 4 plastry ananasa z puszki
· 4 szuszone grzyby mun
· olej
· 2 marchewki
· por
· 2 dymki
· sos sojowy
· 3 łyżki keczupu
· 1 łyżka octu
· 1 POMYSŁ NA Kurczaka po Chińsku
· Ziarenka Smaku
Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut. Mięso i oczyszczoną paprykę pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w słupki. Por i dymkę posiekać. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju. Wrzucić warzywa i smażyć razem 5 minut. Dodać keczup oraz ocet, doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i Ziarenkami Smaku. Plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby pokroić w paseczki. Dodać do mięsa razem z kawałkami ananasa. Pomysł na Kurczaka po Chińsku przygotować według przepisu na opakowaniu, wlać do mięsa i warzyw. Zagotować ciągle mieszając. Całość gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem. Na talerzach danie posypać natką. Smacznego!
· 1,5 kg mięsa wieprzowego
· 0,5 l (1 kostka) Kogutka drobiowo-warzywnego
· 1 pietruszka
· kawałek selera
· 2 ząbki czosnku
· 1 listek laurowy
· sól, pieprz do smaku
· 1 łyżka masła
· 150 g wędzonego boczku
· 100 g przecieru pomidorowego
· zielenina
Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, usuń błony i ścięgna, a następnie lekko obij ze wszystkich stron drewnianym tłuczkiem. Dokładnie natrzyj solą i pieprzem. Obtocz mięso w mące i na gorącym maśle podsmaż ze wszystkich stron, aż utworzy się rumiana skórka. Przełóż mięso do rondla, wlej rosół (przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu). Oczyść i obierz dokładnie warzywa. Zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami. Włóż warzywa do rondla z mięsem, dodaj rozdrobniony czosnek, listek laurowy i pokrojoną w kostkę cebulę. Rondel przykryj i duś na małym ogniu tak długo, aż będzie miękkie. Powstały podczas duszenia sos przemiel przez maszynkę do mięsa, dodaj przecier pomidorowy, zrumienioną na maśle mąkę i pokrojony w cienkie paseczki wędzony boczek. Wymieszaj i gotuj przez chwilę na małym ogniu. Mięso podziel na porcje, posyp zieleniną. Podawaj polane sosem, ziemniakami z wody lub makaronem i surówką. Rada: mięso będzie bardziej soczyste i zyska lepszy smak, jeśli po opłukaniu, przed smażeniem skropisz je sokiem z cytryny.
· 2 Kostki Mięsne WINIARY
· 600 g schabu lub szynki
· 1 duża cebula
· 50 g grzybów suszonych
· 2 ziela angielskie, liść laurowy
Mięso pokroić w cienkie paseczki, zrumienić na oleju. Warzywa obrać i pokroić - cebulę w kostkę, a marchew w plasterki. Grzyby namoczyć i pokroić w paseczki. Do mięsa dodać cebulę, kostki mięsne, ziela, liść laurowy i marchew. Dusić razem przez około 3 minuty. Dodać grzyby i podlać wodą od grzybów. Dusić do miękkości. Doprawić pieprzem. Podawać z kluskami kładzionymi lub kaszą gryczaną.
d.ceberek