Kopytka w sosie mięsnymSkładniki na 4 porcje1 kg kartofli250 g mąki1 jajko,sólsos:200 g chudej wieprzowiny,50 g surowego boczku,1 cebula,700 ml wody,1 łyżeczka mąki,1/2 łyżeczki kminku,1 liść laurowy,sól, pieprz Przygotować sos: mięso i boczek umyć i pokroić w małą kostkę. Boczek podsmażyć w garnku, dodać drobno pokrojoną cebulę i zrumienić na złoty kolor. Dodać mięso, podsmażyć, a następnie wlać taką ilość wody, aby mięso było przykryte. Zagotować. Dodać liść laurowy i sól. Dusić na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny. Podlewać od czasu do czasu wodą. Gdy mięso będzie miękkie, oprószyć mąką, dodać kminek, doprawić solą i gotować jeszcze przez kilka minut.Kartofle obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, zemleć, włożyć do miski, dodać mąkę, jajko, sól i zagnieść szybko ciasto /gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dosypać mąki/. Deskę posypać 1 łyżką mąki, położyć na niej ciasto i formować wałeczki średnicy 2 cm. Każdy wałeczek lekko spłaszczyć i kroić skośnie na kawałki długości 5 cm. Wrzucić kapytka porcjami do dużej ilości wrzącej wody i gotować przez 2-3 minuty. Po wypłynięciu wyjmować cedzakową łyżką na półmisek. Podawać gorące z sosem. /Kopytek nie można robić z młodych kartofli/.
MM
Claudiano