Muffinki cappuccino z chałwą.txt

(0 KB) Pobierz
Składniki
suche:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 i 3/4 szklanki mški pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

mokre:
- 100 g stopionego i ostudzonego masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczonej w2 łyżkach goršcej wody

do rodka:
- 12 kawałków chałwy (ew. można do rodka włożyć kawałki czekolady)

W misce wymieszać suche składniki, wlać do nich zmieszane w innym pojemniku mokre składniki. Wszystko wymieszać łyżkš tylko do połšczenia składników (za długie mieszanie sprawi, że muffinki będš twarde). 

Do formy muffinkowej wysmarowanej masłem lub wyłożonej papilotkami nakładać po łyżce ciasta, na rodku ułożyć kawałki chałwy (lub czekolady) i nałożyć resztę ciasta.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec muffinki około 20 minut. Po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika muffinki wyjšć z formy i studzić na kratce.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin