Składniki
· 125 g gorzkiej czekolady
· 75 g miękkiego masła
· 4 jajka
· 175 g cukru
· 1 cukier waniliowy
· 100 g maki
· 1/4 łyżeczki soli i proszku do pieczenia
· 100 g siekanych orzechów włoskich
·
· Polewa:
· 100 g cukru pudru
· 1 łyżka kwaśnej śmietany
· 50 g gorzkiej czekolady
· 10 g miękkiego masła
Sposób przygotowania
1. 1
Piekarnik rozgrzac do 200°C. Kwadratowa forme 20 cm natluscic (ostatecznie moze byc tortownica 24 cm), posypac maka i jej nadmiar odsypac.
2. 2
Maslo i czekolade rozpuscic w garnku w niskiej temperaturze, zeby sie nic nie przypalilo. Dobrze wymieszac i lekko ostudzic.
3. 3
W misce utrzec jaka, cukier, cukier waniliowy i sol. Pod koniec dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Nie mieszac dlugo jak bedziemy dodawac make. Na koncu dodac posiekane orzechy.
4. 4
Ciasto wlac do formy i rownomiernie rozprowadzic. Piec 25 minut. Ostudzic i dopiero dzielic na czesci.
5. Jezeli mamy ochotem mozemy przed krojeniem polac ciasto polewa.
6. Polewa:
7. Cukier puder wymieszac z kwasna smietana, dodac roztopiona i wystudzona czekolade i maslo. Dobrze wymieszac.
zpolko