Dieta przedwiosenna.doc

(103 KB) Pobierz
Dieta przedwiosenna cz

Dieta przedwiosenna cz.1 1 - 1,5 kg w ciągu tygodnia

Gdy zbliża się wiosna, u wielu osób budzi się krytycyzm. Własna sylwetka, wysupływana spod „cebulki” swetrowych fatałaszków, odbiera chęć do życia.

Proponujemy nowalijki w połączeniu z niesionym przez zimę bogactwem owoców cytrusowych oraz jesienną spiżarnianą resztką – kapustą. Nie każdy wie, iż to tak popularne warzywo jest bezcennym sprzymierzeńcem kandydatów na osoby o wiotkiej sylwetce. Przyspiesza procesy trawienia i spalania.

Trwa: 7 do 21 dni.

Odchudza: Około 1 - 1,5 kg tygodniowo.

Można ją powtarzać: Co 2 miesiące.

Polecana: Wszystkim dorosłym, zdrowym osobom.

Niewskazana dla: Dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących, osób chorych.

Szczególnie bogata w: Witaminy A, D, C, B6, B2 oraz błonnik.

Dzienna porcja kalorii: 900 – 1000 kcal.

 

1. Dzień

I Śniadanie 240 kcal
1/2 grejpfruta, kromka chleba cienko posmarowanego masłem, 100 g chudego twarożku , rzeżucha.

II Śniadanie 126 kcal
Sałatka z ogórków kwaszonych.

Obiad 320 kcal
Roladki wieprzowe z mandarynkami.

Podwieczorek 108 kcal
Szklanka soku pomidorowego, kromka pieczywa chrupkiego z margaryną.

Kolacja 240 kcal
Sałata z białej kapusty i cebuli w sosie z jogurtu i majonezu z odrobiną soku z cytryny, kromka chleba razowego posmarowanego margaryną i posypanego łyżeczką siekanych orzechów.

 

2. Dzień

I Śniadanie 175 kcal
1 pomrańcza, muesli (2 łyżki płatków owsianych, 2 łyżeczki obranych pestek słonecznika), jogurt naturalny (150 ml), 1 łyżka miodu.

II Śniadanie 45 kcal
Jabłko surowe lub pieczone.

Obiad 320 kcal
Ryba w papilotach.

Podwieczorek 188 kcal
Szklanka soku z marchwi, 1 sucharek dietetyczny z powidłami śliwkowymi.

Kolacja 230 kcal
Omlet egzotyczny.

 

3. Dzień

I Śniadanie 137 kcal
1 kromka chleba chrupkiego żytniego, posmarowanego łyżeczką margaryny, z plastrem (50 g) wędzonej lub pieczonej piersi drobiowej, przyprawionej posiekanym szczypiorkiem.

II Śniadanie 100 kcal
Sałatka z marchwi (100 g), pokrojonej w wąskie paski, skropionej sokiem cytrynowym, z pieprzem, słodzikiem, 1 łyżką śmietany 18 %, 1 łyżeczką pestek słonecznikowych i posiekaną natką pietruszki, 1/2 banana.

Obiad 350 kcal
Zupa czosnkowa z grzankami.

Podwieczorek 85 kcal
100 g budyniu waniliowego z dodatkiem owoców mrożonych lub z kompotu.

Kolacja 390 (250 kcal + 140 kcal)
Zapiekanka z ziemniaków po szwajcarsku, surówka z czerwonej kapusty.

 

Sałatka z ogórków kwaszonych

·         1 kwaszony ogórek,

·         1 kwaskowate jabłko,

·         1 jajko ugotowane na twardo,

·         1/3 pęczka natki pietruszki,

·         1 łyżka majonezu lub śmietany,

·         pieprz ziołowy

Ogórek pokroić w drobną kostkę, jabłko umyć, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, jajko i natkę posiekać. Połączyć składniki, dodać majonez, pieprz, wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Roladki wieprzowe z mandarynkami

·         1 płat chudej wieprzowiny (130 g),

·         50 g mandarynek bez pestek,

·         1/2 pora,

·         1/2 łyżeczki oleju,

·         1 łyżka masła,

·         sól, pieprz

Płat mięsa naciąć głęboko w poprzek, rozłożyć i lekko rozbić tłuczkiem. Mandarynki oczyścić, obrać i podzielić na cząstki. Pora oczyścić, odciąć zielone części i blanszować przez 3 minuty. Mięso oprószyć solą, pieprzem i skropić olejem. Na płacie położyć zblanszowanego pora i cząstki mandarynek. Mięso zrolować i owinąć nitką. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Roztopić masło i podsmażyć roladę. Mięso piec 20 minut. Białą część pora przeciąć wzdłuż, pokroić na paski około 3 cm. Pozostałe cząstki mandarynek pokroić. Pory i owoce dodać do mięsa na 5 minut przed końcem pieczenia. Roladę podawać pokrojoną w plastry, z dodatkiem ryżu lub ziemniaków puree.

Ryba w papilotach

·         150 g dowolnej surowej lub mrożonej ryby,

·         sok z 1/2 cytryny,

·         sól, pieprz,

·         przyprawa do ryb,

·         1–2 łyżeczki masła

Oczyszczoną rybę pokroić w dzwonka, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą ziołową. Każdy kawałek ryby z dodatkiem odrobiny masła zawinąć w folię aluminiową lub pergamin. Ułożyć w brytfannie i wstawić do gorącego piekarnika, piec 20 – 25 minut. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty kwaszonej.

 

Omlet egzotyczny

·         1 jajko,

·         skórka z 1/2 cytryny (sparzona wrzątkiem i drobno posiekana lub starta na tarce),

·         1 banan,

·         1 plasterek cytryny,

·         pieprz, oregano

Jajko rozmącić, dodać odrobinę skórki cytrynowej, przyprawy. Usmażyć omlet na patelni teflonowej (bez tłuszczu). Ułożyć na nim plasterki banana, przybrać cytryną. Podawać z ciepłą herbatą.

Zupa czosnkowa z grzankami

·         1/4 główki czosnku,

·         1 1/2 kromki czerstwego białego chleba,

·         1 łyżka oleju,

·         odrobina papryki w proszku,

·         250 ml bulionu,

·         1 jajko,

·         1 łyżeczka oliwy,

·         1/8 bagietki,

·         sól, pieprz

Chleb pokroić w małe kostki, podsmażyć na oleju na złotobrązowy kolor. Czosnek zmiażdżyć, dodać do chleba, wymieszać. Grzanki doprawić solą, pieprzem i papryką. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut na wolnym ogniu. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Zupę przelać do kamiennej miseczki (lub żaroodpornej), ostrożnie wlać rozbełtane jajko. Zapiekać 10 minut. Kromki bagietki podsmażyć na oliwie lub podgrzać na tosty, podawać z gorącą zupą.

Zapiekanka z ziemniaków po szwajcarsku

·         200 g ziemniaków,

·         40 g starego żółtego sera,

·         1/2 szklanki mleka,

·         1/2 jajka,

·         1/3 cebuli,

·         1 łyżeczka masła,

·         pieprz, sól,

·         1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Ziemniaki umyć, zalać lekko osolonym wrzątkiem, gotować 25 minut, odcedzić i ostudzić. Po obraniu pokroić w niezbyt cienkie plastry. Ostatnią warstwę ziemniaków polać mlekiem z rozbełtanym jajkiem, solą i drobną posiekaną cebulą. W formie do zapiekania układać warstwami ziemniaki, przysypując każdą warstwę serem. Całość posypać resztką sera i wiórkami masła. Zapiekać około 45 minut Posypać natką.

 

Surówka z czerwonej kapusty

·         1/4 małej główki czerwonej kapusty,

·         1 jabłko,

·         1/2 cebuli,

·         1 łyżka orzechów włoskich,

·         1 łyżka oliwy z oliwek,

·         1 łyżka soku z cytryny,

·         imbir,

·         sól, pieprz, cukier,

·         natka

Kapustę umyć, zetrzeć na tarce lub drobno poszatkować. Cebulę obrać i drobno posiekać. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki wymieszać, polać sosem z oliwy, soku z cytryny i imbiru, doprawić solą, pieprzem, cukrem. Przybrać natką i posiekanymi orzechami.

 

1 dzień

I śniadanie 240 kcal
Kromka chleba żytniego, pełnoziarnistego posmarowana 1/2 łyżeczki niskokalorycznej margaryny z chudym twarożkiem i rzeżuchą (50 g), średni grejpfrut, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

II śniadanie 126 kcal
Sałatka z ogórków kiszonych, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Obiad 340 kcal
Rolada wieprzowa z mandarynkami, ziemniaki gotowane (100 g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

Podwieczorek 99 kcal
Butelka soku pomidorowego bez cukru.

Kolacja 216 kcal
Talerz zupy nic, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

 

2 dzień

I śniadanie 250 kcal
Muesli ze średniej pomarańczy, 3 łyżek płatków owsianych, łyżki słonecznika, łyżki miodu ze szklanką jogurtu naturalnego, szklanka kawy zbożowej.

II śniadanie
Duże jabłko pieczone 200 g, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Obiad 388 kcal
Mintaj pieczony w folii (150 g), ziemniaki gotowane (100 g), surówka z kapusty kiszonej (100 g), szklanka herbaty z lipy bez cukru.

Podwieczorek 110 kcal
Szklanka soku z marchwi i sucharek bez cukru.

Kolacja 240 kcal
Omlet owocowy, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

 

3 dzień

I śniadanie
2 kanapki z chleba razowego żytniego posmarowane łyżeczka margaryny niskokalorycznej z dwoma plasterkami wędzonej piersi z indyka (60 g), posypanymi szczypiorkiem, papryka czerwona (100 g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

II śniadanie 100 kcal
Sałatka z marchwi, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Obiad 360 kcal
Talerz zupy czosnkowej, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Podwieczorek 100 kcal
Miseczka budyniu waniliowego (100 ml), polana sokiem malinowym.

Kolacja 210 kcal
Zapiekanka ziemniaczana, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

 

Sałatka z ogórków kiszonych

·         średni ogórek,

·         średnie jabłko,

·         jajko na twardo,

·         2 łyżki posiekanej natki,

·         łyżka majonezu light,

·         sól, pieprz

Jabłko zetrzeć na tarce, ogórka pokroić w drobną kostkę, jajko posiekać na kawałki. Wymieszać składniki, przyprawić, dodać majonez.

Rolada wieprzowa z mandarynkami

·         100 g chudej wieprzowiny,

·         2 małe mandarynki bez pestek,

·         1/3 średniego pora,

·         łyżka oliwy,

·         sól, pieprz

Mięso umyć i rozbić tłuczkiem. Mandarynki umyć, obrać i podzielić na cząstki. Pora oczyścić i posiekać, krótko blanszować. Mięso oprószyć, obsypać solą, pieprzem i skropić odrobiną oliwy. Na mięsie położyć połowę mandarynek i pora, zrolować i owinąć nitką. Roladę lekko obsmażyć na oliwie. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, ułożyć w nim mięso i piec ok. 20 min. W temp. 200 stopni C, na 5 min. Przed końcem pieczenia dodać resztę mandarynek i pora.

Zupa nic

·         szklanka mleka 0,5%,

·         1/2 jajka,

·         2 łyżki cukru

Jajko roztrzepać z cukrem. Mleko zagotować, na gotujące się wlewać łyżeczką roztrzepane jajko.

 

Omlet owocowy

·         jajko,

·         starta skórka z połówki cytryny,

·         plasterek cytryny,

·         100 g banana,

·         pieprz,

·         oregano

Jajko po umyciu wbić i roztrzepać, dodać skórkę i przyprawy. Omlet usmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Banana obrać i pokroić w plasterki, udekorować nim i plasterkiem cytryny omlet.

Sałatka z marchwi

·         średnia marchew,

·         50 g banana,

·         sok cytrynowy,

·         pieprz,

·         natka,

·         łyżeczka słonecznika,

·         łyżka śmietany

Marchew obrać, umyć i pokroić w drobne słupki. Banana obrać i pokroić w plasterki. Składniki wymieszać.

Zupa czosnkowa

·         1/4 główki czosnku,

·         1,5 kromki pszennego, czerstwego chleba,

·         1,5 łyżki oliwy,

·         papryka mielona,

·         szklanka bulionu warzywnego,

·         jajko,

·         1/8 bagietki,

·         sól, pieprz,

·         koperek

Chleb pokroić na małe kostki i podsmażyć na oliwie. Czosnek obrać i zmiażdżyć, dodać do chleba, doprawić solą, pieprzem i papryką. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min na małym ogniu. Zupę przelać miseczki żaroodpornej, wlać do niej roztrzepane jajko i wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 10 min. Posypać koperkiem Bagietkę pokroić na kawałki i podsmażyć, podawać do zupy.

 

Zapiekanka ziemniaczana

·         150 ziemniaków,

·         30 g startego żółtego sera,

·         1/4 szklanki mleka 0,5%,

·         1/2 jajka,

·         1/3 średniej cebuli,

·         sól, pieprz,

·         natka

Ziemniaki obrać, zalać wrzątkiem i gotować przez 25 min. Odcedzić i ostudzić, pokroić na plastry. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę posypując serem, pieprzem, ostatnią warstwę ziemniakó...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin