Dieta przedwiosenna cz.1 1 - 1,5 kg w ciągu tygodnia
Gdy zbliża się wiosna, u wielu osób budzi się krytycyzm. Własna sylwetka, wysupływana spod „cebulki” swetrowych fatałaszków, odbiera chęć do życia.
Proponujemy nowalijki w połączeniu z niesionym przez zimę bogactwem owoców cytrusowych oraz jesienną spiżarnianą resztką – kapustą. Nie każdy wie, iż to tak popularne warzywo jest bezcennym sprzymierzeńcem kandydatów na osoby o wiotkiej sylwetce. Przyspiesza procesy trawienia i spalania.Trwa: 7 do 21 dni.Odchudza: Około 1 - 1,5 kg tygodniowo.Można ją powtarzać: Co 2 miesiące.Polecana: Wszystkim dorosłym, zdrowym osobom.Niewskazana dla: Dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących, osób chorych.Szczególnie bogata w: Witaminy A, D, C, B6, B2 oraz błonnik.Dzienna porcja kalorii: 900 – 1000 kcal.
1. DzieńI Śniadanie 240 kcal1/2 grejpfruta, kromka chleba cienko posmarowanego masłem, 100 g chudego twarożku , rzeżucha.II Śniadanie 126 kcalSałatka z ogórków kwaszonych.Obiad 320 kcalRoladki wieprzowe z mandarynkami.Podwieczorek 108 kcalSzklanka soku pomidorowego, kromka pieczywa chrupkiego z margaryną.Kolacja 240 kcalSałata z białej kapusty i cebuli w sosie z jogurtu i majonezu z odrobiną soku z cytryny, kromka chleba razowego posmarowanego margaryną i posypanego łyżeczką siekanych orzechów.
2. DzieńI Śniadanie 175 kcal1 pomrańcza, muesli (2 łyżki płatków owsianych, 2 łyżeczki obranych pestek słonecznika), jogurt naturalny (150 ml), 1 łyżka miodu.II Śniadanie 45 kcalJabłko surowe lub pieczone.Obiad 320 kcalRyba w papilotach.Podwieczorek 188 kcalSzklanka soku z marchwi, 1 sucharek dietetyczny z powidłami śliwkowymi.Kolacja 230 kcalOmlet egzotyczny.
3. DzieńI Śniadanie 137 kcal1 kromka chleba chrupkiego żytniego, posmarowanego łyżeczką margaryny, z plastrem (50 g) wędzonej lub pieczonej piersi drobiowej, przyprawionej posiekanym szczypiorkiem.II Śniadanie 100 kcalSałatka z marchwi (100 g), pokrojonej w wąskie paski, skropionej sokiem cytrynowym, z pieprzem, słodzikiem, 1 łyżką śmietany 18 %, 1 łyżeczką pestek słonecznikowych i posiekaną natką pietruszki, 1/2 banana.Obiad 350 kcalZupa czosnkowa z grzankami.Podwieczorek 85 kcal100 g budyniu waniliowego z dodatkiem owoców mrożonych lub z kompotu.Kolacja 390 (250 kcal + 140 kcal)Zapiekanka z ziemniaków po szwajcarsku, surówka z czerwonej kapusty.
Sałatka z ogórków kwaszonych
· 1 kwaszony ogórek,
· 1 kwaskowate jabłko,
· 1 jajko ugotowane na twardo,
· 1/3 pęczka natki pietruszki,
· 1 łyżka majonezu lub śmietany,
· pieprz ziołowy
Ogórek pokroić w drobną kostkę, jabłko umyć, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, jajko i natkę posiekać. Połączyć składniki, dodać majonez, pieprz, wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Roladki wieprzowe z mandarynkami
· 1 płat chudej wieprzowiny (130 g),
· 50 g mandarynek bez pestek,
· 1/2 pora,
· 1/2 łyżeczki oleju,
· 1 łyżka masła,
· sól, pieprz
Płat mięsa naciąć głęboko w poprzek, rozłożyć i lekko rozbić tłuczkiem. Mandarynki oczyścić, obrać i podzielić na cząstki. Pora oczyścić, odciąć zielone części i blanszować przez 3 minuty. Mięso oprószyć solą, pieprzem i skropić olejem. Na płacie położyć zblanszowanego pora i cząstki mandarynek. Mięso zrolować i owinąć nitką. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Roztopić masło i podsmażyć roladę. Mięso piec 20 minut. Białą część pora przeciąć wzdłuż, pokroić na paski około 3 cm. Pozostałe cząstki mandarynek pokroić. Pory i owoce dodać do mięsa na 5 minut przed końcem pieczenia. Roladę podawać pokrojoną w plastry, z dodatkiem ryżu lub ziemniaków puree.
Ryba w papilotach
· 150 g dowolnej surowej lub mrożonej ryby,
· sok z 1/2 cytryny,
· sól, pieprz,
· przyprawa do ryb,
· 1–2 łyżeczki masła
Oczyszczoną rybę pokroić w dzwonka, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą ziołową. Każdy kawałek ryby z dodatkiem odrobiny masła zawinąć w folię aluminiową lub pergamin. Ułożyć w brytfannie i wstawić do gorącego piekarnika, piec 20 – 25 minut. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty kwaszonej.
Omlet egzotyczny
· 1 jajko,
· skórka z 1/2 cytryny (sparzona wrzątkiem i drobno posiekana lub starta na tarce),
· 1 banan,
· 1 plasterek cytryny,
· pieprz, oregano
Jajko rozmącić, dodać odrobinę skórki cytrynowej, przyprawy. Usmażyć omlet na patelni teflonowej (bez tłuszczu). Ułożyć na nim plasterki banana, przybrać cytryną. Podawać z ciepłą herbatą.
Zupa czosnkowa z grzankami
· 1/4 główki czosnku,
· 1 1/2 kromki czerstwego białego chleba,
· 1 łyżka oleju,
· odrobina papryki w proszku,
· 250 ml bulionu,
· 1 łyżeczka oliwy,
· 1/8 bagietki,
Chleb pokroić w małe kostki, podsmażyć na oleju na złotobrązowy kolor. Czosnek zmiażdżyć, dodać do chleba, wymieszać. Grzanki doprawić solą, pieprzem i papryką. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut na wolnym ogniu. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Zupę przelać do kamiennej miseczki (lub żaroodpornej), ostrożnie wlać rozbełtane jajko. Zapiekać 10 minut. Kromki bagietki podsmażyć na oliwie lub podgrzać na tosty, podawać z gorącą zupą.
Zapiekanka z ziemniaków po szwajcarsku
· 200 g ziemniaków,
· 40 g starego żółtego sera,
· 1/2 szklanki mleka,
· 1/2 jajka,
· 1/3 cebuli,
· 1 łyżeczka masła,
· pieprz, sól,
· 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Ziemniaki umyć, zalać lekko osolonym wrzątkiem, gotować 25 minut, odcedzić i ostudzić. Po obraniu pokroić w niezbyt cienkie plastry. Ostatnią warstwę ziemniaków polać mlekiem z rozbełtanym jajkiem, solą i drobną posiekaną cebulą. W formie do zapiekania układać warstwami ziemniaki, przysypując każdą warstwę serem. Całość posypać resztką sera i wiórkami masła. Zapiekać około 45 minut Posypać natką.
Surówka z czerwonej kapusty
· 1/4 małej główki czerwonej kapusty,
· 1 jabłko,
· 1/2 cebuli,
· 1 łyżka orzechów włoskich,
· 1 łyżka oliwy z oliwek,
· 1 łyżka soku z cytryny,
· imbir,
· sól, pieprz, cukier,
· natka
Kapustę umyć, zetrzeć na tarce lub drobno poszatkować. Cebulę obrać i drobno posiekać. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki wymieszać, polać sosem z oliwy, soku z cytryny i imbiru, doprawić solą, pieprzem, cukrem. Przybrać natką i posiekanymi orzechami.
1 dzieńI śniadanie 240 kcalKromka chleba żytniego, pełnoziarnistego posmarowana 1/2 łyżeczki niskokalorycznej margaryny z chudym twarożkiem i rzeżuchą (50 g), średni grejpfrut, szklanka herbaty owocowej bez cukru.II śniadanie 126 kcalSałatka z ogórków kiszonych, szklanka zielonej herbaty bez cukru.Obiad 340 kcalRolada wieprzowa z mandarynkami, ziemniaki gotowane (100 g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.Podwieczorek 99 kcalButelka soku pomidorowego bez cukru.Kolacja 216 kcalTalerz zupy nic, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
2 dzieńI śniadanie 250 kcalMuesli ze średniej pomarańczy, 3 łyżek płatków owsianych, łyżki słonecznika, łyżki miodu ze szklanką jogurtu naturalnego, szklanka kawy zbożowej.II śniadanieDuże jabłko pieczone 200 g, szklanka wody mineralnej niegazowanej.Obiad 388 kcalMintaj pieczony w folii (150 g), ziemniaki gotowane (100 g), surówka z kapusty kiszonej (100 g), szklanka herbaty z lipy bez cukru.Podwieczorek 110 kcalSzklanka soku z marchwi i sucharek bez cukru.Kolacja 240 kcalOmlet owocowy, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
3 dzieńI śniadanie2 kanapki z chleba razowego żytniego posmarowane łyżeczka margaryny niskokalorycznej z dwoma plasterkami wędzonej piersi z indyka (60 g), posypanymi szczypiorkiem, papryka czerwona (100 g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.II śniadanie 100 kcalSałatka z marchwi, szklanka wody mineralnej niegazowanej.Obiad 360 kcalTalerz zupy czosnkowej, szklanka herbaty zielonej bez cukru.Podwieczorek 100 kcalMiseczka budyniu waniliowego (100 ml), polana sokiem malinowym.Kolacja 210 kcalZapiekanka ziemniaczana, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
Sałatka z ogórków kiszonych
· średni ogórek,
· średnie jabłko,
· jajko na twardo,
· 2 łyżki posiekanej natki,
· łyżka majonezu light,
Jabłko zetrzeć na tarce, ogórka pokroić w drobną kostkę, jajko posiekać na kawałki. Wymieszać składniki, przyprawić, dodać majonez.
Rolada wieprzowa z mandarynkami
· 100 g chudej wieprzowiny,
· 2 małe mandarynki bez pestek,
· 1/3 średniego pora,
· łyżka oliwy,
Mięso umyć i rozbić tłuczkiem. Mandarynki umyć, obrać i podzielić na cząstki. Pora oczyścić i posiekać, krótko blanszować. Mięso oprószyć, obsypać solą, pieprzem i skropić odrobiną oliwy. Na mięsie położyć połowę mandarynek i pora, zrolować i owinąć nitką. Roladę lekko obsmażyć na oliwie. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, ułożyć w nim mięso i piec ok. 20 min. W temp. 200 stopni C, na 5 min. Przed końcem pieczenia dodać resztę mandarynek i pora.
Zupa nic
· szklanka mleka 0,5%,
· 2 łyżki cukru
Jajko roztrzepać z cukrem. Mleko zagotować, na gotujące się wlewać łyżeczką roztrzepane jajko.
Omlet owocowy
· jajko,
· starta skórka z połówki cytryny,
· plasterek cytryny,
· 100 g banana,
· pieprz,
· oregano
Jajko po umyciu wbić i roztrzepać, dodać skórkę i przyprawy. Omlet usmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Banana obrać i pokroić w plasterki, udekorować nim i plasterkiem cytryny omlet.
Sałatka z marchwi
· średnia marchew,
· 50 g banana,
· sok cytrynowy,
· natka,
· łyżeczka słonecznika,
· łyżka śmietany
Marchew obrać, umyć i pokroić w drobne słupki. Banana obrać i pokroić w plasterki. Składniki wymieszać.
Zupa czosnkowa
· 1,5 kromki pszennego, czerstwego chleba,
· 1,5 łyżki oliwy,
· papryka mielona,
· szklanka bulionu warzywnego,
· koperek
Chleb pokroić na małe kostki i podsmażyć na oliwie. Czosnek obrać i zmiażdżyć, dodać do chleba, doprawić solą, pieprzem i papryką. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min na małym ogniu. Zupę przelać miseczki żaroodpornej, wlać do niej roztrzepane jajko i wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 10 min. Posypać koperkiem Bagietkę pokroić na kawałki i podsmażyć, podawać do zupy.
Zapiekanka ziemniaczana
· 150 ziemniaków,
· 30 g startego żółtego sera,
· 1/4 szklanki mleka 0,5%,
· 1/3 średniej cebuli,
Ziemniaki obrać, zalać wrzątkiem i gotować przez 25 min. Odcedzić i ostudzić, pokroić na plastry. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę posypując serem, pieprzem, ostatnią warstwę ziemniakó...
ohiyesa