WARKOCZ MARYNY 1 Karkówka - około 20- 25 cm długości, nie za szeroka i najlepsza chuda. Marynata: Oliwa ,Musztarda ,cytryna ,ziele angielskie ( rozgniecione) listek laurowy ,kardamon ,czosnek + inne zioła jakie lubimy ( np cząber) Kapusta kiszona ziemniaczki Wykonanie Karczek kroimy wzdłóż na kilka plastrów takich najmniej 1-1,5 cm grubych. Lekko rozbijamy i robimy 2 nacięcia (nie do końca z jednej strony) tak żeby powstały trzy paski, które zaplatamy w warkocz. Powstałe warkocze obtaczamy marynatą (której wszystkie składniki trzeba wymieszać) i wkładamy do lodówki lub w inne zimne miejsce na kilka godzin. Następnie po wyjęciu z lodówki smażymy na gorącym tłuszczu na patelni tak żeby mięso nie puściło soku i wkładamy do piekarnika do naczynia żaroodpornego żeby doszło do miękkości. Przed włożeniem do naczynia trzeba każdy kawałek troszke posolić, ponieważ marynowane były bez soli. ( To jest dodatek ode mnie poniewaz w przepisie nie zauwazyłam nic o soli, ale bez soli mi nie smakowało tak bardzo, a podobno do marynat nie powinno sie dodawać soli bo wyciąga wodę) Najlepsze są podane na zasmażonej kapuście z dodatkiem opiekanych ziemniaczków. Przepis pochodzi z programu Polskie Smaki Nam bardzo smakowało. Ps. Z wszystkich okrawków jakie zostały zrobiłam gulasz. Było tego troszkę.
Claudiano