księga - przykłady.pdf

(3135 KB) Pobierz
Microsoft Word - branza_spozywcza.doc
materiał instruktażowo-szkoleniowy:
BRANŻA SPOŻYWCZA
_____________________________
Materiał instruktażowy opracowany w ramach projektu współfinansowanego ze środków
Unii Europejskiej - Life04 env/PL/000673
6798091.008.png 6798091.009.png
Opracowanie: Zespół Programu Czysty Biznes
Redakcja: Ewa Figórska
Niniejsze opracowanie powstało w ramach projektu współfinansowanego ze środków
Unii Europejskiej - Life04 env/PL/000673. Za treść tego materiału odpowiada Fundacja
Partnerstwo dla Środowiska, poglądy w nim wyrażone nie odzwierciedlają w żadnym
razie oficjalnego stanowiska Unii Europejskiej.
Dystrybucję materiału instruktażowego prowadzi Fundacja Partnerstwo dla Środowiska
Wydawca:
Fundacja Partnerstwo dla Środowiska, 31-005 Kraków, ul. Bracka 6/6
tel.: (12) 430 24 43, 430 24 65, fax: (12) 429 47 25
e-mail: biuro@epce.org.pl, www.epce.org.pl
2
6798091.010.png 6798091.011.png 6798091.001.png
Materiał instruktażowo - szkoleniowy: BRANŻA SPOŻYWCZA
SPIS TREŚCI
1
PROGRAM CZYSTY BIZNES DLA BRANŻY SPOŻYWCZEJ:
ZAŁOŻENIA, SPOSÓB REALIZACJI
1.1. ZAŁOŻENIA PROGRAMU
1.2. ADRESACI PROGRAMU
1.3. CELE PROGRAMU
1.4. STRUKTURA ORGANIZACYJNA
1.5. ZASADY UCZESTNICTWA W PROGRAMIE
1.6. SPOSÓB REALIZACJI PROGRAMU BRANŻOWEGO DLA BRANŻY SPOŻYWCZEJ
1.6.1 Wstepny przegląd ekologiczny
1.6.2. Opracowanie polityki środowiskowej i planu działań
1.6.3. Wdrożenie rozwiązań proekologicznych w firmach
1.6.4. Obsługa informacyjna firm
1.6.5. Obsługa szkoleniowa firm
1.6.6. Udział w konkursie Ogólnopolskie Nagrody Czystego Biznesu
1.6.7. Współpraca z innymi partnerami w zakresie długofalowych projektów na rzecz
zrównoważonego rozwoju
1.6.8. Ciągłe doskonalenie w zakresie zarządzania środowiskiem – przeglądy okresowe
1.6.9. Możliwość udziału w Projektach Partnerskich
2
CERTYFIKATY ŚRODOWISKOWE DLA BRANŻY SPOŻYWCZEJ
2.1. ZASADY SYSTEMU HACCP, DOBRA PRAKTYKA PRODUKCYJNA - GMP,
DOBRA PRAKTYKA HIGIENICZNA – GHP
2.1.1. GHP – Dobra Praktyka Higieniczna
2.1.2. GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna
2.1.3. System HACCP
2.1.4. HACCP - przykłady
3
WZORY DOKUMENTÓW
3.1. FORMULARZE – BRANŻOWE PRZEGLĄDY WSTĘPNE
3.1.1. Formularz Przeglądu Wstepnego
3.1.2. Formularz Przeglądu Wstępnego Uproszczonego
4
POLITYKA ŚRODOWISKOWA
4.1. POLITYKA ŚRODOWISKOWA
4.2. PROGRAM DZIAŁAŃ
3
6798091.002.png 6798091.003.png
5
ENERGIA
5.1. ENERGIA ELEKTRYCZNA
5.1.1. Kierunki zmniejszania energochłonności
5.1.2. Co to jest audyt elektryczny?
5.1.3. Auto-audyt
5.1.4. Benchmarking
5.1.5. Finansowanie przez trzecia stronę – TPF
5.1.6. Skojarzone wytwarzanie ciepła i energii elektrycznej (CHP)
5.1.8. Potencjał energooszczędności w przemyśle
5.1.9. Zarządzanie energią
5.1.10 . Taryfy
5.1.11. Typowe problemy związane z energią elektryczną występujące w branży spożywczej
5.1.12. Możliwości oszczędzania energii w branży spożywczej
5.1.13. Przykładowe systemy i gniazda technologiczne dla branży spożywczej
5.1.14. Oświetlenie przemysłowe
5.1.15. Moc bierna
5.1.16. Wyższe harmoniczne
5.1.17. System wspomagania gospodarki energetycznej w przedsiębiorstwie branży spożywczej
5.1.18. Regulacje prawne w zakresie energii elektrycznej
5.2. ENERGIA CIEPLNA
5.2.1. Akty prawne w zakresie gospodarowania energią cieplną
5.2.2. Źródła energii cieplnej
5.2.3. Czynniki wpływające na zużycie energii cieplnej
5.2.4. Sposoby rozliczeń energii cieplnej
5.2.5.Przykłady rozwiązań ograniczających zużycie energii cieplnej
5.2.6. Termomodernizacja
5.2.7. Audyt energetyczny
5.2.8. Metodyka oceny projektów inwestycyjnych
5.2.9. Wentylacja i klimatyzacja
5.2.10. Techniki pomiarowe, przyrządy stosowane w diagnostyce cieplnej obiektów
5.2.11. Typowe problemy związane z energią cieplną w branży spożywczej
6
ODPADY
6.1. DLACZEGO WARTO ZARZĄDZAĆ ODPADAMI?
6.2. SYSTEM PRZEPISÓW REGULUJĄCYCH GOSPODARKĘ ODPADAMI
6.3. PODSTAWOWE POJĘCIA W ZAKRESIE GOSPODARKI ODPADAMI
6.4. GOSPODARKA ODPADAMI W FIRMIE I SPOSOBY JEJ REALIZACJI
6.5. JAK ZARZĄDZAĆ ODPADAMI? SCHEMAT POSTĘPOWANIA W CELU OPRACOWANIA
PLANU GOSPODARKI ODPADAMI POWSTAJĄCYMI W FIRMIE
6.6. RODZAJE ODPADÓW MOGĄCYCH POWSTAWAĆ W FIRMACH BRANŻY SPOZYWCZEJ
I ICH KODY
7
OPAKOWANIA
7.1. OPAKOWANIA I ODPADY OPAKOWANIOWE W FIRMIE
7.2. OBOWIĄZKI PRODUCENTA, IMPORTERA I EKSPORTERA PRODUKTÓW
W OPAKOWANIACH
7.3. USTAWA O OBOWIĄZKACH PRZEDSIĘBIORCÓW W ZAKRESIE GOSPODAROWANIA
NIEKTÓRYMI ODPADAMI ORAZ O OPŁACIE PRODUKTOWEJ I DEPOZYTOWEJ
4
6798091.004.png 6798091.005.png
8
TRANSPORT
8.1. GŁÓWNE ASPEKTY ŚRODOWISKOWE W TRANSPORCIE WEWNĘTRZNYM
I ZEWNĘTRZNYM
8.2. WYBÓR ŚRODKÓW TRANSPORTU
8.3. FORMY WŁASNOŚCI POJAZDÓW (LEASING, KREDYT ITP.)
8.4. ASPEKTY ŚRODOWISKOWE W TRANSPORCIE - BRANŻA SPOŻYWCZA
8.5. WYKAZ PRZEPISÓW DOTYCZĄCYCH TRANSPORTU DROGOWEGO
9 WODA I ŚCIEKI
9.1. WYMAGANIA PRAWNE DOTYCZĄCE GOSPODARKI WODNO - ŚCIEKOWEJ
W PRZEDSIĘBIORSTWACH
9.2. ZAOPATRZENIE W WODĘ
9.3. JAK MINIMALIZOWAĆ ZUŻYCIE WODY?
9.4. RODZAJE KANALIZACJI
9.5. OCZYSZCZANIE ŚCIEKÓW
9.6. WODA I ŚCIEKI W BRANŻY SPOŻYWCZEJ
10 WYBRANE AKTY PRAWNE ZWIĄZANE Z BRANŻĄ SPOŻYWCZĄ
11
OBOWIĄZKI PRZEDSIĘBIORCÓW W ZAKRESIE SPEŁNIANIA
WYMOGÓW FORMALNO-PRAWNYCH OCHRONY ŚRODOWISKA
11.1.CYKLICZNE SPRAWOZDANIA PRZEDSIĘBIORCÓW DOTYCZĄCE
OCHRONY ŚRODOWISKA
11.2. TERMINARZ DLA PRZEDSIĘBIORCÓW W ZAKRESIE SPEŁNIANIA WYMOGÓW
FORMALNO-PRAWNYCH OCHRONY ŚRODOWISKA
12
WDROŻENIA PROEKOLOGICZNE ZREALIZOWANE W MŚP Z BRANŻY
SPOŻYWCZEJ – PRZYKŁADY Z FIRM UCZESTNICZĄCYCH
W PROGRAMIE CZYSTY BIZNES
13 ŹRÓDŁA FINANSOWANIA INWESTYCJI EKOLOGICZNYCH I INNYCH
- BRANŻA SPOŻYWCZA
14 CIEKAWE ADRESY
15 MATERIAŁY ŹRÓDŁOWE
5
6798091.006.png 6798091.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin